Γράψαμε χθες για την παρουσίαση από τον Ρ.Τ. Ερντογάν, της τουρκικής στρατηγικής για βιομηχανία και τεχνολογία με ορίζοντα το 2030, με σειρά προγραμμάτων που θα ενισχυθούν με διάφορα μέτρα από την εκεί κυβέρνηση, τόσο χρηματοδοτικά όσο και ρυθμιστικά. Όπου βέβαια το αμυντικό σκέλος αυτής της στρατηγικής είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κρατικός όμιλος της Aselsan (που παράγει μια πολύ μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικών και όπλων) θα λάβει ενίσχυση αξίας 616 εκατ. δολαρίων για να προωθήσει συγκεκριμένες έρευνες και την κατασκευαστική της δυνατότητα στα εξής προγράμματα:
- Παραγωγή συστημάτων αεράμυνας και σχετικού κέντρου δοκιμών, μαζί με εγκατάσταση παραγωγής “έξυπνων” πυρομαχικών
- Εγκατάσταση παραγωγής και λειτουργικής ενσωμάτωσης συστημάτων ραντάρ
- Εγκατάσταση νανοτεχνολογίας και συστημάτων ανίχνευσης φωτονίων.
Βασικός στόχος της ενίσχυσης είναι να αυξηθεί η παραγωγή των παραπάνω σχετικών τεχνολογιών και εφαρμοσμένων συστημάτων, ενώ στην χρηματοδότηση περιλαμβάνονται και κίνητρα για έρευνα και τεχνολογία, συνεργασία με εθνικά ερευνητικά ινστιτούτα που θα παρέχουν τεχνογνωσία κ.α.
Η Aselsan παίζει κεντρικό ρόλο στην δημιουργία του τουρκικού “Σιδηρού Θόλου” αεράμυνας, με συστήματα όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Hisar/Siper, τα πυροβόλα Korkut, τα ραντάρ αεράμυνας ALP 300-G/110-G/500-G, και σωρεία αισθητήρων. Παράγει επίσης το ραντάρ για F-16, Murad, πολλά κατευθυνόμενα πυρομαχικά αέρος-εδάφους, (Tolun, συλλογές HGK, κ.α.), τα κύρια ναυτικά ραντάρ σειράς CENK και SMART-S, τα στοχοποίησης AKREP, τα ναυτιλίας ALPER, και πολλά ακόμη σε μια διαρκώς επεκτεινόμενη γκάμα.
Η “Ατζέντα 2030” του Ερντογάν – με δις επενδύσεις σε τεχνολογία και άμυνα