Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για νέους βομβαρδισμούς στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών στην Ουάσινγκτον με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων τους τελευταίους μήνες.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο αντίπαλων χωρών του Καυκάσου πρόκειται να μεταβούν σήμερα στις ΗΠΑ για συνομιλίες υπό την αιγίδα του Αμερικανού ομολόγου τους Άντονι Μπλίνκεν.
Λιγότερο από μία εβδομάδα νωρίτερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ δεσμεύθηκαν «να μην καταφύγουν στη χρήση βίας» στη διάρκεια συνόδου κορυφής στη Ρωσία στην οποία παρέστη και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όμως τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα «μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ (…) εναντίον θέσεων της Αρμενίας που βρίσκονται στον ανατολικό τομέα των συνόρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν θύματα».
Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις δυνάμεις της Αρμενίας ότι πυροβόλησαν «με ελαφρά όπλα διάφορων διαμετρημάτων» εναντίον θέσεων του Μπακού, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Το Κρεμλίνο κάλεσε το Γερεβάν και το Μπακού «να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης».
Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τερμάτισε τις χειρότερες μάχες που έχουν σημειωθεί μεταξύ των δύο γειτόνων στον Καύκασο μετά τον πόλεμο του 2020.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αντιπαρατεθεί σε δύο πολέμους τις τρεις τελευταίες δεκαετίες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός θύλακα η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι και ο οποίος έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του από το Μπακού.
Ο πόλεμος του 2020 είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και τερματίστηκε έπειτα από εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Βάσει αυτής η Αρμενία παραχώρησε εδάφη που έλεγχε επί δεκαετίες και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 Ρώσους στρατιώτες για να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας.
Μετά τον πόλεμο του 2020 Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν διεξάγουν δύσκολες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με πολλές παράλληλες πρωτοβουλίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ΕΕ έχει καλέσει επανειλημμένα τον Πασινιάν και τον Αλίγεφ στις Βρυξέλλες και οι ΗΠΑ είχαν καλέσει τον Σεπτέμβριο τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών για συνομιλίες.
Η Ρωσία, που θεωρεί τον Καύκασο πίσω αυλή της, αντιμετωπίζει με καχυποψία αυτές τις προσπάθειες, καθώς ανησυχεί ότι οι Δυτικοί θέλουν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή.