Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν χθες Κυριακή στη διάρκεια συνάντησής τους στις Βρυξέλλες «να προχωρήσουν τις συζητήσεις» για μια ειρηνευτική συμφωνία σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή όπου το φθινόπωρο του 2020 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγεφ είχαν «ειλικρινείς και παραγωγικές» συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ. «Οι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν τις συνομιλίες για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα αφορά τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε ο Μισέλ σε ανακοίνωσή του.
Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν «τις επόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στους δύο ηγέτες τη σημασία να λάβουν υπόψη τους «τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμένικου πληθυσμού στο Καραμπάχ». Παράλληλα θα υπάρξει μια «συνάντηση επιτροπών συνόρων» τις επόμενες ημέρες, η οποία θα εξετάσει τα ζητήματα του καθορισμού των συνόρων και «τον καλύτερο τρόπο να διασφαλιστεί μια ασφαλής κατάσταση».
Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή την οποία διεκδικούν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εδώ και τριάντα χρόνια, ξέσπασε το φθινόπωρο του 2020 πόλεμος που διήρκησε έξι εβδομάδες και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 6.500 ανθρώπων, προτού κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής η Αρμενία παραχώρησε στο Αζερμπαϊτζάν περιοχές που έλεγχε μετά τον πρώτο πόλεμο μεταξύ τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ ρωσική ειρηνευτική δύναμη 2.000 ανδρών αναπτύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η συμφωνία εκεχειρίας, την οποία στην Αρμενία θεώρησαν εθνική ταπείνωση, προκάλεσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, εξαιτίας των οποίων ο Πασινιάν αναγκάστηκε να κηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε τον Σεπτέμβριο το κόμμα του.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός όμως εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση στη χώρα του, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για την ήττα στον πόλεμο του 2020 και ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υποδηλώνουν ότι είναι πολύ υποχωρητικός απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οργανωθεί διαδηλώσεις στο Γερεβάν, αφού ο Πασινιάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα θέλει από την Αρμενία «να χαμηλώσει τον πήχυ» σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Μία ακόμη συνάντηση που θα οργανώσει η ΕΕ μεταξύ του Αλίγεφ και του Πασινιάν είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, σημείωσε ο Μισέλ.
Αυτά είναι και πανάκριβα…
Άντε παιδιά.., ευκαιρία να επανέλθουν σε υπηρεσία τα SR-71….
> συνετρίβη στην ιρανική επαρχία Hormozgan
Αυτό, αν ισχύει, μπορεί να πονέσει πολύ πολύ πολύ περισσότερο από τα $150m (ή περισσότερο;) που κάνει το κομμάτι ένας Τρίτωνας. Μετά από αυτή με το στελθ drone που κατέρριψαν πριν από κάτι χρόνια οι Ιρανοί, μόνοι τους ή όχι δεν έχει σημασία.
“Οι διμερείς σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ διανύουν περίοδο σημαντικής έντασης, λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, της ενεργής στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο και Υεμένη, αλλά και εξαιτίας της πιθανής εμπλοκής του Ιράν..”
Μάλιστα.. Εξαιρετικά μονομερής τρόπος να παρουσιάσετε μια ιδιαίτερα σύνθετη κατάσταση, παραγνωρίζοντας ότι ήταν οι ΗΠΑ που μονομερώς αποχώρησαν από την JCPOA, έχουν μια κυβέρνηση που τόσο ο επικεφαλής της (Τραμπ) όσο και βασικά στελέχη της (Πομπέο, Μπολτον) είχαν εδώ και χρόνια-πριν καν εκλεγούν-στοχοποιήσει το Ιράν, ενώ οι βασικοί τους σύμμαχοι στην περιοχή, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, θεωρούν το Ιράν ως εχθρό μιλώντας για προληπτικά πλήγματα. Αλλά με μαγικό τρόπο στο άρθρο αναφέρονται μόνο οι ενέργειες του Ιράν.
Παρεμπιπτόντως, μάλλον στην θάλασσα έπεσε το Triton, το οποίο έχει και ένα κόστος κοντά στα 200εκ. $…
It is not MQ-4C Triton , it is MQ-4A Global Hawk. It is confirmed by the CENTCOM. You should change it
https://www.thedrive.com/the-war-zone/28613/everything-we-know-about-irans-claim-that-it-shot-down-a-u-s-rq-4-global-hawk-drone
Έχει μεγάλη σημασία σε τι ύψος και με τι καταρρίφθηκε το MQ-4C Triton (αν δεν ήταν όντως RQ-4 Global Hawk, θα μας το πουν οι Ιρανοί εξετάζοντας τα συντρίμμια, εκτός αν έχουν δίκιο οι Αμερικανοί και έπεσε στη θάλασσα). Πάντως αυτό …πόνεσε, ειδικά θα …πονέσει πολύ περισσότερο αν τα συντρίμμια είναι σε έδαφος του Ιράν (που σημαίνει όντως παραβίαση εναέριου χώρου του Ιράν), ήταν τελικά Global Hawk, πετούσε σε μεγάλο ύψος και καταρρίφθηκε από κάποιον άγνωστο μεγάλης εμβέλειας Α/Α πύραυλο made in Iran (Bavar 373 ; ) ή αποδειχτεί ότι οι Ρωσικοί S-300 είναι πλήρως επιχειρησιακοί. Η κατάρριψη ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να μην είναι κάτι σπουδαίο από στρατιωτικής άποψης (πέραν του απαράδεχτα υψηλού κόστους των 150.000.000$), είναι όμως εξευτελισμός του κύρους των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και ισχυρό πολιτικό και προπαγανδιστικό όπλο στη φαρέτρα του Ιράν. Μην ξεχνάμε τη σύλληψη 10 Αμερικανών ναυτών με τα σκάφη τους, την κατάρριψη του RQ-170 Sentinel και ένα σωρό άλλα επεισόδια τα τελευταία χρόνια.
Αυτό θυμίζει λίγο τις δικές μας καταστάσεις με τους τούρκους που συζητάμε αν καταρρίψουμε κανένα τουρκικό που κάνει ας πούμε υπέρπτηση πως θα αποδείξουμε ότι έγινε πάνω από εθνικό έδαφος και αν τα συντρίμμια θα πέσουν σε διεθνή ύδατα ή ακόμα και εντός τουρκικής επικράτειας άντε να αποδείξεις πως δε είσαι ελέφαντας.
Εδώ οι ιρανοί πάντως μάλλον κατάφεραν να οργανώσουν την επιχείρηση με τέτοιο τρόπο ώστε τα συντρίμμια να πέσουν εντός δικών τους υδάτων.
Και θα τα “μοσχοπουλήσουν” σε ρώσους και κινέζους κατά τα ειωθότα.