Για τα ρομποτικά «σκυλιά» της αμερικανικής εταιρίας Ghost Robotics έχουμε ξαναγράψει και ειδικά για τις αμυντικές τους εφαρμογές, σε περιπολίες και ανίχνευση. Η εκδοχή τους όμως με όπλο ελεύθερου σκοπευτή που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έκθεση AUSA στις ΗΠΑ προβληματίζει ακόμη περισσότερο για την εξέλιξη αυτών των ημι-αυτόνομων ρομπότ μάχης.
Το έκθεμα λοιπόν συνδύαζε ένα ρομπότ Vision 60, ένα τετράποδο, μαζί με ένα σύστημα SPUR (Special Purpose Unmanned Rifle), της εταιρίας SWORD Defense. Το τελευταίο είναι ένα τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή σε διαμέτρημα 6,5 Creedmoor -βγαίνει και σε 7,62- μαζί με διόπτρα ημέρας Χ30, κάμερα νυκτός, γεμιστήρα 10 σφαιρών, όλα σε ενιαίο κυτίο βάρους περίπου 8 κιλών μαζί με μηχανισμούς οπλισμού και πυροδότησης μέσω τηλεχειρισμού. Το κυτίο μπορεί να περιγραφεί και ως ένας μίνι-πυργίσκος που ενσωματώνεται σε οποιαδήποτε κινητή και ακίνητη πλατφόρμα ενώ η ακτίνα δράσης αναφέρεται στα 1.200 μέτρα.
Η ενσωμάτωση του στο ρομπότ όμως δίνει μια ιδιαίτερη διάσταση στο πεδίο της μάχης, όπου αμέσως εμφανίζεται το ερώτημα κατά πόσο αυτό το «πακέτο» μπορεί να μάχεται και αυτόνομα και να πυροβολεί κατ’ επιλογή μιας τεχνητής νοημοσύνης. Η συζήτηση που δημιουργήθηκε ήταν μεγάλη και η εταιρία Ghost Robotics με συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της, Jiren Parikh, διαβεβαίωσε πως το όπλο δεν έχει αυτόνομη τεχνητή νοημοσύνη. Αντίθετα στη χρήση πρέπει να παρεμβάλλεται πάντα άνθρωπος που κάνει την εξ’ αποστάσεως χρήση. Το ρομπότ φορέας επίσης δεν έχει πλήρη αυτονομία στη λειτουργία του, έχει κάποιες ικανότητες αποφυγής εμποδίων και κίνησης σε προκαθορισμένες διαδρομές, αλλά και αυτό χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση για πιο περίπλοκες διαδικασίες κίνησης και ανίχνευσης.
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως η έννοια του «αυτόνομου όπλου-ρομπότ» υπάρχει εδώ και δεκαετίες στους πυραύλους και στα drones αλλά και πιο πρόσφατα σε μη επανδρωμένα οχήματα μάχης. Οπότε ο φόβος και ο προβληματισμός για τη δική τους δημιουργία, για επίδειξη, ενός ρομποτικού οπλισμένου «σκυλιού» δεν έχει βάση. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά πως «αν το δικό μας ρομπότ είχε ερπύστριες αντί για πόδια, δεν θα έδινε κανείς σημασία».
Πάντα σύμφωνα με τον Parich, η εταιρία του δεν προτίθεται να παράγει τελείως αυτόνομα ρομπότ μάχης ενώ συμφωνεί απόλυτα στην θέσπιση κανόνων λειτουργίας τέτοιων ρομπότ αν και αμφισβήτησε πως τέτοιοι κανόνες θα έχουν διεθνή εφαρμογή. Αφήνοντας δηλαδή το υπονοούμενο πως αν άλλες χώρες ή τρομοκρατικές οργανώσεις, χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και έτοιμοι».