Η επιτυχημένη εκτόξευση χθες, του βαρέως διαστημικού πυραυλικού φορέα Ariane 6 από το Διαστημικό Κέντρο (Spaceport) Κούρου, στη Γαλλική Γουιάνα, αποκατέστησε τη «διαστημική τιμή» της γηραιάς ηπείρου. Καθώς η συσσώρευση καθυστερήσεων στο πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει χάσμα στις ευρωπαϊκές ικανότητες μεταφοράς μεγάλων φορτίων, ειδικά σε γεωσύγχρονη τροχιά, αφού μεσολάβησε ένας χρόνος από την τελευταία εκτόξευση του προκατόχου του, Ariane 5.
O πύραυλος εκτοξεύθηκε χωρίς καθυστερήσεις στις 19:01 ώρα Γκρήνουιτς (22:01 ώρα Ελλάδας) και έφτασε ομαλά στο επιθυμητό ύψος, όπου και απελευθέρωσε με επιτυχία αριθμό μικρών δορυφόρων που μετέφερε.
Στη συνέχεια όμως ο ανώτερος του όροφος του πυραύλου παρουσίασε ανωμαλία, που επέμεινε μέχρι το τέλος της πτήσης. Πιο συγκεκριμένα, οι υπολογιστές επί του σκάφους που ελέγχουν τη διαδικασία, πήραν την λανθασμένη απόφαση να διακόψουν πρόωρα τη λειτουργία της βοηθητικής μονάδας ισχύος (APU), που συμπιέζει τα καύσιμα στο σύστημα πρόωσης.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κινητήρας του ανώτερου ορόφου να μην μπορεί να εκκινήσει ώστε να εκτελέσει τον ελιγμό που θα τον έβγαζε από την ενδιάμεση τροχιά για το επόμενο στάδιο της αποστολής: την άφεση δυο φορτίων επανεισόδου σε δοκιμή σχετικών τεχνολογιών.
Να θυμίσουμε ότι η σχεδίαση του Ariane 6, σε αντικατάσταση του Ariane 5, ξεκίνησε το 2016 με στόχο να μπει σε υπηρεσία το 2020, αλλά διάφορα τεχνικά προβλήματα αλλά και η πανδημία COVID-19 προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις.
Η Arianespace που εκμεταλλεύεται τον φορέα, στοχεύει σε δυο προγραμματισμένες εκτοξεύσεις φέτος και περίπου 10 ετησίως για το ορατό μέλλον.