Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου σε διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για καθιερωμένη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που είθιστε να παραχωρείται κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο εν όψει της εορταστικής περιόδου. Ο Αρχηγός μίλησε αρκετή ώρα και συζήτησε με τους συναδέλφους για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα των ημερών – όπως αποτυπώνεται και από την απήχηση και σχολιασμό στις αντίστοιχες αναρτήσεις στον ιστότοπο της Π&Δ – που δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του στόλου με νέες κύριες μονάδες επιφάνειας.
Σε πρώτη φάση αναφέρθηκε από τις εντυπώσεις του από το πρόσφατο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου όπως τόνισε συνάντησε το πιο θερμό κλίμα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, όχι μόνο στο κομμάτι της άμυνας και της ασφάλειας αλλά και σε όλους τους τομείς συνεργασίας που διέπουν τις δυο χώρες. Ειδικότερα όμως στον τομέα της άμυνας έγιναν αρκετές συζητήσεις όπου διαπιστώθηκε σύμπνοια απόψεων σε όλα τα θέματα που αφορούν εξωτερική πολιτική, ενεργειακοί πόροι, ανατολική Μεσόγειος, συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ. Άξιο αναφοράς ήταν δε ότι οι Αμερικανοί θεωρούν πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι μία γέφυρα συνεργασίας με την Αίγυπτο που η Ουάσιγκτον την βρίσκει πολύ εξυπηρετική.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο θέμα της ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δη στα καράβια, που όπως είπαμε είναι και το φλέγον ζήτημα των ημερών. Οι λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι όπως ανέφερε ο ναύαρχος αυτή τη στιγμή είναι τρεις:
1) Η λύση των αμερικανικών φρεγατών LCS, αντίστοιχο σχέδιο με αυτό που προωθήθηκε στην Σαουδική Αραβία, που όμως είναι μία μακροπρόθεσμη λύση που δεν πρόκειται να αποδόσει νέες μονάδες νωρίτερα από πέντε-έξι χρόνια.
2) Η λύση που προτείνουν οι Γάλλοι με τις φρεγάτες Belh@ra που επίσης δεν μπορεί να αποδόσει σύντομα νέες μονάδες, αν κι έχει το πλεονέκτημα της χρηματοδότησης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, όπως έχουμε αναφέρει αναλυτικά και
3) Οι φρεγάτες κλάσης Perry που θα προέρχονται από την Αυστραλία, ήτοι η τοπική κλάση Adelaide. Ο ναύαρχος δεν αναφέρθηκε καθόλου σε πλεονασματικές φρεγάτες της κλάσης από τα αποθέματα του αμερικανικού Ναυτικού.
Υπάρχει λοιπόν τώρα μία συζήτηση κατά πόσο αυτά τα καράβια θα μπορούσαν να είναι μία λύση για το Πολεμικό Ναυτικό και πάντως ενδιάμεση λύση μέχρι την άφιξη νέας ναυπήγησης μονάδων. Το κόστος που αναφέρθηκε από το Ναύαρχο ήταν αφενός μεν στα 180 εκατομμμύρια ΜΑΖΙ με τον οπλισμό τους κι αφετέρου δε τόνισε πως άλλα ποσά που είχαν αναφερθεί τις προηγούμενες μέρες κι έφταναν μέχρι και τα 400 εκατομμύρια ήταν λάθος σύμφωνα με το Ναύαρχο.
Η συνεισφορά της αμερικανικής πλευράς είναι βέβαια στο ότι καθώς είναι αυτοί που δίνουν το πιστοποιητικό τελικού χρήστη, θα συναινέσουν με την αποδέσμευση των οπλικών συστημάτων που φέρουν οι εν λόγω φρεγάτες, ήτοι τους πύραυλους αεράμυνας περιοχής SM-2. Όλα αυτά δεδομένου του άριστου κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δυο πλευρών. Τόνισε δε ότι αυτά τα πλοία θα μπορούσαν να είναι μία λύση για το ΠΝ αφού θα έδιναν δυνατότητες αεράμυνας περιοχής που είναι ο τομέας που έχει έλλειψη το ΠΝ.
Όσον δε αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ναύαρχος αναφέρθηκε στις ελληνικές κόκκινες γραμμές αφού ερωτήθηκε σχετικά και τι ικανότητες έχουμε να παρέμβουμε στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ότι έχουμε «ικανότητες σημαντικές» αν και το ΠΝ υστερεί στο κομμάτι της αεράμυνας περιοχής, πράγμα το οποίο φιλοδοξείται να καλυφθεί με αυτά τα δυο πλοία.
Aπό την άλλη πλευρά η Πολεμική Αεροπορία έχει δεδομένες ικανότητες και σε μία ενδεχόμενη επιχείρηση θα μπορέσει να καλύψει το Πολεμικό Ναυτικό απλά όπως τόνισε αν υπήρχαν αυτά τα δυο πλοία το Πολεμικό Ναυτικό θα είχε πολύ περισσότερη αυτάρκεια και λιγότερες απαιτήσεις προστασίας από την Πολεμική Αεροπορία.