Στους 7 επιβάτες του ιδιωτικού Embraer που έπεσε στην περιοχή Tver στη Ρωσία, πέρα από τον ηγέτη της Wagner, Γιεβγένι Πριγκόζιν ήταν και ο Dmitry Utkin, o ιδρυτής της.
Ιδιαίτερα σκοτεινή φιγούρα, ο Utkin, από πρώην αντισυνταγματάρχης της υπηρεσίας Πληροφοριών του Ρωσικού Στρατού, της GRU –στο ένοπλο τμήμα της- και με συμμετοχή στον πόλεμο της Τσετσενίας αλλά και με δράση στη Συρία, είχε αποστρατευθεί και ιδρύσει τη Wagner, η οποία ονομάστηκε έτσι γιατί αυτό ήταν το… παρατσούκλι του. Το οποίο το είχε αποκτήσει από την αγάπη του για κάθε τι γερμανικό και ειδικά όπως φαίνεται ναζιστικό. Μάλιστα η ταύτιση του με τα χιτλερικά ιδεώδη είχε αποτυπωθεί μέχρι και με σχετικά τατουάζ. Ο Utkin πιθανά λόγω μεγάλης «έκθεσης» του, είχε αποσυρθεί από το προσκήνιο, αλλά παρέμενε στη Wagner σε οργανωτικό ρόλο.
Οι άλλοι επιβάτες ήταν -σύμφωνα με ρωσική ανακοίνωση- οι Valery Chekalov, Yevgeny Makaryan, Sergey Propustin, Aleksandr Totmin και Nikolay Matuseev. Ο πρώτος, ο Chekalov αναφέρεται ως έμπιστος του Πριγκόζιν και διαχειριστής των εταιριών του, όπως και υπεύθυνος ασφαλείας του. Ο Makaryan είχε πολεμήσει στη Συρία με την οργάνωση και θεωρούνταν επίσης από τα γνωστά στελέχη της. Οι άλλοι πιθανά είχαν παρόμοιο ρόλο.
Έτσι σε ένα δυστύχημα (;) η Wagner έχασε τον ιδρυτή της και μάλλον ισχυρό μοχλό στην προσέλκυση απόστρατων και στις επαφές με το ρωσικό στρατιωτικό κατεστημένο, τον τρέχοντα ηγέτη της αλλά και «πολέμαρχους» και διαχειριστές της.
Θα μπορέσει η οργάνωση να αναλάβει; Δεν είναι απίθανο καθώς ο γιγαντισμός της λόγω πολέμου στην Ουκρανία, όπου είχε φθάσει να αριθμεί πάνω από 50.000 μέλη, σε πολλές χώρες, με «κεντρικά γραφεία» στην Αγία Πετρούπολη, με στρατόπεδα και βαρύ οπλισμό, με δικές της επιχειρήσεις και επενδύσεις, και πολύπλοκα οργανωτικά σχήματα, τόσο διοικητικά όσο και μάχιμων μονάδων, προϋποθέτει πως θα υπάρχει σωρεία στελεχών. Το αν αυτοί είναι ικανοί και πρόθυμοι να αναλάβουν την ηγεσία είναι άλλο θέμα. Πάντως η δράση της Wagner στην Αφρική, ως «ένοπλη ρωσική παρέμβαση» είναι πολύτιμη για τη Μόσχα, και δύσκολα θα αποσυρθεί. Με το πιθανότερο να παραμείνει, υπό στενότερο έλεγχο και με κάποια «αναβάπτιση» όνοματος και δημόσιας εικόνας.
Προς το παρόν πάντως επίσημη δήλωση για τη Wagner δεν υπάρχει από τη Μόσχα, πέρα από το ότι η πτώση του αεροσκάφους “διερευνάται” και πως οι σοροί έχουν πάει σε ιατροδικαστή. Στην Αγία Πετρούπολη πάντως, στελέχη της οργάνωσης και πολίτες αφήνουν λουλούδια έξω από τα γραφεία της.
Οποιαδήποτε άλλη τιμωρία για πριγκοζιν – ουτκιν εκτός από hard landing προσσελήνωση στερείται originality
Το μόνο καλό με τον Πριγκόζιν ήταν ότι έκανε φανερό σε όλους ότι η Ρωσία είναι προνεωτερικό κράτος.
Ανάλογες αλλά πολύ πιο συναρπαστικές ιστορίες για αγρίους έχουμε πολλές στην Ιστορία και καμιά δεν ξεπερνάει την Μεσαιωνική Γαλλία του Φίλιππου του Ωραίου με την σφαγή των Ναιτών ιπποτών, κατηγορίες για λατρεία του διαβόλου, πυρά, κατάρες που πιάσανε και άλλα τέτοια οπότε τι να μας πει ο Πούτιν και ο Πριγκόζιν….to sequel δεν κόβει εισητήρια.
Το πρόβλημα είναι ότι η χωροχρονικά σε λάθος σημείο και επομένως εντελώς ασταθής Ρωσία έχει πυρηνικά. Ευκολα μπορούμε να φανταστούμε έναν άλλο Πριγκόζιν που αντί για πορεία προς τη Μόσχα επιλέγει πορεία προς κάποια μονάδα που τα έχει.
Πρώτα είναι βέβαια πρόβλημα για την ίδια τη Ρωσία αλλά αν αρχίσει το πανηγύρι κανείς δεν ξέρει που θα τελειώσει.
Και δεν είναι μόνο η Ρωσία. Υπάρχουν και άλλοι χρονοταξιδιώτες. Ο Πούτιν έχει δώσει πυρηνικά στον Λουκασένκο, υπάρχει ο Κιμ, τα αγιατόλια και το Πακιστάν που είναι σε διάλυση συγκρουόμενο με την πραγματικότητα.
Εχουν μαζευτεί πολλοί λοξοί δηλαδή και ο πολιτισμένος κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Ισως είναι η ώρα να τα πουν Δύση, Κίνα και Ινδία.
Δεν θα είναι μια εύκολη συζήτηση αλλά ο κίνδυνος είναι κοινός.
Κάτι τέτοιο ενάντια σε ένα δημοφιλές πρόσωπο που ήταν ο Πριγκόζιν, μπορεί να επιφέρει αντίδραση. Σύντομα περιμένω “αποκεφαλισμό” Σοΐγκου, Γκερασίμωφ. Και ίσως δούμε να έρχεται στο προσκήνιο ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον Πούτιν. Το αν θα είναι βίαιη ή όπως του Γιέλτσιν ειρηνική παίζεται. Συμφέρων δικό μας είναι να είναι ειρηνική. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή Ρωσία. Και μην με αρχίσετε ξανά με ξανθά γένη. Όποιος ξέρει από ισορροπία δυνάμεων καταλαβαίνει.
Το μικρότερο κόστος για τους ολιγάρχες είναι να ξεφορτωθούν την φράξια που κυβερνά. Ο Πριγκοζίν βιάστηκε. Πιθανότατα θα προηγηθεί κάτι ανατρεπτικό στο μέτωπο.
Έχει μέλλον μπροστά του αυτός ο πόλεμος.
Από του χρόνου βλέπουμε…
Κατά τη γνώμη μου αυτό θα σημάνει ή πλήρη ενσωμάτωση της Βάγκνερ στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ή μη δυνατότητα στρατιωτικής υποστήριξης της πολιτικής της Ρωσίας στην Αφρική με παράλληλο εμφύλιο στο έδαφος της Λευκορωσίας.