Από τα αποθέματα και όχι από ανεπτυγμένα συστήματα «οποιουδήποτε σημείου της αμυντικής μας διάταξης» είναι τα όπλα που εστάλησαν στην Ουκρανία, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Τοποθετούμενος, κατά τη διαδικασία κύρωσης διεθνών μνημονίων, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν ισχύει πρωτοσέλιδο εφημερίδας «που λέει ότι στείλαμε έξι φορές όπλα. Όχι, αυτά που στείλαμε πήγαν με έξι δρομολόγια» εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συνέχισε: «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να έχουμε το επαναλαμβανόμενο σόου, τη θεατρική παράσταση για να ακούγονται προς τα έξω τα ίδια, και τα ίδια, ενώ έχουν απαντηθεί». Όσο για το εάν “αποδυναμώνεται” η εθνική άμυνα, επανέλαβε ότι «δεν παίρνουμε από διατεταγμένα, ήδη αναπτυγμένα συστήματα οποιουδήποτε σημείου της αμυντικής μας διάταξης. Από τα αποθέματα στείλαμε στους Ουκρανούς, όχι από αυτά που είναι αναπτυγμένα».
Αναφερόμενος στα συζητούμενα μνημόνια, τα οποία ψηφίστηκαν “κατά πλειοψηφία” από την ολομέλεια της Βουλής, και ειδικότερα για αυτά που αφορούν στην ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η λογική της χώρας μας είναι να συμμετέχει σε τέτοιες δομές «με την παρουσία της, όχι διά της απουσίας της». Τα Κέντρα Αριστείας δεν είναι κατ’ εξοχήν στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ, αλλά οργανισμοί με συμβουλευτικό ρόλο, δεξαμενές σκέψης, που παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής φύσεως προς τη συμμαχία. Ομοίως και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής που εδρεύει στη Σούδα, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι “δεν υπάρχει επικάλυψή του” από τη νέα δομή στην Κωνσταντινούπολη.
Τα ψηφισθέντα νομοσχέδια αφορούσαν (1) στην κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ρουμανίας σχετικά με την ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη, (2) την κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Ρουμανίας και του Στρατηγείου του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού σχετικά με τη λειτουργική σχέση που αφορά στο Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας και (3) την κύρωση της Συμφωνίας Ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας σχετικά με την ασφάλεια για την ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Συγκεκριμένα, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής τάχθηκαν υπέρ της κύρωσης των τριών μνημονίων, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν τα μνημόνια για το Κέντρο Αριστείας αλλά υπερψήφισαν το μνημόνιο με τη Νορβηγία, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν και τα τρία μνημόνια.
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος έθεσε θέμα συγκυρίας στην κύρωση των μνημονίων για το Κέντρο Αριστείας. Όπως είπε, από τον Οκτώβριο του 2019, που έγινε η σχετική συμφωνία, είχαμε ακραία συμπεριφορά από την Τουρκία, τις θεωρίες της γαλάζιας πατρίδας, το παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο, τον παράνομο τουρκικό νόμο για την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο.. [..] «Είναι δυνατόν να συναινούμε σε αυτές τις παράνομες κινήσεις, ουσιαστικά, σπεύδοντας, πριν ακόμα και η Τουρκία να κυρώσει το σχετικό αυτό μνημόνιο;» ρώτησε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ ζήτησε να μάθει εάν η Ελλάδα έστειλε στην Ουκρανία και άλλα όπλα εκτός από Καλάσνικοφ.
Τον προβληματισμό του για ενδεχόμενη επικάλυψη των αντικειμένων αρμοδιότητας του Κέντρου Αριστείας της Σούδας από αυτό της Κωνσταντινούπολης, έθεσε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου. Ο αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Παπαναστάσης, τόνισε ότι δεν υπάρχουν μαζί, ΝΑΤΟ και προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σημείωσε επίσης ότι το Κέντρο Αριστείας αποτελεί «άλλη μία εμπλοκή της Ελλάδας στη συνεισφορά της στη δημιουργία νατοϊκών υποδομών». Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης, επικαλούμενος δημοσίευμα εφημερίδας, ρώτησε πόσες φορές, και τι οπλικά συστήματα και πυρομαχικά στείλαμε στην Ουκρανία. Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι οι κυρώσεις των μνημονίων δεν εδραιώνουν ούτε εθνική ούτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ, είπε, έχει επιθετικό προσανατολισμό και αυτός «εκφράζεται σήμερα με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία».