Η ένταση στη βορειοδυτική Συρία ανεβαίνει μετά την κατάρριψη δύο αεροσκαφών, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Δαμασκού. Η είδηση προέρχεται από το πρακτορείο ειδήσεων SANA (Syrian Arab News Agency) και σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα τα δύο διμελή πληρώματα εκτινάχθηκαν με ασφάλεια και διασώθηκαν.
Το τουρκικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε πως κατέρριψε δύο συριακά Su-24 πάνω από την πόλη της Ιντλίμπ μετά την κατάρριψη ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους της τουρκικής αεροπορίας. Φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν εικόνες ενός ΜΕΑ με εμφανή τουρκικά εθνόσημα να καταρρίπτεται από δυνάμεις ανταρτών που πρόσκεινται στην φιλοτoυρκική μερίδα των αντιμαχομένων, δείχνοντας πως το ΑΝΚΑ καταρρίφθηκε μάλλον από φίλια πυρά. Η παράδοση τουρκικών οπλικών συστημάτων -περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων- στους φιλοτούρκους αντάρτες δεν πρέπει να αποικλείει την τελευταία περίπτωση. Η περίπτωση προβοκάτσιας επίσης δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια σημαντικών συγκρούσεων με μεγάλες εκκατέρωθεν απώλειες τις τελευταίες μέρες. Στις 27 Φεβρουαρίου, βομβαρδισμός από τις συριακές δυνάμεις οδήγησε στο θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών. Σε αντίποινα τουρκικές δυνάμεις και υποστηρικτές τους βομβάρδισαν θέσεις των συριακών δυνάμεων με τη χρήση ΜΕΑ και πυροβολικού. Συνολικά μέσα στον Φεβρουάριο ο τουρκικός στρατός είχε 55 νεκρούς στη Βόρεια Συρία.
Συρία: Ραγδαίες εξελίξεις μετά το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών
Το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το άνοιγμα των δυτικών συνόρων της χώρας του για μετανάστες και πρόσφυγες που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και δεν υπήρξε άμεση σύνδεση του γεγονότος με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, η είδηση έρχεται σαν επιστέγασμα πολλών προειδοποιήσεων για τις δυνατότητες της χώρας του να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες (πέραν των επισήμως 3.6 εκατομμυρίων που ζουν στην Τουρκία), των φόβων που εκφράζουν ανεξάρτητοι παρατηρητές για νέο κύμα προσφύγων από την Συρία και την αδυναμία του ΝΑΤΟ να διαδηλώσει την ομόφωνη στήριξή του προς την Τουρκία.
Κυβερνητικές πηγές: Αποτράπηκε η είσοδος σε 10.000 μετανάστες
Τουλάχιστον 13,000 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί από χθες στα χερσαία ελληνο-τουρκικά σύνορα όπου βρήκαν τα περάσματα κλειστά, μετά από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Σημαντική κινητικότητα παρατηρείται και στα νησιωτικά σύνορα απέναντι από τις ακτές της Μ.Ασίας. H στάση της Τουρκίας δείχνει καθαρά πως χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη για μεγαλύτερη συμμετοχή και στήριξη με πολιτικές δηλώσεις, όπλα και χρήματα. Ήδη, από το 2016 η Τουρκία -που διακήρυξε πολιτική “ανοιχτών θυρών” έναντι των μεταναστών, λαμβάνει χρηματοδότηση 6.6 δισεκατομμυρίων Ευρώ για τον περιορισμό (όχι την παύση) των προσφυγικών ροών.
Οι συγκρούσεις στη βορειο-δυτική Συρία συνεχίζονται με τις δύο πλευρές να διαγκωνίζονται για τον έλεγχο στρατηγικών σημείων, όπως την πόλη Saraqeb, σημείο που ελέγχει την πρόσβαση προς τον αυτοκινητόδρομο Χαλεπίου-Δαμασκού και βομβαρδίστηκε πάλι το Σάββατο το βράδυ με τη λήξη του τουρκικού τελεσιγράφου σε μια προσπάθεια των συριακών κυβερνητικών να την αποσπάσουν ξανά από τα χέρια των ανταρτών.
Και οι δύο ισχυροί παίκτες, Συρία και Τουρκία, δείχνουν ανήμποροι να κατισχύσουν ο ένας έναντι του άλλου επιδιδόμενοι σε προσπάθειες να εξασφαλίσουν την στενότερη συμμαχία με τους Ρώσους για να γύρουν την πλάστιγγα υπέρ τους. Οι ρωσικές δυνάμεις ευνοούν πότε τη μία και πότε την άλλη πλευρά, συχνά απλά με την μη συμμετοχή τους.
Πηγή: Associated Press via NY Times, Haaretz, Twitter