Ο Στρατός των Η.Π.Α. αναζητά ένα νέο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, αέρος-εδάφους για να οπλίσει το ελικόπτερο AH-64 Apache. Ο πύραυλος θα επιτρέψει στα Apache να εμπλέκουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και να χρησιμοποιούν ακόμη και drones για να εντοπίσουν εχθρικούς στόχους, επιτρέποντας στα ελικόπτερα να παραμένουν με ασφάλεια μακριά από την εχθρική αντιαεροπορική άμυνα.
Ο στρατός αποκαλεί το νέο όπλο το Long Range Precision Munition (LRPM) και ζητά χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού το 2022. Στη συνέχεια, ο Στρατός θα επιλέξει έναν ή περισσότερους κατασκευαστές το 2023 και θα τους αναπτύξει έως το 2028, σύμφωνα με το Defense News.
Αυτήν τη στιγμή, ο Αμερικανικός Στρατός χρησιμοποιεί τον ισραηλινό πύραυλο Spike NLOS για μεγάλες αποστάσεις. Σε αντίθεση με το τρέχον πύραυλο AGM-114 Hellfire, ο οποίος έχει εμβέλεια 7 χιλιόμετρα, ο Spike NLOS έχει εμβέλεια 32 χιλιομέτρων. Τον περασμένο Μάρτιο, ένα αμερικανικό Apache έπληξε με επιτυχία ένα στόχο στα 32 χιλιόμετρα.
Τα ρωσικά Α/Α συστήματα Tor και Pantsir, έχουν εμβέλεια 15 και 20 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Στη δικιά μας περίπτωση, το τουρκικό Hisar A έχει εμβέλεια 15 χιλιόμετρα και το Hisar O, 25 χιλιόμετρα.
Τα ελληνικά AH-64A+ είναι μια από τις μεγαλύτερες “επενδύσεις” που έχει κάνει ιστορικά ο Ελληνικός Στρατός. Αγορασμένα μετά τον 1ο Πόλεμο του Κόλπου, τα ελικόπτερα αυτά έφεραν τα πάνω κάτω στις δυνατότητες ελιγμού του ΕΣ, και άλλαξαν τελείως την προοπτική των επιχειρήσεων από πλευράς ΓΕΣ. Με μοναδικές για την εποχή τους ικανότητες πτήσης πολύ χαμηλά και βράδυ, και κορυφαία επιβιωσιμότητα (την εποχή τους), με δυνατότητα βολής πυραύλων AGM-114 Hellfire, τα AH-64A+ θα μπορούσαν να είναι οι κινητές εφεδρείες, που θα κάλυπταν τα κενά της άμυνας, και θα σταματούσαν τις τουρκικές “σφήνες”, εξαϋλώνοντας τους τουρκικούς σχηματισμούς τεθωρακισμένων. Λίγα χρόνια αργότερα, η Ελλάδα αγόρασε 11 επιπλέον AH-64D, ενώ δεν προχώρησε σε κάποιο εκσυγχρονισμό των παλαιοτέρων Apache.
Ο AGM-114 Hellfire, ήταν κάποτε εξαιρετικός, αλλά σήμερα αναγκάζει τα ελικόπτερα να εκτεθούν στο αντιαεροπορικό πυρ. Οι Ισραηλινοί φαίνεται πως έχουν λύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα, ενώ έχουν κάνει το ελικόπτερο φορέα του εξαιρετικού πυραύλου SPIKE NLOS. Με δυνατότητα πλήγματος στόχων σε ακτίνα που ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα, το ελικόπτερο έχει γίνει ένας φονιάς γιγάντων, καθώς οι SPIKE NLOS μπορούν να χτυπήσουν στόχους πολύ μακρυά από την πρώτη γραμμή, καταστρέφοντας αυτοκινούμενα Α/Α συστήματα, ρουκετοβόλα, άρματα μάχης, και βγάζοντας εκτός μάχης από συστήματα S-400, κέντρα διοίκησης, ραντάρ αεράμυνας, μέχρι φρεγάτες με πλήγματα σε καίρια συστήματα (ραντάρ, εκτοξευτές).