Τα οικονομικά στοιχεία εξαγωγών αμυντικών υλικών για το 2023 δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία σηματοδοτούν την γενικότερη τάση αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών διεθνώς. Οι αμερικανικές εξαγωγές διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
Α. Μέσω FMS, δηλαδή διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Αυτές το 2023 έφθασαν τα 80,9 δις δολάρια, με αύξηση κατά 55,9% από το 2022 (ήταν τότε 51,9 δις δολάρια). Η ανάλυση όμως δίνει και τον κυλιόμενο μέσο όρο τριετίας πωλήσεων ώστε να φανεί πιο ισορροπημένα τι ακριβώς έχει συμβεί, όπου και εκεί υπάρχει αύξηση 21,9%.
Β. Απευθείας εμπορικές πωλήσεις, από αμερικανικές εταιρείες. Και εδώ υπάρχει αύξηση καθώς καταγράφηκαν πωλήσεις το 2023 αξίας 157,5 δις, με αύξηση 2,5% από τα 153,6 δις του 2022. Εδώ όμως ο κυλιόμενος μέσος όρος τριετίας δείχνει αύξηση 16,5%, που δείχνει πως ωριμάζουν γρήγορα μεγάλες εξαγωγές.
Βλέπουμε δηλαδή και στις δύο κατηγορίες πολύ μεγάλες αυξήσεις, που μάλλον θα συνεχιστούν καθώς όλο και περισσότερες χώρες στο δυτικό κόσμο ενεργοποιούν εξοπλιστικά προγράμματα. Προς μεγάλη χαρά των κατασκευαστών βέβαια, αλλά και προς θλίψη των αναλυτών γεωπολιτικής που βλέπουν την παγκόσμια ένταση να ανεβαίνει επικίνδυνα.
Πάντως οι μεγάλοι αγοραστές αμερικανικών όπλων ήταν οι… γνωστοί, δηλαδή η Πολωνία που παρήγγειλε εκτοξευτές HIMARS αξίας 10 δις και 3,75 δις για άρματα Abrams συν 4 δις για το σύστημα διαχείρισης πεδίου μάχης IBCS, η Γερμανία που “βρόντηξε” μετά από πολλά χρόνια αφασίας παραγγελία 8,5 δις για μεταφορικά ελικόπτερα Chinook και 2,9 δις για πυραύλους AMRAAM, η Αυστραλία με 6,35 δις για C-130J, η Νότια Κορέα με 5 δις για F-35, η Τσεχία, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, η Nορβηγία, η Ιταλία, το Κατάρ, η Ιαπωνία κ.α.