Ανεπίσημος αλλά ήδη διαδίδεται γοργά εντός Τουρκίας, είναι ο χάρτης περί “εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού” που δημοσιεύσε σήμερα το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιου Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM).
Ο συγκεκριμένος απεικονίζει ένα αντίστοιχο σχέδιο με το ελληνικό (το τελευταίο όμως είναι επίσημο από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας), με χωροθέτηση τουρκικών θαλάσσιων ζωνών και χρήσεων τους, και όπως είναι αναμενόμενο βασίζεται στην λογική της “Γαλάζιας Πατρίδας” και των τουρκικών διεκδικήσεων σχεδον στο μισό Αιγαίο, ενώ… εξαφανίζει τελείως τις σχετικές ελληνικές προβολές για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στο Καστελόριζο.
Έτσι κατά την τουρκική απεικόνιση έχουν “κυριαρχικά δικαιώματα” που φθάνουν σχεδον στο ύψος του Ηρακλείου στην Κρήτη (εφάπτονται στα εθνικά μας ύδατα 6 μιλίων), ενώ στο Βόρειο Αιγαίο έχουμε γραμμή επαφής σε Λήμνο-Άγιο Ευστράτιο-Τήνο-Μύκονο.
Μάλιστα στον χάρτη απεικονίζονται (με ροζ χρώμα) οι “ζώνες στρατιωτικών ασκήσεων” εντός Αιγαίου ενώ με διαγράμμιση (μπλε αριστερόστροφη) είναι οι περιοχές “θαλάσσιας κυκλοφορίας”.
‘Ενα ακόμη ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων είναι πως στο νότιο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εώς την Κύπρο, η τουρκική μελέτη καθορίζει ως κύρια χρήση, την έρευνα για πετρέλαιο/φυσικό αέριο (με διαγράμμιση κόκκινη δεξιόστροφη, στον παρακάτω χάρτη), ενώ προβλέπει και μια μεγάλη ζώνη “περιβαλλοντικής προστασίας” (με πράσινο ανοιχτό χρώμα).
Στην σχετική μελέτη διευκρινίζεται πως “η Τουρκία δεν έχει υιοθετήσει ακόμη τέτοιο πλάνο” και πως ο σχεδιασμός αποτελεί “ακαδημαϊκή μελέτη” αλλά το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο είναι το βασικό σχετικών κυβερνητικών σχεδιασμών στην γειτονική χώρα, ενώ η δημοσίευση του δικού τους “χάρτη” παράλληλα με την ελληνική ανακοίνωση σαφώς δεν είναι σύμπτωση.
Προς το παρόν όμως αναμένουμε και τις επίσημες τουρκικές αντιδράσεις οι οποίες θα δείξουν ίσως και το όριο κλιμάκωσης που θα επιδιώξει η Άγκυρα.