Η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει με κάθε τρόπο, αν και όχι επίσημα μέχρι στιγμής, ότι η (δυνητική) πώληση καινούργιων F-16V και ο εκσυγχρονισμός 79 άλλων, δεν υπόκειται σε καμιά προϋπόθεση ή όρο σχετικά με τη χρήση τους, μετά από τις πολλαπλές αναφορές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.
Καθώς η κυβέρνηση στην Άγκυρα αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν έχουν δεχθεί ήδη έντονη κριτική για το θέμα της προμήθειας των αμερικανικών μαχητικών F-16 4ης γενιάς, καθώς γίνεται σύγκριση με την αντίστοιχη ελληνική για F-35 5ης γενιάς, το ζήτημα των πιθανών αμερικανικών περιορισμών στην πώλησή τους έφερε ένα δεύτερο κύμα επικρίσεων.
Στην πρώτη περίπτωση η τουρκική κυβέρνηση «αντεπιτέθηκε» επισημαίνοντας τον όγκο της προμήθειας F-16 και τη συνεπαγόμενη ενίσχυση της Τουρκικής Αεροπορίας, υπενθυμίζοντας ότι τα Viper αποτελούν ενδιάμεση λύση μέχρι την παραγωγή του τουρκικού μαχητικού πέμπτης γενιάς Kaan. Που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί πέρυσι τον Μάιο (και δεν έχει ανασκευαστεί μέχρι σήμερα), θα αποδώσει μαχητικά Block 0 το 2028 και Block 10 με πλήρεις δυνατότητες από το 2030.
Το αρνητικό κλίμα όμως ήταν τόσο ισχυρό οπότε οι αναφορές στο Kaan δεν το ανέστρεψαν, ώστε «επιστρατεύτηκε» (σύμφωνα με γνώστες της τουρκικής πολιτικής σκηνής), η Αμερικανίδα υφυπουργός Βικτώρια Νούλαντ, που βρισκόταν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα για να κάνει τις γνωστές δηλώσεις περι «επιστροφής της Τουρκίας στο club F-35 εάν επιλυθεί το θέμα των S-400».
Στη νέα πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν με τους όρους πώλησης των F-16, η τακτική άλλαξε με έμμεση προσέγγιση. Οπότε έγινε χθες «υπενθύμιση» πως «η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για Eurofighter» παρά την έγκριση πώλησης των F-16V, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει πάντα «εναλλακτική λύση».
Από την άλλη, και παρά την ύπαρξη επισήμων δηλώσεων του Άντονι Μπλίνκεν για επιστολή στο Κογκρέσο για το «πλαίσιο πώλησης των F-16 στην Τουρκία», Τούρκοι αξιωματούχοι απέδιδαν χθες το όλο θέμα σε «παραπληροφόρηση» και «διασπορά ψευδών ειδήσεων» που έχουν πηγή ελληνικά ΜΜΕ και Ιστοτόπους, με αναμετάδοσή τους από το τουρκικό Διαδίκτυο. (Ο νόμος περί διασποράς ψευδών ειδήσεων στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα αυστηρός και έχει γίνει πολλές φορές εργαλείο του καθεστώτος Ερντογάν για να αντιμετωπίσει την κριτική.)
Παρόλα αυτά, μέσα στη χθεσινή ημέρα δεν υπήρχε επίσημη δήλωση επί του θέματος, παρά μόνο διαρροές, οι οποίες όμως δεν ξεκαθάριζαν εάν υφίσταται θέμα πλαισίου προϋποθέσεων για την πώληση των F-16 στην Τουρκία (όπως η χρήση κατά συμμάχων στο ΝΑΤΟ, οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών ή οι επιχειρήσεις με αυτά στη Συρία κατά Κούρδων που η Ουάσιγκτον θεωρεί συμμάχους της) ή εάν η Άγκυρα δεν θα δεχθεί την επιβολή τέτοιων όρων. Την διαφορά επισήμαναν πολλοί τουρκικοί Ιστότοποι. Κάποιοι από τους τελευταίους ανέφεραν ότι η ανεπίσημη προσέγγιση θα αλλάξει, οπότε αναμένεται δήλωση από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.