Πολιτικό παιχνίδι έγινε το τελευταίο διήμερο στην Τουρκία εμπλέκοντας και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μετείχε στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία, η οποία έγινε στην Ελβετία τις προηγούμενες μέρες, εκπροσωπώντας όπως είναι αυτονόητο το Πατριαρχείο (και έτσι αναφέρεται και οργανωτικά από τη Διάσκεψη, που τον εντάσσει στην λίστα των “εκπροσώπων διεθνών οργανισμών”).
Στην Τουρκία όμως, η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του, πως “είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη στο περιθώριο της διάσκεψης”, και πως ο Πατριάρχης αντιμετωπίστηκε από τους οργανωτές ως “αρχηγός κράτους” ή με ανάλογη θέση. Και τέλος πως το όνομα του κ. Βαρθολομαίου προστέθηκε στους υπογράφοντες το τελικό ψήφισμα της διάσκεψης, οι οποίοι ήταν όλοι αρχηγοί κρατών ή υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τους.
Οι κατηγορίες που διαδόθηκαν γρήγορα, υποχρέωσαν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να τις διαψεύσει και να τονίσει πως “δεν υπάρχει θέμα αλλαγή πολιτικής σε σχέση με το Πατριαρχείο και το στάτους του εντός Τουρκίας” και πως έχουν “ζητηθεί εξηγήσεις από την οργανωτική επιτροπή στην Ελβετία” για τις σχετικές φήμες.
Τα παραπάνω πάντως δείχνουν την πάγια τουρκική ανασφάλεια μήπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο -που αναγνωρίζουν την επιρροή και το κύρος του διεθνώς- αποκτήσει ακόμη πιο βαρύνοντα ρόλο, οπότε θα υπάρξουν και πιέσεις για “αποδέσμευση” του από τον διοικητικό έλεγχο της Άγκυρας. Και η διάσκεψη της Ελβετίας ήταν μια τέτοια ευκαιρία, καθώς ο κ. Βαρθολομαίος ήταν ο μόνος θρησκευτικός ηγέτης που προσκλήθηκε από τη διοργανώτρια Ελβετία, ενώ υπήρξε εκεί και συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, στις 15 Ιουνίου.
Ο τελευταίος σε μήνυμα του δήλωσε πως “συναντήθηκα με την Αγιότητα του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Σας ευχαριστώ για την ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία, ειδικά στο θέμα της επιστροφής παιδιών και στην ανταλλαγή αιχμαλώτων. Σας ευχαριστώ για τις προσευχές σας για ειρήνη και για την βοήθεια σας προς τους Ουκρανούς που έχουν υποφέρει ως αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Επίσης εκτιμούμε τις προσπάθειες της Αγιότητας σας να προωθήσετε την ανάπτυξη και την ενίσχυση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία, όπως και τον διάλογο με τους θρησκευτικούς εκπροσώπους άλλων χωρών”.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube!