29.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΑΝΑΛΥΣΗ: Που πρέπει να πάνε τελικά τα Marder 1A3, στα νησιά ή...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Που πρέπει να πάνε τελικά τα Marder 1A3, στα νησιά ή στον Έβρο;

- Advertisement -

Αναγκαζόμαστε να γράψουμε αυτό το άρθρο, από σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά και σε κάποια κόμματα, που μάλλον έχουν πέσει «θύματα» κάποιων, επιεικώς ασχέτων απόστρατων αξιωματικών, αλλά και κάποιων «λαοπρόβλητων» και «έγκυρων» δημοσιογράφων, που μπροστά στην ανάγκη να κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, δεν υπολογίζουν και πιθανές συνέπειες στην Εθνική Άμυνα. Μας φαίνεται αδιανόητο που πρέπει να το γράψουμε, αλλά αν αυτό χρειάζεται για να υπάρξει κατανόηση στην στρατιωτική ηγεσία, θα το κάνουμε.

Τα Marder 1A3, o ΥΕΘΑ, ο πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης”, και η αλήθεια

Βλέποντας τις αντιδράσεις δυο κοινοβουλευτικών κομμάτων, που πάντα στηρίζουν τις αμυντικές δαπάνες, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, στο θέμα της μη μεταφοράς των Marder 1A3 στα νησιά, πρέπει να το αναλύσουμε. Είμαστε σίγουροι πως μέσα στις τάξεις και των δυο κομμάτων, υπάρχουν μέλη απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, που ξέρουν πολύ καλά, που και πως πρέπει να γίνονται οι αναπτύξεις οπλικών συστημάτων. Δηλαδή, δεν υπάρχει ένας που να εξηγήσει γιατί πχ τα Leopard 2HEL είναι στον Έβρο κι όχι π.χ. στη Λέσβο; Προφανώς και υπάρχει, απλά ελπίζουμε μετά από αυτό το άρθρο να μπορεί και να «ακουστεί».

Καταρχάς, χτες γράψαμε για τη στοιχομυθία μεταξύ του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου με τον ΥΕΘΑ. Όπως εξηγήσαμε και χτες, ο ΥΕΘΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μπροστά σε κοινό, εξήγησε στον κ. Βελόπουλο πως τα Marder 1A3 δεν θα πάνε στα νησιά, αλλά στον Έβρο ή ούτως ή άλλως, εκεί που θα κρίνουν τα Επιτελεία. Η έκπληξη ήταν όταν είδαμε στο Τwitter το ΠΑΣΟΚ, με τον έμπειρο κοινοβουλευτικό στο χώρα της άμυνας, Β. Κεγκέρογλου, να «πέφτει» στην ίδια παγίδα.

Αν και ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά να πάνε τα Marder 1A3 στα νησιά του Αιγαίου, ζητά όμως “να καλυφθεί το κενό ισχύος που δημιούργησε η απόσυρση των 40 ΒΜΡ-1 από εκεί”. Ας δούμε λιγάκι τι έχει συμβεί, κι ας δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις γιατί θεωρούμε πως έχει υπάρξει ένα θέμα που δεν έπρεπε καν να υπάρχει.

Σε μια συμφωνία με 3 συμβαλλόμενους, Ελλάδα, Γερμανία και Ουκρανία, η Ελλάδα αποδέσμευσε 40 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 για την Ουκρανία, και η Γερμανία θα στείλει σε αντικατάσταση 40 Marder 1A3 στην Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα θα βάλει σε υπηρεσία ένα νέο τύπο ΤΟΜΑ, και η Ουκρανία θα κάνει άμεση χρήση 40 ΒΜΡ-1.

1. Ποιο είναι καλύτερο; Το ΒΜΡ-1 ή το Marder 1A3;

Ειλικρινά, είναι ερώτηση για τελείως ασχέτους με την άμυνα, αλλά θα την απαντήσουμε. Το Marder 1A3 ουδεμία σχέση έχει με το ΒΜΡ-1, είναι ασύγκριτα ανώτερο σε όλους τους τομείς. Το ΒΜΡ-1 είναι ουσιαστικά το πρώτο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης που αναπτύχθηκε στο πεδίο της μάχης, ένα ενδιαφέρον σχέδιο, αλλά παρωχημένο. Η πρώτη του χρήση, το 1973 στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ αποκάλυψε τα τεράστια μειονεκτήματά του. Το όχημα είναι ουσιαστικά παγίδα θανάτου για τα μεταφερόμενα πληρώματα, και ελάχιστη προστασία προσφέρει στους στρατιώτες (τουλάχιστον μετά καταργήθηκαν οι δεξαμενές καυσίμου στις πόρτες αποβίβασης, που παγίδευσαν εκεί τους στρατιώτες, αν και αυτό είναι απλά ημίμετρο).

Αντίθετα, το Marder 1A3, το οποίο έχει σχεδόν 3 φορές το βάρος του ΒΜΡ-1, παρέχει σοβαρή προστασία στη μεταφερόμενη ομάδα πεζικού. Το όχημα πολέμησε μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά εκεί απέδωσε περίφημα, και μάλιστα σε περιβάλλοντα για τα οποία δεν είχε σχεδιαστεί. Χωρίς περιστροφές λοιπόν, το Marder είναι η «μέρα με τη νύχτα» σε σχέση με το ΒΜΡ-1. Δεν είναι ότι καλύτερο υπάρχει, υπάρχουν τα σύγχρονα Lynx, CV90, ASCOD αλλά είναι ότι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε χωρίς κόστος.

2. Μα καλά, το Marder έχει πυροβόλο 20 χιλιοστών, το BMP-1, 73 χιλιοστών!

Και, και λοιπόν; Η τοποθέτηση του πυροβόλου αυτού των 73 χιλιοστών στο ΒΜΡ-1 ήταν ένα τεράστιο λάθος, που οι Σοβιετικοί διόρθωσαν στο επόμενο μοντέλο, το ΒΜΡ-2, που εξοπλίστηκε με πυροβόλο 30 χιλιοστών. Οι Γερμανοί επέλεξαν 20άρι για καλύτερη απόδοση σε Α/Α βολές, μεγαλύτερη ταχυβολία, και μικρότερο βάρος πυρομαχικών. Οι Αμερικανοί επέλεξαν αντίστοιχα τα 25 χιλιοστά για το M2 Bradley.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Έρχονται τα πρώτα 40 Marder στην Ελλάδα, ο ΕΣ αποκτά επιτέλους ΤΟΜΑ!

To BMP-1 διαθέτει πυροβόλο των 73 χιλιοστών, ένα πυροβόλο χαμηλής πίεσης, που γεμίζει με το χέρι. Στην καλύτερη περίπτωση, το ΒΜΡ-1 μπορεί να ρίξει ένα χαμηλής ταχύτητας ρουκετοβόλο βλήμα με αργό ρυθμό. Το Marder 1A3 μπορεί να ρίξει περίπου 1.000 βλήματα των 20 χιλιοστών σε ένα λεπτό.

Γιατί η ανταλλαγή των BMP-1 με τα Marder 1A3 είναι μια εξαιρετική συμφωνία για την Ελλάδα;

Τα βλήματα των 73 mm, με ταχύτητα 290-400 μέτρα το δευτερόλεπτο δεν έχουν ακτίνα σοβαρή, 400 με 800 μέτρα, ενώ επηρεάζονται από τον άνεμο (που όλως τυχαίως φυσάει συνέχεια στα ελληνικά νησιά). Αντίθετα, το πυροβόλο των 20 χιλιοστών, που είναι κανονικά πυροβόλο, έχει ταχύτατα βλήματα που ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα το δευτερόλεπτο και δεν επηρεάζονται από ανέμους τόσο. Η δε ακτίνα βολής ξεπερνά τα 2.000 μετρα.

3. Μα καλά, αν είναι έτσι, γιατί τα πήραμε τα ΒΜΡ-1;

Τα ΒΜΡ-1, πριν περίπου 30 χρόνια που τα παραλάβαμε ως μεταχειρισμένα, ήταν μια προσωρινή ενίσχυση του ΕΣ με μηδενικό κόστος. Αν ήταν άξια μάχης υψηλής έντασης, θα τα είχαμε στον Έβρο, που διατηρούμε την ελίτ των οπλικών μας συστημάτων. Αλλά τότε, είχαμε σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμο εξοπλισμό, ότι και να παίρναμε είχε αξία. Οι «παλιοί» θα θυμούνται πως τότε υπηρετούσαν ακόμη τα Μ8. Αν θέλετε την άποψή μας, καλύτερα να είχαμε πάρει τα επίσης σοβιετικής σχεδίασης ΤΟΜΠ MT-LB αλλά μάλλον τα «καπάρωσαν» πρώτες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειωτέον, τα ΒΜΡ-1 υπηρετούσαν ήδη 20 χρόνια τουλάχιστον στον Ανατολικογερμανικό Στρατό πριν τα πάρουμε εμείς.

4. Καλά όλα αυτά, γιατί δεν μεταφέρουμε τα Marder στα νησιά;

Διότι θα ήταν τεραστίων διαστάσεων ανοησία, ένα τόσο ικανό οπλικό σύστημα, ιδανικό για πόλεμο ελιγμών, να πάει εκεί. Στα νησιά ο αγώνας απαιτεί άλλου είδους ελιγμούς. Δηλαδή, εκεί δεν χρειάζεται να γίνουν «επελάσεις» για 30 ή 50 ή 100 χιλιόμετρα, αλλά μικρές κινήσεις, για καταστροφή του εχθρού. Εκεί το Marder χάνει το μεγαλύτερο μέρος των πλεονεκτημάτων του.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Έρχονται τα πρώτα 40 Marder στην Ελλάδα, ο ΕΣ αποκτά επιτέλους ΤΟΜΑ!

Είναι ακριβώς, ο λόγος για τον οποίο τα Leopard 2HEL & 2A4 βρίσκονται στον Έβρο. Εκεί θα διεξαχθούν σκληρές αρματομαχίες, και οι Ελληνικές Δυνάμεις θα πρέπει να «σπάσουν» τις εχθρικές επιθετικές αιχμές, και γιατί όχι, να κάνουν αντεπίθεση. Τα Leopard 2HEL χωρίς ΤΟΜΑ δίπλα τους, είναι ευάλωτα από στοιχεία του τουρκικού πεζικού, που θα στήνουν ενέδρες. Το ότι θα πολεμήσουν τα Leo2 χωρίς ΤΟΜΑ δίπλα τους, είναι μια ελληνική πατέντα, αλλά τι να γίνει, αυτά έχουμε, με αυτά θα πολεμήσουμε.

Γιατί η ανταλλαγή των BMP-1 με τα Marder 1A3 είναι μια εξαιρετική συμφωνία για την Ελλάδα;

Τώρα με 40 Marder δεν σωθήκαμε. Αλλά είναι 40 ΤΟΜΑ περισσότερα από το “Μηδέν”. Είναι καλύτερο από το να πάμε να πολεμήσουν τα Leopard 2HEL/2A4 και να έχουν δίπλα τους τα Μ113Α2.

5. Και το κενό ισχύος στα Νησιά; Αν δεν πάνε εκεί τα Marder, πως θα καλυφθεί;

Δεν υπάρχει κενό ισχύος. Τα 40 BMP-1 αντικαταστάθηκαν από ισάριθμα Μ113 (ή ανάλογο αριθμό, μπορεί να είναι και περισσότερα). Τα ΒΜΡ-1 δεν θεωρούνται πως είναι αξιοπρεπούς ισχύος λόγω του αναξιόπιστου, άστοχου πυροβόλου. Έτσι ο ΕΣ είχε τοποθετήσει ένα πολυβόλο Μ.2 ΗΒ των 12,7 χιλιοστών πάνω στο ΒΜΡ-1, που αποτελεί και το ισχυρότερο όπλο του. Και, όλως τυχαίως, πολυβόλο Μ.2 φέρει και το Μ113Α2.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απόδειξη τουρκικής επιθετικής αναγνώρισης, φωτογραφίες με ελληνικά Μ1117 να φτάνουν στα νησιά

Το θέμα είναι πως οι μονάδες μας στα νησιά του Αιγαίου αναβάθμισαν την  μαχητικότητα τους πολύ πρόσφατα, μετά την μεταφορά εκεί και των αμερικανικών Μ1117. Τα οχήματα αυτά θα κάνουν όσα θα έπρεπε κανονικά να κάνουν τα ΒΜΡ-1, αν δούλευε όπως όλοι νομίζουν το πυροβόλο τους. Έτσι, ο συνδυασμός Μ113Α2 και Μ1117 είναι σαφώς ισχυρότερος από το συνδυασμό ΒΜΡ-1 και Mercedes 240GD (αθωράκιστο τζιπ του ΕΣ με ασθενικό κινητήρα, με εκατομμύρια χιλιόμετρα στο κοντέρ τους). Οπότε δεν μιλάμε για κενό ισχύος, αλλά για αύξηση της, στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

6. Γιατί να μην πάνε όμως και τα Marder 1A3; Ακόμη περισσότερη ισχύς, σωστά;

Με αυτή τη λογική, ας πάμε και τα Leopard 2HEL, σωστά; Να απομονώσουμε δηλαδή την αφρόκρεμα των αρμάτων μάχης μας σε ένα νησί, που στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζεται. Αν είχαμε 1.000 Marder 1A3, ναι, θα στέλναμε και στα νησιά, για λόγους ομοιοτυπίας (μεταθέσεις στελεχών, απόθεμα ανταλλακτικών κ.ο.κ). Αλλά έχουμε μια φούχτα, μόλις 40. Να τα βάλουμε τα Marder εκεί που θα είναι πιο ακίνδυνα;

«Ελληνικά» Marder: Μια σπάνια ιστορία φημών, άγνοιας και προβληματικών χειρισμών

To που θα πάει ένα οπλικό σύστημα, δεν το αποφασίζει κάποιο κόμμα, ή ένας δημοσιογράφος, ή η Κοινωνία των Πολιτών, και προφανώς όχι τα διαδικτυακά καφενεία. Το αποφασίζουν τα Επιτελεία.

Συγχαρητήρια σε 96 ΑΔΤΕ, ΑΣΔΕΝ, ΓΕΣ, λίγες μέρες από την παραλαβή των Μ1117, είναι επιχειρησιακά!

Επίλογος

Αναφερθήκαμε στα δυο κόμματα, γιατί έχουμε παρατηρήσει πως είναι εκείνα που συνήθως «βάζουν πλάτη» στις εξοπλιστικές επιλογές. Συνεπώς, προτείνουμε να λαμβάνουν υπόψη τους εξαίρετους απόστρατους αξιωματικούς που υπάρχουν στο δυναμικό τους, κι όχι να ακούν δημοσιεύματα που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον ατμό από την τουρμπίνα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

120 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
120 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Τουρκία προκαλεί και πάλι, φρεγάτες σε Αν. Μεσόγειο, ξεκινά...

95
Του Βασίλη Νέδου από την Καθημερινή ε πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα ανέπτυξε τα τελευταία 24ωρα έως και πέντε πολεμικά πλοία σε περιοχή η οποία...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Ιουλίου 1952: Το πραξικόπημα του Καΐρου

0
Ο στρατηγός Μουχαμάντ Ναγκίμπ ηγείται του στρατιωτικού πραξικοπήματος του "Κινήματος των Ελευθέρων Αξιωματικών" στην Αίγυπτο, ανατρέποντας τον βασιλιά Φαρούκ.Αν και το πραξικόπημα πέτυχε το...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Deputy Min of National Defence Kefalogiannis meets with the World Hellenic Inter-Parliamentary Association

Deputy Minister of National Defence Ioannis Kefalogiannis met on Tuesday with a delegation from the World Hellenic Inter-Parliamentary Association (WHIA) at the Ministry of...

Gov’t spokesperson on Mati anniversary: protection of human lives a non-negotiable priority

The government's duty is to turn the very difficult memories of the tragedy of Mati in East Attica into action, government spokesperson Pavlos Marinakis...

Δ. Μάντζος: Δεν πρέπει να αφήσουμε αναπάντητη αυτή την τουρκική πρόκληση

«Η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στα στενά Κάσου - Καρπάθου αποτελεί μια ακόμη προκλητική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, που στοχεύει στην κλιμάκωση...