14.8 C
Athens
Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΝΑΛΥΣΗ: Εξωτερική πολιτική Τραμπ, με... θεϊκή εντολή για επιθετική εσωστρέφεια

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εξωτερική πολιτική Τραμπ, με… θεϊκή εντολή για επιθετική εσωστρέφεια

- Advertisement -

Το σκηνικό της φραστικής αψιμαχίας -κατά παραβίαση κάθε κανόνα διπλωματίας και ευπρέπειας – στο Λευκό Οίκο μεταξύ Τραμπ (με τον αντιπρόεδρο του J.D. Vance να επικουρεί) και Ζελένσκι, παρά το γκροτέσκο του θεάματος, δεν μπορεί να σκεπάσει την αναδυόμενη “τραμπική” θεώρηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η οποία -όπως έχουμε πει- έχει μεν βάση τον ιστορικό αμερικανικό απομονωτισμό (ως δόγμα Μονρόε)- αλλά εμπλουτίζεται και από μια σειρά ειδικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν δύσκολα προσπελάσιμη από προηγούμενη ανάλυση διεθνών σχέσεων. Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά όμως;

Όλα από την αρχή και τώρα

Στο διεθνές πεδίο, βασική πίστη του Τραμπ είναι πως ότι έπραξε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, του Μπάιντεν, αλλά και γενικότερα ότι έχει τη σφραγίδα του Δημοκρατικού κόμματος, και ακόμη περισσότερο, ότι έχει “φθαρεί” από την κατ’ αυτόν “υποχωρητικότητα των ΗΠΑ στο πολυπολικό πεδίο της απαράδεκτης παγκοσμιοποίησης”, ότι έχει “προσβληθεί από τον ιό του woke”, ό,τι δεν υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ πλέον “δεν ηγούνται, αλλά κυριαρχούν”, είναι όχι απλά λανθασμένο, αλλά και καταστροφικό. Άρα πρέπει να ανατραπεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και έως και σε αντίθετη κατεύθυνση.

Και κύρια θεματική εδώ είναι πως οι ΗΠΑ οφείλουν να απομακρυνθούν από κάθε πεδίο που είτε τις εκθέτει σε “ανώφελο ρίσκο”, κυρίως δηλαδή τον έως σήμερα ηγεμονικό τους ρόλο διεθνώς, όπως και ό,τι τις επιβαρύνει με υποχρεώσεις που “δεν μας ανήκουν”. 

Οπότε σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής η πολιτική Τραμπ εστιάζει κυρίως στο πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις λειτούργησαν σε σχέση με το ΝΑΤΟ, την Κίνα, την Ρωσία, την Ταιβάν, προφανώς την “προβληματική” Ουκρανία, συγκεκριμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Ειρηνικού, όπως και με τις γειτονικές χώρες των ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό και κεντρικής Αμερικής, δηλώνοντας πως “όλες αυτές οι σχέσεις και δράσεις ήταν προς αποδυνάμωση μας, οπότε αλλάζουν”. Ενώ ειδικά η Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως χώρος ημιαδιάφορος αμερικανικών συμφερόντων, που πρέπει να ανασυνταχθεί και να αναλάβει τις μοίρες της, αλλά ποτέ σε ανταγωνισμό με την Ουάσιγκτον (οπότε έμμεσα οι ΗΠΑ υπαγορεύουν την μετατροπή της ατλαντικής συμμαχικής σχέσης σε μεταπρατική).

Εδώ λοιπόν ο απομονωτισμός του Μονρόε, που στον πυρήνα του είχε την λογική της συννενόησης, ότι οι ΗΠΑ ζητούν “μη επέμβαση στη γειτονία τους” και υπόσχονται αντίστοιχα “μη επέμβαση σε άλλους τόπους”, γίνεται πιο αιχμηρός σε σύγχρονη εκδοχή. Καθώς ο Τραμπ δηλώνει πως πως πλέον ασκεί αγωνιωδώς τόσο μεγαλειώδη και ριζοσπαστική πολιτική για το καλό της χώρας του -με θεία χάρη κιόλας- που την απομακρύνει από κάθε προηγούμενη ιστορική της δέσμευση, ενώ απαιτείται το “σύμπαν να ευθυγραμμιστεί μαζί μας τώρα”.

Με άλλα λόγια ο Τραμπ βλέπει και κατανοεί τον εαυτό του ως “μέγα ανατροπέα” και το 2025 ως “χρόνο μηδέν”, όπου εκκινώντας θα επανακαθορίσει κάθε χώρο αμερικανικής επιρροής, συναλλαγής και συμμετοχής.

Make America Great Again

Θεμελιώδες στοιχείο της τραμπικής εξωτερικής πολιτικής είναι αυτό που δηλώνει πως “βάζει τις ΗΠΑ πρώτες” και άρα κάθε διεθνής δράση θα ελέγχεται με βάση το όφελος που θα προσφέρει, στο όραμα MAGA, Make America Great Again. Το τελευταίο ακούγεται παράδοξο, μιας και εξ ορισμού η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας δομείται για να εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα, άρα προς τι ο νέος τονισμός; Η τραμπική εκδοχή όμως, απαιτεί αυτό το όφελος -περίσσοτερο μόνωσης και όχι τόσο απομόνωσης από την διεθνή σκήνη- να είναι απτό, άμεσα “εισπρακτέο” και προφανές, με την όσο το δυνατόν μεγιστοποίηση του.

Έτσι η νέα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αυτοπεριορίζεται καθώς δεν επιτρέπει ούτε μακροπρόθεσμη στρατηγική -γιατί αυτή θα αποδώσει αόριστα και αργότερα και όχι τώρα- ούτε στρατηγικές συσσώρευσης goodwill και ήπιας ισχύος που θεωρούνται δευτερεύουσες και σπατάλη, ούτε συμμετοχές σε συμμαχικές/πολυεθνικές συσπειρώσεις γιατί αυτές εμπεριέχουν και άλλα/ξένα συμφέροντα.

Ενώ προφανώς κάθε προηγούμενη συμφωνία, δέσμευση και συνθήκη απορρίπτεται, αν δεν μπορεί να αποδειχθεί επί τόπου πως οι ΗΠΑ κερδίζουν από αυτή. Έτσι η ιστορική στρατηγική των ΗΠΑ να αυτοπροβάλλονται ως παγκόσμια ενοποιητική δύναμη του “Καλού” καλώντας τους πάντες σε συμμαχία αρχών μαζί τους (βέβαια με την ογκώδη υποκρισία που αυτό περιείχε), τώρα μετασχηματίζεται. Με στόχο πλέον οι ΗΠΑ να διατηρηθούν ως “ισχυρότατη δύναμη, βαριά οχυρωμένη και θωρακισμένη έναντι κάθε απειλής, που μόνη της δέσμευση είναι το στενό δικό της συμφέρον”.

Ο οραματισμός αυτός βέβαια ανατρέπει το θεμελιώδες της “συνέχειας των διεθνών σχέσεων”, δηλαδή πως όταν μια χώρα διαπραγματεύεται/σχετίζεται με μια άλλη, αυτό γίνεται θεσμικά. Αλλιώς, αν κάθε κράτος δηλώνει πως “μετέχω στο διεθνές πεδίο, αλλά κάθε 4 χρόνια θα αλλάζω τα πάντα γιατί άλλαξα κυβέρνηση” αυτοχειριάζεται, καθώς κανείς δεν μπορεί να το εμπιστευθεί και να δομήσει μαζί του κάποια σχέση φιλίας, συμμαχίας, έστω ισορροπίας. Αυτό δεν ακυρώνει το δικαίωμα αλλαγής πορείας, αλλά στις διεθνείς σχέσεις το σύνηθες και απαραίτητο είναι η βηματική και σε βάθος χρόνου μεταλλαγή και όχι η συγκρουσιακή αναθεώρηση.

Πολιτική προσωποπαγούς αντιπαράθεσης

Δεν μπορούμε επίσης να αγνοήσουμε πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει ήδη διαμορφωμένη και σε μεγάλο βαθμό δύσκαμπτη αντίληψη για πολλές ξένες χώρες και τους ηγέτες τους, από την πρώτη θητεία του.

Εδώ δεν διαπιστώνουμε μόνο την κυριαρχία του ναρκισισμού του, που αυτοπροβάλλεται ότι είναι ο “μεγάλος διαπραγματευτής” που “υποτάσσει στη θέληση του τους άλλους ισχυρούς”, αλλά και μια γενική διαστροφή των διεθνών σχέσεων, που μετατρέπονται σε μάχη θελήσεων και προσωπικών απόψεων, χάνοντας το ιστορικό υπόβαθρο, την κοινωνική δυναμική και την πολιτισμική διαφοροποίηση.

Αυτονόητα έχουμε παράβλεψη του πολυσύνθετου της  διεθνούς πραγματικότητας που πλέον ερμηνεύεται επιπόλαια, με προσωπικά στερεότυπα και απλουστευτικές περιγραφές. Για παράδειγμα “η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να μας καταστρέψει”, “ο Καναδάς είναι υποχείριο μας και ανύπαρκτη ως χώρα”, “το Μεξικό είναι χώρα των καρτέλ”, “η Κίνα είναι ο εχθρός”, το “Ισραήλ μπορεί να πράξει όπως θέλει”, “Το Ιράν πρέπει να υποταχθεί”, “εμπιστεύομαι τον Πούτιν”, “ο Ερντογάν είναι φίλος μου” κ.ο.κ. Και αναμενόμενα ακολουθεί μια μεγάλη προχειρότητα στην ανάλυση, χωρίς σχεδιασμό σταθερής πολιτικής και με πολλές παραδοχές που βασίζονται σε επιπόλαιες εντυπώσεις.

Το πιθανό εδώ αποτέλεσμα; Να εγκλωβίζεται η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο να καταγράψει περιστασιακές ή εκβιαστικές “προσωπικές νίκες του Τραμπ” στο διεθνές πεδίο, όπως και αν αυτές ερμηνεύονται. Π.χ. ο μπροστά στις κάμερες διασυρμός του Ζελένσκι, ήδη στο τραμπικό κοινό των  ΗΠΑ περιγράφεται και υμνείται πως “επιτέλους κάποιος έβαλε στη θέση του το ανθρωπάκι από το Κίεβο που δεν φορά καν κουστούμι” και πως “τέτοιους στιβαρούς ηγέτες χρειαζόμαστε”. Χωρίς δηλαδή να βλέπουν είτε το γελοίο της αντιπαράθεσης, είτε το αδιέξοδο της, μιας και ο Ζελένσκι είχε ήδη υποχωρήσει στο να υπογράψει την εκβιαστική συμφωνία για τα ορυκτά, άρα το όφελος για τις ΗΠΑ (αν υπάρξει βέβαια ποτέ) είχε επιτευχθεί.

Αλλά ίσως χρειαζόταν αυτό που ο Τραμπ στην ελευθεροστομία του είπε ξεκάθαρα: “Κάναμε σήμερα καλή τηλεόραση”, δηλαδή ένα προσωπικό σώου ταπείνωσης. Ανεξάρτητα αν αυτό προβληματίζει και απομακρύνει δεκάδες άλλες χώρες από την αμερικανική επιρροή, κάτι όμως που θα διαπιστωθεί σε αρκετά χρόνια πόσο σοβαρό είναι.

Εικόνα τεχνητής νοημοσύνης (από το Grok) με συναγελαζόμενους Τραμπ, Πούτιν, Μασκ.

“Οι ΗΠΑ είμαι εγώ”

Ένα ακόμη στοιχείο της νέας αντίληψης, είναι η βαθιά καχυποψία του Τραμπ και του περιβάλλοντος του, για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το προσωπικό του και την παράδοση των αμερικανικού διπλωματικού σώματος. Έτσι αυτό περιγράφεται ως “ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς”, ή “υπερβολικά ανεξάρτητο”, “χωρίς πίστη στον νέο Πρόεδρο” και κυρίως “ως εμπόδιο στην εφαρμογή μιας δυναμικής πολιτικής διεθνών σχέσεων”.

Μάλιστα στις 12 Φεβρουαρίου φέτος, εξεδόθη από τον Τραμπ προεδρικό διάταγμα με τίτλο “Μια φωνή για τις αμερικανικές διεθνείς σχέσεις”, το οποίο όχι μόνο… υπενθυμίζει πως η χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι συνταγματική αρμοδιότητα του προέδρου (ορθό αυτό), αλλά υποχρεώνει τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο (εμφανώς αμήχανος…) να ελέγξει όλο το προσωπικό του υπουργείου αν “επιβάλλει πιστά αυτή την πολιτική”, αλλιώς “θα αντιμετωπίσει πειθαρχική διώξη έως και απόλυση”.

Το διάταγμα, καινοφανές σε διατύπωση, ουσιαστικά λέει στο διπλωματικό Σώμα των ΗΠΑ και σε όλη την υπαλληλική δομή, πως κύριο κριτήριο της πρόσληψης τους, της απόδοσης τους και εξέλιξης τους, όπως και της παραμονής τους, είναι το πόσοι “πιστοί είναι στον Τραμπ”, χωρίς βέβαια κάποιο μέτρο και κριτήριο πως αυτό τεκμηριώνεται!

Το αποτέλεσμα αυτής της τραμπικής δράσης, είναι πως ουσιαστικά απαγορεύει στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να επισημαίνει πιθανά προβλήματα στην εξωτερική του πολιτική, να παρέχει στοιχεία και αναλύσεις, γενικότερα να διατυπώνει γνώμη και δράση που μπορεί να θεωρηθούν ως “αντιπροεδρικής αντίληψης”. Έτσι η εμπειρία των αμερικανών διπλωματών και η επιτόπου αντίληψη τους για δεκάδες κρίσιμες χώρες και οργανισμούς στραγγαλίζεται, αλλιώς μπορεί να σημάνει τη λήξη της καριέρας τους.

Στο προφανές ερώτημα, ποιος πλέον συμβουλεύει τον Τραμπ για τις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Η υπόθεση είναι, όπως και σε πολλά άλλα πεδία της πολιτικής του, είναι πως επαφίεται σε κλειστό κύκλο προσωπικών του φίλων, συμβούλων και επαφών, όπως και στην δική του αντίληψη. Έτσι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, επιδιώκεται τώρα να καθοριστεί σε στενό πεδίο, από ελάχιστους, που ίσως δεν διαθέτουν καν τις απαραίτητες γνώσεις, πόσο μάλλον την ψυχραιμία, ενώ ήδη δονούνται από ιδεοληπτικές μονομανίες.

Εδώ λοιπόν έχουμε μια ανάσυρση του LÉtat, c’est moi (το κράτος είμαι εγώ), του
“βασιλιά Ήλιου”, Λουδοβίκου 14oυ, η οποία όμως δεν περιορίζεται στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Ήδη το στενό περιβάλλον του Τράμπ, ξεκινώντας από τον αντιπρόεδρο του Vance, διατυπώνει δημόσια την εξής θεωρία: Πως η προεδρική εξουσία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα, δεν περιορίζεται από κανένα και δεν υπακούει σε κανένα νόμο! Με ευθείες κατηγορίες π.χ. σε ομοσπονδιακούς δικαστές που τολμούν να αναστείλουν την εφαρμογή κάποιων προεδρικών διαταγμάτων, μέχρι να εξετάσουν την συνταγματικότητα τους, ότι είναι “προδότες και πρέπει να παραπεμφθούν στο Κογκρέσο ώστε να διωχθούν”.

Με την βεβαιότητα -και εδώ ένα κεντρικό στοιχείο της τραμπικής πολιτικής ανάλυσης- πως πίσω από “όλα” στις ΗΠΑ κρύβεται το θρυλικό Deep State-Βαθύ Κράτος, δηλαδή ένα παρασκηνιακό σύμπλοκο παγιωμένων συμφερόντων εξουσίας, που ελέγχει και συναλλάσεται με την εκάστοτε εκλεγμένη διοίκηση. Οπότε εδώ, ο Τραμπ, ως “ιππότης με λαμπερή πανοπλία” έρχεται να να “καθαρίσει το βάλτο της Ουάσιγκτον” (μια φράση που χρησιμοποιεί εδώ και μια δεκαετία) και να αποκαταστήσει την απευθείας επαφή προέδρου και κοινωνίας.

Η ύπαρξη των παγιωμένων συμφερόντων είναι βέβαια δεδομένη στις ΗΠΑ, αλλά εδώ ο Τραμπ  δεν κομίζει κάτι καινούργιο. Καθώς ήδη φέρει μαζί του μια νέα εκδοχή του δικού του “βαθέως κράτους”, κυρίως μιας δράκας ολιγαρχών της ψηφιακής ισχύος, ώστε να αντικαταστήσει το παλιό. Μόνο που αυτό δεν το αναγνωρίζει, αποδίδοντας στις δικές του δράσεις άφεση κάθε αμαρτίας, σε σχεδόν θεολογική αυτοδικαίωση.

Elon Mask: Ναι, να φύγουν οι ΗΠΑ από ΝΑΤΟ και ΟΗΕ!

Διεθνείς σχέσεις για εσωτερική κατανάλωση

Μια αμερικανική ιδιαιτερότητα – διαχρονική- ήταν πως μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας δεν ενδιαφερόταν για τη διεθνή πολιτική της παρά την επιδραστικότητα της, παρεκτός 3-4 μεγάλων ζητημάτων. Έτσι το τι έκαναν οι ΗΠΑ σε Αφρική, Ασία, Ωκεανία, ήταν έως και άγνωστο, όπως και η δράση της χώρας τους σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Στην τραμπική εποχή όμως, κάθε δράση του προέδρου πρέπει να ανακοινώνεται και να σημειώνεται ως “προσωπική επιτυχία”, οπότε το “διεθνές” ξαναπερνά στο εθνικό προσκήνιο, με έμφαση βέβαια σε αυτό που αναφέραμε ήδη, πως “προσφέρει όφελος/κύρος στη χώρα”.

Έτσι εδώ αναδύεται το εξής ρίσκο: Στην ανάγκη για παράθεση νικών, ο Τραμπ να ικανοποιείται με ελάχιστης αξίας συνεννοήσεις, πολλές φορές, διπλωματικούς ελιγμούς των συνομιλητών του. Που συναγωνίζονται ήδη αυτές τις μέρες σε κολακείες, σε προσωπικές εκκλήσεις διάσωσης ή και σε ανακοινώσεις επενδύσεων εντός ΗΠΑ (σε κάποιο αργότερο χρόνο), ώστε να εξευμενίσουν τον έτσι κι αλλιώς ευμετάβλητο νέο πρόεδρο. Και όλα αυτά να σερβίρονται τροπαιοφόρα στο εσωτερικό (αλλά και διεθνές) κοινό μέσω ενός ισχυρού μηχανισμού (παρα)πληροφόρησης. Από φιλικά νεόκοπα ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που τα τελευταία ελέγχονται από τους ήδη συνασπισμένους με τον Τραμπ digi-ολιγάρχες.

Η εχθρότητα κατά της Ουκρανίας

Σε ειδικότερο επίπεδο, αυτό της Ουκρανίας, ο Τραμπ έχει και μια μακρά ιστορία. Καθώς η δική του “συννενόηση” με την ουκρανική κυβέρνηση και ειδικά τον Ζελένσκι, στιγματίζεται από την πριν πολλά χρόνια προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία σκανδάλων γύρω από τη δράση του υιού Μπάιντεν, του Χάντερ (μια θλιβερή φιγούρα), o οποίος εργαζόταν σε ουκρανικό επενδυτικό κεφάλαιο. Έτσι η ομάδα του Τραμπ, από το 2019 προωθούσε έντονα την θεωρία περί “σκανδάλου Μπάιντεν πατρός”, ότι δηλαδή ο ίδιος παρενέβη στην Ουκρανία για να προστατεύσει τον γιό του από εκεί διώξεις (δίολου απίθανο αλλά δύσκολα αποδείξιμο). Μάλιστα έχει μείνει ιστορικό ένα τηλεφώνημα στις 25 Ιουλίου 2019 από τον Τραμπ στον Ζελένσκι (που μόλις είχε αναλάβει πρόεδρος της Ουκρανίας), με τον πρώτο να απαίτει να ξεκινήσουν έρευνες κατά πατρός και υιού Μπάιντεν! Και ως μοχλό πίεσης, ο Τραμπ, είχε χρησιμοποιήσει το πάγωμα μεταφοράς αμυντικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Κάτι που κατέληξε σε παραπομπή του από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων στο τέλος του 2019 (το Σώμα τότε είχε πλειοψηφία των Δημοκρατικών) με τις κατηγορίες της “διασπάθισης εξουσίας” και της “παρεμπόδισης της λειτουργίας του Κογκρέσου”. Τελικά αυτή η περιπέτεια του Τραμπ -που κυριάρχησε στην αμερικανική πολιτική σκηνή του 2019-2020 – κατέληξε σε απαλλαγή του από τη Γερουσία, με πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών. Έτσι ο Τραμπ είναι προσωπικά ταγμένος όχι μόνο κατά του Ζελένσκι, αλλά και γενικότερα θεωρεί πως η Ουκρανία του “αφαίρεσε την δυνατότητα να ευτελίσει τον Μπάιντεν, άρα να κερδίσει την εκλογική μάχη για την αμερικανική προεδρία το 2020”.

Η αντιπαράθεση αυτή συνεχίστηκε, με την πράγματι άστοχη κίνηση του Ζελένσκι, το Σεπτέμβριο του 2024, όπου επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, λίγες εβδομάδες πριν τις εκεί προεδρικές εκλογές. Όπου ο πρόεδρος της Ουκρανίας περιηγήθηκε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών στην Πενσιλβάνια, συνοδευόμενος από τοπικούς Δημοκρατικούς πολιτικούς. Η πολιτεία αυτή ήταν από τις “κρίσιμα αμφισβητούμενες” (swing states) για το πως θα ψήφιζε στις επερχόμενες εκλογές, οπότε οι Ρεπουμπλικανοί εξαγριώθηκαν, θεωρώντας πως ο Ζελένσκι ευνοούσε τους αντιπάλους τους. Έτσι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, πριν καν αφιχθεί προχθές στον Λευκό Οίκο, ήταν χαρακτηρισμένος ως “φίλος των Δημοκρατικών, απείθαρχος, προσωπικός εχθρός του Τραμπ, δικτατορίσκος” και ότι άλλο προσέφερε και η ρωσική προπαγάνδα (δίκαιο ή άδικο).

O πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, σε εργοστάσιο πυρομαχικών, στο Scranton της Πενσιλβάνια, τον Σεπτέμβριο του 2024

Τα παραπάνω ήρθαν και συνταίριαξαν με τις άλλες δομικές αντιλήψεις του τραμπικού στρατοπέδου: Πως το Ουκρανικό είναι “ευθύνη των Δημοκρατικών, αν είμαστε εμείς στην εξουσία δεν θα γινόταν ποτέ η εισβολή” (μάντρα που επαναλαμβάνει ο Τραμπ, χωρίς βέβαια να στηρίζεται κάπου λογικά), πως το μπλέξιμο εκεί ας το αναλάβει η “Ευρώπη που μας εκμεταλλεύεται”, πως η αντιπαράθεση αυτή εμποδίζει τον Τραμπ να κάνει μια “μεγάλη συννενόηση με τον Πούτιν ώστε να τον υποτάξει κι αυτόν”, οπότε πρέπει να εξαφανιστεί -η τοπική παρενόχληση- το συντομότερο δυνατόν. Ακόμη, ο Τραμπ έχει αυτονομαστεί ως “ειρηνοποιός” άρα προέχει η λήξη του πολέμου, με κάθε τρόπο, ακόμη και αν αυτός ισχυροποιεί τη Μόσχα και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια με “δεύτερο γύρο” βίας. Και βέβαια, με την επισήμανση πως “η παρέμβαση στην Ουκρανία είναι που θα μας δώσει επενδυτική ευκαιρία με τη νόμιμη λεηλασία της χώρας”, οπότε υπάρχει χρηματικό όφελος.

ΗΠΑ, εντός κόσμου, αλλά και σε δικό της “κόσμο”

Στην παραπάνω περιγραφή, αναδύεται το ερώτημα: Μπορεί, έστω με αυτή τη ριζοσπαστική, κοντόφθαλμη, εσωστρεφή, συναλλακτική και φαντασιακά ανατρεπτική των πάντων, αλλά σαφώς και ασυνάρτητη και σπασμωδικών αντανακλαστικών, εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, με αίσθημα μάλιστα “θεϊκής εντολής”, να καταγραφεί κέρδος για τις ίδιες; Και στη συνέχεια για τον κόσμο ολόκληρο; Αν βέβαια συνεχιστεί και δεν δούμε ανατροπή της από ένα εντός ΗΠΑ κύμα δυσαρέσκειας και αντίδρασης, λόγω οικονομικής στασιμότητας και κοινωνικής ανασφάλειας;

Η απάντηση στο πρώτο είναι “ίσως ναι”, καθώς η τραμπική απομόνωση δημιουργεί κενά ισχύος, που μπορεί να καλυφθούν με ταχεία υποταγή στον “πορτοκαλί επικυρίαρχο”, ελλείψει άλλων επιλογών. Έτσι και κυρίως στο ευρωπαϊκό πεδίο, η νέα αυτή πολιτική ίσως αποσπάσει μια ομάδα χωρών που θα αναζητήσουν την αμερικανική εύνοια, ως νέοι “βασάλοι” της, καθώς δεν υπάρχει αντίπαλο δέος. Με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει έως και πλήρη ανατροπή της μεταπολεμικής συμφωνίας της με τις ΗΠΑ (δομημένης για δεκαετίες) και με τη Ρωσία στα ανατολικά της, τραυματισμένη μεν από τον 3ετη πόλεμο, αλλά με διαφαινόμενη την ενθαρρυντική “ανταμοιβή” της.

Η Γαλλία προτείνει τη δημιουργία “αποθεμάτων όπλων” στην Ευρώπη ως εγγύηση για την ασφάλεια της Ουκρανίας

Σε γενικότερο επίπεδο, η τραμπική επιδίωξη για περιχαράκωση ενώ παράλληλα ετοιμάζεται για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, αλλά ίσως και για απευθείας  πόλεμο με την Κίνα – μια απίθανη αντίφαση απομόνωσης από τη μια αλλά διαρκούς εμπλοκής σε αντιπαράθεση από την άλλη – επίσης δημιουργεί ευκαιρία για σταθερότητα (ή για μεγάλη αστάθεια, και τα δύο πιθανά). Πιθανά με ταχύ σχηματισμό νέων πολυεθνικών συνεννοήσεων, που θα αναζητούν όχι σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, αλλά κάποια “εκ του μακρόθεν” συναίνεση, ώστε να αποκατασταθεί μια διεθνής ισορροπία, έστω και για λίγα χρόνια. Καθώς ελάχιστες χώρες είναι πρόθυμες να “λύσουν τα φρένα” σε επιθετικό διαγκωνισμό ισχύος, αν μπορεί αυτό να γίνει πιο ειρηνικά.

Αν βέβαια συμβεί το παραπάνω, οι ΗΠΑ θα αναδυθούν μικρότερες και ασθενέστερες από ότι είναι τώρα, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί πλήρως “μετά Τραμπ”. Εδώ όμω οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και ένα δίκιο. Καθώς μάλλον γνωρίζει πως η φαντασίωση της Pax Americana, έχει ατονήσει εδώ και χρόνια. Άρα στην απομονωτική/επιθετική μεγαλοστομία του, ο Τραμπ διεκδικεί το μικρότερο, σημερινά εφικτό της αμερικανικής ισχύος – έστω και με χυδαίο τρόπο – και όχι το θεωρητικό.

Και ήταν οι πιο εξωστρεφείς προεδρίες των ΗΠΑ που κατάφεραν αυτή την αμερικανική υποβάθμιση. Η εποχή Μπους υιού που ξεκίνησε 2 πολέμους, σε Ιρακ και Αφγανιστάν ταυτόχρονα, για να αποσυρθούν ντροπιαστικά οι ΗΠΑ και από τους δύο, χρόνια αργότερα. Η απόφαση Ομπάμα να “στραφεί δυναμικά στον Ειρηνικό”, με την Κίνα τώρα σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, να μεγεθύνει την ισχύ της και να καλύπτει την ψαλίδα με τις ΗΠΑ. Η, ακόμη παλαιότερα, η πολιτική Κλίντον (που συνέχισε ο Μπους Jr), να διευρύνθει το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, απαντώντας στο αίτημα ασφαλείας των χωρών που είχαν αποδεσμευθεί από την σοβιετική επιβολή, μόνο που τώρα το ΝΑΤΟ αναδεικνύεται “κλαμπ” και όχι αποδοτική συμμαχία.

Ο Τραμπ δηλαδή αν και “αντι-ιστορικά” κινούμενος, έχει μια μικρή ευκαιρία να δικαιωθεί ιστορικά. Αλλά και με μεγάλη πιθανότητα να καταγραφεί ως νέος Νέρωνας, που θα περιγράφει αυτάρεσκα στο Twitter/X/Truth Social την καταστροφή της Ρώμης, πως “τέτοια ωραία πυρκαγιά, μόνο εγώ μπορούσα να σας προσφέρω”.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

36 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
36 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
George

Το σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι οι ΗΠΑ αναχώρησαν.
Και αυτό είναι δύσκολο γιατί έχουμε ζήσει για δεκαετίες με τις ΗΠΑ εδώ. Ισως και πιο εδώ από ότι θα θέλαμε.
Το βλέπουμε στους πολιτικούς που διασχίζουν τον Ατλαντικό για να τις βρουν.
Που όμως δεν είναι πια εκεί.
Φτάνουν σε διαφορετικές ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα κυνηγούν ένα φάντασμα. Που υπάρχει ακόμη στο μυαλό τους και τους στοιχειώνει.
Το βλέπουμε στους αναλυτές. Που προσπαθούν να βρουν το μεγάλο γεωπολιτικό παίγνιο που τάχα μου παίζουν οι ΗΠΑ.
Ευφάνταστες θεωρήσεις με τον Τραμπ να απομακρύνει τη Ρωσία από την Κίνα.
Κόντρα αναλύσεις γιατί το σχέδιο των ΗΠΑ να καταστρέψουν την Ευρώπη με τις εχθρικές σχέσεις με τη Ρωσία τώρα γίνεται ακόμη πιο διαβολικό γιατί θα την καταστρέψουν και αμυντικά με το να τα βρουν με τον Πούτιν.

Ολα αυτά δείχνουν πως το μυαλό μας λειτουργεί με την κεκτημένη ταχύτητα τόσων δεκαετιών.
Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλο αυτό τελείωσε.
Οποιος πιστεύει σήμερα ότι υπάρχει ΝΑΤΟ είναι σαν να λέει ότι ξέρει τι θα κάνει ο Τραμπ αν συμβεί κάτι. Οταν η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα ο ίδιος!

Μοιάζει μεγαλύτερο σοκ κι από την Ουκρανία να έχει πάθει η δικά μας κυβέρνηση.
Βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις το δυνατό τσάι με πολύ ζάχαρη.

vasilis70

Δεν γνωρίζω πως οι ΗΠΑ είναι στον δικό τους κόσμο. Τον Νοέμβριο του 2024 όμως το Νιούσγουικ δημοσίευσε ένα χάρτη με τις τάσεις των χωρών σε σχέση με το Ουκρανικό. Άκρως διαφωτιστικός, έστω και αν χώρες όπως η Κίνα φαίνονταν ‘ουδέτερες’ και η Β Κορέα να΄εχει κάνει απλά δηλώσεις υπέρ της Ρωσσίας. Βέβαια το έντονο πράσινο χρώμα που συμπεριλάμβανε αρκετές χώρες απο Ευρώπη, δυο χώρες απο την Β Αμερική, Την Αυστραλία, μια χώρα απο την Αφρική και καμία απο την Ασία έχει απωλέσει τουλάχιστον ένα μεγάλο κομματι του λόγω ΗΠΑ και η τάση είναι ξεκάθαρη, όσο και η πορεία του πολέμου. Κάποιοι στην Ευρώπη μάλλον δείχνουν να είναι στον δικό τους κόσμο.

billy

Μετά απο αυτή την εξαιρετική ανάλυση περιμένω να δω το ”Part 2” το οποίο θα επικεντρώνεται στα ”δικά μας” σε σχέση και με την Τουρκία μέσα σε αυτό το περιβάλλον .
ΥΓ
Να δώσω και εδώ τα συγχαρητήρια μου και για την ανάρτηση σας στο Χ για τους χειρισμούς των Τεμπών .
Οσοι δεν το διάβασαν αξίζει να το ψάξουν…..

DangerJetExhaust

Πολύ ωραία ανάλυση. Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία ακόμα, που με το καιρό ίσως έρθουν στο φως και θα μας αποσαφηνίσουν τι ακριβώς θέλει να πετύχει ο Τραμπ. Πάντως δεν φαίνεται να είναι δικές του επιλογές τα περισσότερα (δεν νομίζω ότι έχει καν τις γνώσεις), υπάρχει ένα επιτελείο γύρω του και φαίνεται αυτό, στο ότι δρουν συντονισμένα. Η οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Το Πορτοκαλί Επιτελείο έχει δίκιο σε ό,τι αφορά την Κίνα. Εκ των πραγμάτων η Ευρώπη αντιμετωπίζεται σαν να μην έχει απολύτως κανέναν στρατηγικό ρόλο και αυτό είναι άσχημο για εμάς, που θέλαμε να φαινόμαστε η μεθόριος της Δύσης και τώρα απλά χάνουμε κάθε ρόλο, ουσιαστικά με την απόσυρση των Αμερικανών από την Ευρώπη και την πλήρη απαξίωσή της ως περιοχή ενδιαφέροντος. Αυτό που μας ξενίζει και όμως είναι αλήθεια, είναι ότι οι ΗΠΑ του Τραμπ θεωρούν άσκοπο και μη ωφέλιμο να ασχοληθούν με την Ευρώπη, είτε γεωπολιτικά, είτε οικονομικά, είτε στρατιωτικά, από “κέντρο του κόσμου” η Ευρώπη μετατρέπεται σε περιφερειακή μη στρατηγικής σημασίας περιοχή. Στην ουσία στο Οβάλ γραφείο έβαλαν κάτω τον χάρτη του κόσμου, τις ισχυρές δυνάμεις και αποφάσισαν ότι μεγαλύτερη σημασία έχει ο Ειρηνικός, η Αμερικανική Ήπειρος και οι καλές σχέσεις με Ρωσία – Ινδία απέναντι στην Κίνα. Η Ευρώπη είναι μια ασήμαντη οντότητα, από την οποία κάποτε ήρθαν οι μετανάστες στην Αμερική. Σε οικονομικό επίπεδο η Ευρώπη είναι αντίπαλος και όχι συνεργάτης. Δεν ενδιαφέρονται λοιπόν για συμμαχίες στην Ευρώπη. Ίσως να θέλουν διάλυση της Ε.Ε. και επιμέρους συμφωνίες με κάποια Ευρωπαϊκά κράτη, μετά την διάλυση. Έχουμε πολλά να ζήσουμε ακόμα, θα έχουμε περιπετειώδεις εξελίξεις.

VAGGELAS

Καλησπέρα
Εξαιρετικό άρθρο, όπως πάντα, αναμενόμενα απαιτητικό στην ανάγνωση, λόγω υψηλού επιπέδου και εύρους ζητημάτων που αναλύει.
Μερικές, εξαιρετικά σύντομες παρατηρήσεις του αδαούς:

Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε κάθε δικαίωμα, να απεμπλακεί από το Ουκρανικό, να μην χορηγήσει ούτε μια επιπλέον σφαίρα (κονδύλια στρατιωτικής βοήθειας που δεν έχουν ακόμα παραδοθεί ως υλικό στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να τα κόψει, διότι, μόνο το Κογκρέσο εγκρίνει δαπάνες του Κράτους και μόνο το Κογκρέσο δικαιούται να αποφασίσει την μη εκτέλεση εγκεκριμένων δαπανών) και να αφήσει τους Ευρωπαίους να βρουν λύση στην Ουκρανία. Ο απομονωτισμός όμως πήγε περίπατο. Συμφώνησε με τον Πούτιν, χωρίς να ενημερώσει – συμβουλευτεί ούτε έναν Ευρωπαίο ηγέτη, εκβίασε συμφωνία αποικιοκρατικού χαρακτήρα με την Ουκρανία, υιοθετεί όλα τα ζητούμενα του Πούτιν και απαιτεί από τον πλανήτη να τον προσκυνά !!! Ο Trump την συμφωνία, οι ΗΠΑ τα ορυκτά, οι Ευρωπαίοι τις εγγυήσεις ασφαλείας και ο Πούτιν ότι θελήσει. Αυτός κι αν είναι απομονωτισμός !!! Έλεος !!!

Το μέχρι τώρα αφήγημα Trump, ΄δικαιολογεί΄ την απομάκρυνση από την Ευρώπη, λόγω της σημασίας που έχει ο Ειρηνικός για τις ΗΠΑ. Αν και νωρίς ακόμα, δεν έχω διαβάσει κάτι για τον Ειρηνικό. Ούτε μια δήλωση, ούτε μια ενέργεια, έναν σχεδιασμό. Κρατήστε το αυτό.

Εάν την ιδιοφυή στρατηγική Trump, για μια ισχυρή Αμερική, μπορούν να την κατανοήσουν (προαπαιτούμενο για να την εφαρμόσουν/υπηρετήσουν), ο εξόφθαλμα αμόρφωτος πρώην ταγματάρχης, η παλαβή που ισχυρίζεται πως συναντήθηκε με τον Κιμ (αλλά δεν μας λέει το που και πότε), η άλλη παλαβή που σκότωνε τα σκυλιά της, ο Κέννεντυ (!!!!!), ο ξεκάθαρα ευνουχισμένος Ρούμπιο και ο υπόλοιπος θίασος (αυτή δεν είναι κυβέρνηση, τσίρκο MAGAno είναι), αλλά κανείς άλλος, μάλλον υπάρχει πρόβλημα !!!

Θα διαφωνήσω λίγο με τον αρθρογράφο, για την επίσκεψη Ζελένσκυ στο εργοστάσιο πυρομαχικών. Καταρχάς δεν ήταν ΄ένα εργοστάσιο πυρομαχικών΄. Είναι το πλέον εμβληματικό εργοστάσιο για τον συγκεκριμένο πόλεμο, το μοναδικό στις ΗΠΑ που παράγει βλήματα πυροβολικού των 155 mm, για την κρισιμότητα του οποίου και την τιτάνια προσπάθεια να αυξηθεί η μηνιαία παραγωγή, από 14.000 σε 100.000 οβίδες, έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα. Ο Johnson θίχτηκε και απαίτησε συγνώμη από τον Ζελένσκυ. Ο Johnson, που με τεχνάσματα καθυστέρησε 6 μήνες (Νοέμβριος 23 – Απρίλιος 24), να φέρει το νομοσχέδιο για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Είναι κι αυτός στην ομάδα των ανθρώπων που κόπτονται για τις ανθρώπινες ζωές, τους ειρηνοποιούς !!!!!!

Επιτρέψτε μου ένα ανέκδοτο, σχετικό με το άρθρο σας, που αλίευσα στο διαδίκτυο.
Το αφηγήθηκε Αμερικανός αξιωματικός του Στρατού σε Φινλανδούς εφέδρους κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεκπαίδευσης.

Το φάντασμα του Πάττον, επισκέπτεται το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και
συναντά τον Αμερικανό Στρατιωτικό Διοικητή.
Είμαστε ακόμα σύμμαχοι με τους Ρώσους, όπως όταν πέθανα?
Ναι Τζορτζ, είμαστε, του απάντησε ο SACEUR.
Χμμ.. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να κρατήσει πολύ αυτό !!! απάντησε
ο Πάττον. Και τι πάμε να κάνουμε τώρα με αυτούς?
Προσπαθούμε από κοινού να βάλουμε πάλι στο τιμόνι της Γερμανίας τους Ναζί !!!

Καλή Σαρακοστή σε όλους.

KostisM

Μέχρι τώρα οι παλιοί βασιλιάδες (λόγω στέμματος του … μεγαλειότατου Ντόναλντ του Α’) φορούσαν ωραία πλουμιστή στολή και μας έκρυβαν τα χάλια τους. Τώρα που εμφανίστηκαν γυμνοί βλέπουμε την πραγματικότητα και είμαστε σε σοκ. Ας ενηλικιωθούμε επιτέλους και ας μην περιμένουμε προστάτες …

zap

Ο Τραμπ, ο χρησιμος ηλιθιος των ολιγαρχων -και ο ιδιος ολιγαρχης ειναι-.

kyrNG

Εξαιρετικό άρθρο, όπως πάντα φυσικά! Και ανυπομονούμε ήδη για το δεύτερο μέρος (όπως ορθά εκφράζει και ο billy) για τα δικά μας.

Δυστυχώς, για τα δικά μας, ουδόλως είμαι αισιόδοξος!

Με την σημερινή κυβέρνηση να είναι απούσα από ΟΛΕΣ τις διεργασίες που γίνονται γύρω μας, φοβούμενη να πάρει θέση μη τυχόν και πέσει σε δυσμένεια των ΗΠΑ (και χάσουμε π.χ. τα F-35 σε ένα κρεσέντο εκβιασμού;), αναμασώντας τετριμμένα περί διεθνούς δικαίου και άλλα τέτοια όμορφα (κοιτώντας το Αιγαίο, την Κύπρο, την ΑΟΖ φυσικά) αλλά πρακτικά φοβούμενη to put our money where our mouth is (όπως λένε και οι αγγλοσάξωνες), μην ελπίζετε σε πολλά. Άλλο ένα χαμένο τραίνο και αυτό.

Οπότε καλές – και ορθότατες – οι διαπιστώσεις του άρθρου. Εμείς, όμως, όσον αφορά στην μικρή μας χώρα, τι κάνουμε;

Θα γίνουμε “βασάλοι” του Προέδρου εκλιπαρόντας μια ευμένεια που θα εξυπηρετεί τα συμφερόντά μας (αν φυσικά ταυτίζονται και αυτά με το όραμα του Τραμπ), κινδυνεύοντας όμως να βρεθούμε προ εκπλήξεων σε αντίστοιχες ταχείες “διευθετήσεις” για τις προαναφερθείσες περιοχές;

Ή θα ανέβουμε το άρμα αφύπνισης και ενδυνάμωσης της Ευρώπης με τα τεράστια οφέλη σε διεθνές αποτύπωμα έτσι και το εγχείρημα αυτό επιτύχει, αλλά και με το τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος, και κινδυνεύοντας και εκεί να βρεθούμε πάλι προ εκπλήξεων όταν το βλέμμα της Ευρώπης είναι προς Ανατολάς και όχι σε περιοχές “ελάσσονος” σημασίας;

Δύσκολο δίλημμα. Που δεν χρειάζεται κραυγές και πάθη. Αλλά δυστυχώς ο χρόνος τελειώνει ταχύτατα. Οι εξελίξεις δεν μας περιμένουν (αν δεν μας έχουν προσπεράσει ήδη δηλαδή!).

Σε όλους τους πολέμους της χώρας, η χώρα μας επέλεξε πλευρά. Δεν είναι δυνατόν να τους έχεις όλους ευχαριστημένους (ούτε καν στο εσωτερικό σου). Αν είναι, όμως, να το παίξει ουδέτερη τώρα, τουλάχιστον ας μάθει από τους καλύτερους (Τούρκους) και ας διδαχθεί πως να είναι επιτήδεια. Ειδάλλως θα χάσει τα πάντα από τις αυταπάτες και τις φοβίες της.

Μέχρι τότε, δυστυχώς, απλά θα βλέπω τον Πρωθυπουργό μας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Αμύνης να είναι παντελώς απόντες από τα ιστορικά τεκταινόμενα της εποχής μας, το τέλος ενός δόγματος δεκαετιών, και απλά να απαγγέλουν τα γνωστά οράματα περί “πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης” και “ατζέντας 2030”….

Καλά θα πάει και αυτό…

MAX

Simple:
NATO is dead;
Every Man for itself….

Daskalogiannis

««Θα πρέπει να περνάμε λιγότερο χρόνο ανησυχώντας για τον Πούτιν, και περισσότερο για τις συμμορίες των μεταναστών που βιάζουν, τους βαρώνους ναρκωτικών, τους δολοφόνους και τους ανθρώπους από ψυχιατρικά ιδρύματα που μπαίνουν στη χώρα μας – Για να μην καταντήσουμε όπως η Ευρώπη!». έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.»

Από μια τυχαία αλίευση στο διαδίκτυο, τοπικής ηλεκτρονικής εφημερίδας, βγάζει τελικά νόημα η φωτογραφία του τίτλου του τρομερού αυτού άρθρου και που αυτοί που λέει, είναι ήδη εκεί και μάλιστα κατέχουν κρίσιμα πόστα της κυβέρνησης.

zap

Ειναι μια χρυση ευκαιρια απο το πουθενα(!), να βαλουμε επιτελους τις βασεις για την βιομηχανικη προοδο του τοπου.

Επενδυσεις στην ευρυτερη αμυνα, θα αποφερουν τεραστια οφελη σε δορυφορικες απασχολησεις, εταιριες, αναπτυξεις, τοπικα και εθνικα, με πολλαπλα οφελη στην προοδο της χωρας και το ………..περιφημο brain drain….

θα δειλιασουμε παλι;

Arionas

Μαζί με τα καλά έρχονται και τα άσχημα και το ανάποδο..
Θεωρώ τεράστια αλλά ίσως και τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη να γίνει κάτι περισσότερο από αυτό που είναι τώρα..
Κ Κτενα καλά τα γράφετε και σίγουρα δεν είναι ευχάριστα δείγματα αλλά μην κάνουμε πως πέφτουμε από τα σύννεφα..

Απουσιάζει η Ελλάδα από της εξελίξεις και τι δηλαδή να κάνει να πάρει τον Τραμπ να του πει να τα βρει με τον Ζελενσκι η να πάει σε συγκέντρωση δωρητών όπλων στην Ουκρανία όταν δεν έχουμε ούτε για μας? Όπου υπάρχει εκδήλωση για τουρισμό μέσα είμαστε..

Η Ευρώπη από την μία τρέχει και αυτή της εξελίξεις και φαίνεται πως δεν τα περίμεναν όλα αυτά πάλι καλά όμως τρέχουν .
Αν όντως πέσουν τα λεφτά που ακούγονται πιστεύω σε καλό θα μας βγει στο τέλος αλλά όπως είπα στην αρχή μαζί με τα καλά έρχονται και τα άσχημα όπως να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Τουρκίας η ακόμα και να δούμε να αρχίσει να πουλάει όλο και περισσότερα όπλα σε χώρες της Ευρώπης.

Costas6

Κι όλα αυτά από κάποιον που μια βδομάδα πριν “δεν έχει σχέδιο”. 😂
Μμμάαααλιστα.

theoman

Ο τραμπ ειναι προσωπικα ταγμενος οχι μονο κατα του ζελενσκι αλλα και κατα των υποστηρικτων του.
Για ποιους χτυπαει η καμπανα;

gdmast

Ο Τράμπ κάνει το απολύτως λογικό. Προσεταιρίζεται τη Ρωσία. Γιατί Κίνα και Ρωσία μαζί δεν χτυπιούνται με ΤΙΠΟΤΑ, πόσο μάλλον που έχει πάει μαζί τους και ο παγκόσμιος Νότος. Κάνει ότι περίπου ο Νίξον με τον Κίσινγκερ, αλλά αυτή τη φορά με τη Ρωσία.
Εάν το αφήσει αυτό, με τους δείκτες όπως βαίνουν τώρα, από το 2035 ή το πολύ το 2040 η Δύση θα είναι οριστικά για καληνύχτα. Και οι BRICS σύντομα θα βρεθούν μπροστά και από τους G7 (ήδη σε διαθέσιμο εισόδημα είναι πολύ κοντά). Και το δολάριο θα υποστεί τρομερά πλήγματα ως μην παγκόσμιο νόμισμα (όπως πάει).
Δεν θα αφήσει ο Τράμπ την επί της κλίνης Ευρώπη να παρασύρει και τις ΗΠΑ στην ίδια κλίνη. Ούτε θα ακολουθήσει του ημίτρελους δήθεν δημοκρατικούς. Δέχεται τον κόσμο ως πολυπολικό, επανα-οριοθετεί τις σφαίρες επιρροής, κάνει στην άκρη τις ανοησίες για Ρωσική απειλή, θα κάνει ντιλ τρισεκατομμυρίων με Ρωσία (συνεκμετάλλευση ακόμα και των πόρων της, στα υπ’ όψη σήραγγα στον Βερύγγειο Πορθμό για να πηγαινοέρχονται τα προϊόντα γρήγορα, συνεκμετάλλευση με Ρωσία των πόρων του Αρκτικού Κύκλου κ.λπ.). Και άσε τους ημίτρελους εδώ στην παραπαίουσα Ευρώπη να ασχολούνται με τους Ζέλες και τα π/μ των 155mm και να βλέπουν φαντάσματα και Ρωσικά τανκ έξω από το μπαλκόνι του και να γελάει ο κόσμος και ο μικρόκοσμός τους. Τι μας ξημερώνει στην Ευρώπη, ειδικά με το ιερατείο που έχουμε μπλέξει άγνωστο. Ο Τράμπ όμως για τη χώρα του βλέπει 30 χρόνια μπροστά. Όποιος δεν το καταλαβαίνει θα τα διαπιστώσει πολύ σύντομα. Και το πως θα ανακάμψει οικονομικά η χώρα του και τι μαύρες ημέρες περιμένουν όλους εμάς τους Ευρωπαίους.
Η οποία κακομοίρα πλέον Ευρώπη με αυτά που κάνει, θα καταφέρει στο τέλος να έχει απέναντί της και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και την Κίνα. Και θα γελάσουν τότε και οι τέντες από τα περίπτερα. Θέλουν λέει τώρα να στείλουν και στρατεύματα στην Ουκρανία, όλα τα είχε δηλαδή η Μαριορή…. Που πας ρε Καραμήτροοοο.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Εκσυγχρονισμός Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ με στοιχεία του προτύπου κρούσης Mirage 2000D-RMV

Η πρόσφατη ολοκλήρωση της αναβάθμισης των μαχητικών Mirage 2000D από την Γαλλική Αεροπορία (Armée de l'Air et de l'Espace) αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

1920px-Nave_Bergamini_2.jpg

ΕΚΤΑΚΤΟ: 2 Bergamini επίσημα για το Πολεμικό Ναυτικό

45
Στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνεται πρόγραμμα προμήθειας δύο φρεγατών FREMM (Bergamini) για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως σημειώνουν πηγές του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Μαρτίου/11 Απριλίου 1822: Η Καταστροφή της Χίου

3
Ο καπουδάνπασας (αντιναύαρχος) Καρά Αλή αποβιβάζεται με 7.000 άνδρες στο νησί της Χίου μετά από σφοδρό βομβαρδισμό και εκθεμελιώνει την πόλη της Χίου προβαίνοντας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Εντείνονται οι πιέσεις στο Κίεβο να αποδεχθεί τη συμφωνία για τα ορυκτά

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν χθες Παρασκευή στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν το προσχέδιο συμφωνίας με την οποία οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να αποκτήσουν προνομιακή...

Πολύωρη συνάντηση Πούτιν και του απεσταλμένου του Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία, μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ, του Στιβ Γουίτκοφ, ολοκληρώθηκε μετά από...

DEF X: Καθοριστική η σημασία του IMEC για τη βιωσιμότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων και την ειρήνη και ευημερία στον κόσμο

Ο οικονομικός διάδρομος Ινδίας- Μέσης Ανατολής- Ευρώπης (IMEC) αποτελεί ένα μείζονος στρατηγικής σημασίας έργο, το οποίο συνδέοντας δημοκρατίες και αναδυόμενες οικονομίες από την Ασία...