Οι Ρωσικές Δυνάμεις δοκίμασαν με μυστικότητα νέες τακτικές καταστολής και παραπλάνησης της ουκρανικής αεράμυνας χρησιμοποιώντας παλιά σοβιετικά διπλάνα αεροσκάφη Antonov An-2.
Russian troops trains to use Soviet-era AN-2 Colt biplanes to draw out Ukrainian air defenses pic.twitter.com/6w2Qxkpxfb
— Dylan Malyasov (@DylanMalyasov) February 7, 2022
Και ρωσικοί S-400 στη Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία
Οι Ρωσικές δυνάμεις αναφέρεται ότι εκπαιδεύονται στη χρήση των πεπαλαιωμένων αυτών αεροσκαφών ως εναέρια δολώματα για να πετάξουν στην πρώτη γραμμή και να προκαλέσουν την ενεργοποίηση των ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Οι πληροφορίες αυτές εμφανίστηκαν με την δημοσίευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βίντεο που παρουσιάζουν μια δωδεκάδα περίπου αεροσκαφών An-2 να πετούν σε κλειστό σχηματισμό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
ΗΠΑ: Η Ρωσία αναπτύσσει δυνάμεις, σε 2 εβδομάδες θα είναι έτοιμη για εισβολή στην Ουκρανία
Το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-2 είναι ένα παλιό σχέδιο ελαφρού, διπλάνου που σχεδιάστηκε για αγροτικές καλλιέργειες που πρωτοπέταξε το 1947. Το αεροσκάφος είχε και δευτερεύοντα στρατιωτικό ρόλο, κοινή πρακτική για την εποχή της ανοικοδόμησης της ΕΣΣΔ μετά την καταστροφή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ως ελαφρύ μεταγωγικό ενώ διατηρήθηκε στη Ρωσία και σε πολλές άλλες χώρες σοβιετικής επιρροής ως εκπαιδευτικό πτήσης και αλεξιπτωτιστών.
Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα αεροσκάφη που πετούν ακόμη και από τα μεγαλύτερα μονονοκινητήρια διπλάνα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Το αεροσκάφος, παρά την ηλικία του, τυγχάνει ακόμα μεγάλης δημοφιλίας εξαιτίας της αντοχής του, της εξαιρετικά μικρής ταχύτητας πτήσης του, του μικρού μήκους διαδρόμου που χρειάζεται για να απογειωθεί και το γεγονός ότι μπορεί να επιχειρεί από χωμάτινους, παγωμένους ή απροετοίμαστους διαδρόμους. Η χαμηλή του ταχύτητα έχει κάνει πολλά ραντάρ στο παρελθόν να το απορρίπτουν ως εχθρικό στόχο ενώ στα σύγχρονα ραντάρ μπορεί να προσομοιώσει ένα σμήνος ελικοπτέρων ή Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών επίθεσης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη σύντομη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε αεροσκάφη An-2 τροποποιημένα ως Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Τις θέσεις των χειριστηρίων κατέλαβε αντί πιλότου ένα σύστημα μοχλών και σερβομηχανισμών.
Αναλυτές αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει συγκεντρώσει και οργανώσει στη συνοριακή περιοχή το 70% περίπου του εξοπλισμού και δυνάμεων που απαιτείται για μια εισβολή στην Ουκρανία.