Ουσιώδη βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ζήτησε η Paula Dobriansky, Vice Chair, Atlantic Council’s Scowcroft Center for Strategy and Security, στις ΗΠΑ, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Η κα. Dobriansky, ανέφερε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ «ατσαλώθηκε» κατά τη διάρκεια αλλά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Οι 18 από τις 32 χώρες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ανέβασαν τα επίπεδα των αμυντικών τους δαπανών. Ο ίδιος ο Stoltenberg, νομίζω έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ίδιο το ΝΑΤΟ. Η ηγεσία, η σαφήνεια του σκοπού, η πρόθεση να τους εμπλέξει όλους ήταν χαρακτηριστικά» ανέφερε.
Η ίδια τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία «έδωσε και πάλι λόγο ύπαρξης στο ΝΑΤΟ» και σημείωσε πως «θα πρέπει να δούμε και τη διεύρυνση της συμμαχίας. Πρέπει να κάνουμε ουσιώδη βήματα για να φέρουμε στους κόλπους της συμμαχίας την Ουκρανία. Και όχι μόνο να μένουμε σε μια επιστολή πρόσκλησης σύνδεσης».
Παίρνοντας τον λόγο, ο Ian Brzezinski, Senior Fellow, Atlantic Council, ΗΠΑ, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει το ΝΑΤΟ από τα μέλη του και συνέχισε: «Έκανε η κοινότητα του ΝΑΤΟ όσα έπρεπε για την Ουκρανία; Όχι κατά την άποψή μου. Έχουμε 200.000 νεκρούς και μια χώρα κατεστραμμένη. Υποδομές κατεστραμμένες. Το ΝΑΤΟ ήταν ιστορικά η πιο πετυχημένη συμμαχία με ικανότητα ανάπτυξης δυνάμεων, όμως εδώ μιλάμε για πολιτική βούληση και λύση. Αυτό που έδινε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν στην περίπτωση της Ουκρανίας δεν το είδαμε να συμβαίνει. Η συμμαχία είναι για να αποτρέπει κάποια πράγματα να συμβούν. Υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ αυτού που έγινε και αυτού που θα έπρεπε να συμβεί». Απαντώντας στο αν ο Putin, αποτελεί απειλή, σημείωσε: «Ναι. Ξέρουμε ότι όταν κάποιος κερδίζει η όρεξή του αυξάνεται. Το μέλλον της Ευρώπης, εξαρτάται από το μέλλον της Ουκρανίας. Αν θέλουμε να επιστρέψουμε στο παλιό στάτους, η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει».
Σταχυολογώντας τις προϋποθέσεις για νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο ο κ. Brzezinski ανέφερε: «Στήριξη των στρατιωτικών στόχων της Ουκρανίας. Αν δεν γίνει θα υπάρξει κατάρρευση. Πρέπει να εξοπλίσουμε τους Ουκρανούς για να κερδίσουν. Το ΝΑΤΟ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. Οικονομικές κυρώσεις. Η ρωσική οικονομία αυξήθηκε κατά 3% κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πρέπει να εμπλακεί και ο ρωσικός λαός, να ενημερώσουμε το ρωσικό λαό. Η Ουκρανία πρέπει να ξεκινήσει την πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ, τώρα. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας. Μόνο αν τηρήσουμε αυτά μπορούμε να μιλάμε για νίκη».
Τέλος, ο Ambassador Ivo H. Daalder, CEO, The Chicago Council on Global Affairs, ΗΠΑ, σημείωσε πως οι χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί να έκαναν πολλά, αυτό όμως δεν ισχύει και για την ίδια τη συμμαχία. «Για την Ουκρανία, το ίδιο το ΝΑΤΟ έκανε πολύ λίγα, γιατί η Ουκρανία δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε η ευθύνη έπεφτε στο κάθε κράτος. Η απόκριση εκεί ήταν εκπληκτική και διήρκεσε με κάποιες εξαιρέσεις». Σημείωσε παράλληλα πως είναι δεδομένο πως το ΝΑΤΟ δεν έκανε όσα έπρεπε στην Ουκρανία, όμως «βγήκε πιο δυνατό από αυτή την κρίση. Για πρώτη φορά μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, έχουμε μια αμυντική μηχανή η οποία δουλεύει».
Απαντώντας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, εφόσον ο Τραμπ εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Daaldev τόνισε: «Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από μελλοντική δράση του Τραμπ; Όταν θα συναντηθούμε στην Ουάσινγκτον να έχουμε μια στρατηγική νίκης για την Ουκρανία. Αν στην Ουάσινγκτον καταλήξουμε σε διαφωνία στο πώς πρέπει να διαχειριστούμε την Ουκρανία, τότε δεν έχει σημασία αν θα εκλεγεί ο Τραμπ. Η ίδια η συμμαχία θα έχει αποτύχει. Αν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Καναδοί αναγνωρίσουν ότι αποτυχία στην Ουκρανία σημαίνει αποτυχία του ΝΑΤΟ και ουσιαστικό πλήγμα της συμμαχίας να αμύνεται, τότε θα βρουν την πολιτική βούληση να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο. Αυτό που θα συμβεί στην Ουκρανία θα επεκταθεί και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα πετύχει».