10.4 C
Athens
Τετάρτη, 9 Απριλίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕAlaska Airlines: Αναγκαστική προσγείωση όταν μετά την απογείωση 737 Max 9 άνοιξε...

Alaska Airlines: Αναγκαστική προσγείωση όταν μετά την απογείωση 737 Max 9 άνοιξε μια θύρα εξόδου ανάγκης

- Advertisement -

Ένα Boeing 737 Max 9 της εταιρείας Alaska Airlines με 177 επιβαίνοντες αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση χθες Παρασκευή στο Όρεγκον των ΗΠΑ, αφού το πάνελ της αριστερής εξόδου ανάγκης αποκολλήθηκε λίγο μετά την απογείωση, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το περιστατικό αφορούσε την Πτήση AS-1282 από το Πόρτλαντ του Όρεγκον προς το Οντάριο της Καλιφόρνιας στην διάρκεια της ανόδου, η οποία μετά το συμβάν τερματίστηκε στα 15.000 πόδια, ενώ ο πιλότος πραγματοποίησε κάθοδο στα 10.000 όπου δεν θα υπήρχε πρόβλημα για τους επιβαίνοντες, αν και υπήρχαν οι μάσκες οξυγόνου, προσγειώθηκε πάλι στο Πόρτλαντ μέσα σε 20 λεπτά.

Το αεροσκάφος Boeing 737-9 MAX «N704AL» είχε παραδοθεί μόλις στις 31 Οκτωβρίου 2023.

Η πτήση 1282 απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο του Πόρτλαντ στις 17:00 (τοπική ώρα, 03:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) προτού επιστρέψει με ασφάλεια, «αφού το πλήρωμα ενημέρωσε για πρόβλημα στη συμπίεση» της καμπίνας, ανέφερε στο X η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν  το άνοιγμα που δημιουργήθηκε δίπλα σε ένα λάθισμα όπου δεν καθόταν κάποιος, από την εκτίναξη της θύρας, ενώ στην καμπίνα είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου.

Ο Κάιλ Ρίνκερ, ένας από τους επιβάτες εξήγησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι το παράθυρο αποκολλήθηκε λίγο μετά την απογείωση. «Το πάνελ του παραθύρου αποκολλήθηκε και το συνειδητοποίησα όταν έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου», δήλωσε.

Άλλη επιβάτης, η Βι Νγκουγιέν, δήλωσε στην εφημερίδα The New York Times ότι την ξύπνησε ένας δυνατός ήχος. «Άνοιξα τα μάτια μου και το πρώτο πράγμα που είδα ήταν η μάσκα οξυγόνου μπροστά μου», εξήγησε. «Κοίταξα προς τα αριστερά και το πλάγιο πάνελ είχε φύγει», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι σκέφτηκε πως «θα πεθάνω».

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ, η FAA και η Alaska Airlines διαβεβαίωσαν ότι ερευνούν το περιστατικό.

«Το αεροσκάφος επέστρεψε για να προσγειωθεί με ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο του Πόρτλαντ με 171 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αεροπορική εταιρεία.

«Αν και αυτού του είδους τα περιστατικά είναι σπάνια, το προσωπικό καμπίνας μας είναι εκπαιδευμένο και προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει με ασφάλεια αυτό το συμβάν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware, το Boeing 737 Max 9 απογειώθηκε ακριβώς στις 17:07 τοπική ώρα με προορισμό το Οντάριο της Καλιφόρνια, προτού επιστρέψει στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ περίπου 20 λεπτά αργότερα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους, η αμερικανική Boeing, έγραψε στο Χ ότι συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό, προσθέτοντας ότι τεχνική ομάδα της είναι στη διάθεση των ερευνητών.

 

 

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ektoras

Μιας και νεα δεν υπάρχουν και καταπιανεστε με σενάρια , μηπως να διαβαζαμε και ενα αντι να πληρώσουμε για τις 2 belhara να δίναμε χρήματα για αγορα 2 ΑΒ; μηπως αυτο το σενάριο εχει καποια λογικη βαση οικονομικο-τεχνικα; θα ηθελα να ακουσω την γνωμη σας. Κουβέντα να γίνεται βέβαια… γιατι ουτε φουσκωτο καινούργιο δεν θα αγορασει το ΠΝ μονο του.

Steve

Κανένα γερανό να φορτώνουν Aster30 στις Bell έχουν ? 😉

Nestoras

Είναι αναμφίβολα καλή σκέψη και το γεγονός ότι διαπραγματευόμαστε με τους Γάλλους για κύριες μονάδες επιφανείας και οπλικά συστήματα, μας δίνει προνομιακή διαπραγματευτική ισχύ για την απόκτηση των πλοίων αυτών (και πρέπει να ενδιαφερόμαστε πράγματι!)

evaggelos

ενδιαφερον οπως κ το ιταλικο ετνα κ τα αμερικανικα σαπλι

MPAMPIS

Μα τι λέμε τώρα……162 άτομα δηλαδή όσο ενα San Giorgio!!!……..να πάρουμε San Giorgio και να βάλουμε επάνω βυτιοφόρα και κοντέινερ με ανταλλακτικά……
Πολιτικών προδιαγραφών φορτηγά πλοία ειναι η λύση……..

Alexandros

Πως το είπατε; Εθελοντικός αφοπλισμός…

Γιώργος Ελικιώτης

Λύσεις υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν. Αλλά και χωρίς λεφτά υπάρχουν διέξοδος στο πρόβλημα. Ο Γάλλοι μπορει να τα δώσουν σε εμάς αν τα ζητήσουμε. Οι Αμερικανοί μπορούν να μας δώσουν μέσω FMS πλοια υποστήριξης αλλά και οι μεγάλοι εφοπλιστές της χώρας μας θα μπορούσαν να χρηματοδότησουν το πρόγραμμα για την κατασκευή 2 νέων πλοίων της κλάσης Προμηθέας.
Αρκεί να έχουμε και λίγη φαντασία για λύσεις.
Μην ξεχνάμε ότι εάν ο Έλληνας βλέπει ότι το κράτος λειτουργεί σωστά και αντιμετωπίζει κρίσης σωστά τότε παίρνει αυτοπεποίθηση και δεινει τον οβολό του για την πατρίδα του. Άσχετα με πολιτικές πεποιθήσεις, η τωρινή κυβέρνηση έχει πετύχει σε δύο κρίσης, Εβρο και Κορονοΐο. Αυτό το πολιτικό κεφάλαιο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα (ο Έβρος δεν έχει ξεχαστεί) και για την προετοιμασία για τον δεύτερο γύρο.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

Gunner

Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ, να αγοράσουμε τορπίλες, να εκσυγχρονίσουμε τα ΑΗ-64. Δεν υπάρχουν χρήματα για ΠΓΥ.
Οι στάνταρ δικαιολογίες διαφόρων, για κάτι που θεωρείται πολλαπλασιαστής ισχύος για όσους γνωρίζουν.

Brainp

Αμερικανικά ΠΓΥ δεν έχει; Γιατί να πάρουμε Γαλλικά ; Ο θείος Σαμ είναι ο καλύτερος .Arleigh Burke μας έδωσε και τα f 16 μας αναβαθμίζει με έκπτωση 37% και υπερσύγχρονα kiowa μας έδωσε τζαμπα και ο κύριος Παιατ δηλώνει πέντε έξι φορές την εβδομάδα ότι είμαστε τα καλύτερα παιδιά !
Και φυσικά να μην ξεχασω τις Αμερικανικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ! Όχι εμπορικά κέντρα όχι εργοστάσια όχι λιμάνια όχι καζίνα όχι γήπεδα γκολφ όχι αγορές αεροδρομίων ,πραγματικά μας έχουν ευεργετήσει οι άνθρωποι. Υπολογίζω ότι το 43,23 % των Ελλήνων δουλεύει σε εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων !

Velos

Με τρια πλοια υποστηριξης Αξιος, Αλιακμων και Προμηθεας, επιπλεον των δυο δωρηθεντων απο την οικογεννεια Λασκαριδη, το ΠΝ εχει αρκετη καλυψη και προμηθεια. Εκει που χρειαζεται υποστηριξη ειναι στην ΠΑ που χρειαζεται αμεσα ιπταμενα τανκερς, οπου θα επεκτεινουν την επιχειρησιακη δραστηριοτητα των Μιραζ 2000 και των F16 σε ολοκληρη την Ελληνικη επικρατεια, μεχρι και την Κυπρο. Για να εξυπηρετηθει η ΠΑ χρειαζεται τουλαχιστον 4 ιπταμενα τανκερς οπως τα ΚC10 για παραδειγμα, πριν ανοιξουμε μια συζητηση για νεα πλοια υποστηριξης για το ΠΝ.

nigozs

Το θέμα είναι μπερδεμένο.
Άλλες οι προτεραιότητες και τα θέλω μας και άλλο τι μπορούμε να έχουμε.
Ένας καλός Ελληνικός σχεδιασμός ΠΓΥ της τάξης των 10.000 τόνων ίσως ήταν ότι πρέπει με στόχο να κατασκευαστούν 2 πλοια. Έχουμε την δυνατότητα.
Αυτά σε ένα ιδανικό περιβάλλον με ναυπηγεία σε λειτουργία και όρεξη.

space_invaders

Οι αποφάσεις του Π.Ν. όσον αφορά στην προμήθεια μεταχειρισμένων μονάδων είναι ακατανόητες.

gdmast

Όλα τα πλοία της Δ.Δ.Μ.Ν. (και όχι μόνο τα συγκεκριμένα), έχουν τεράστιο θέμα.
Από τις “παντόφλες” που είναι πιο παλιές από αυτές του παππού μου, μέχρι τα πετρελαιοφόρα, τις υδροφόρες κ.λπ. Να μιλήσουμε για ρυμουλκά? Από που να το πιάσεις και να μην θέλει εκσυγχρονισμό.
Αν και εκτός των ΠΓΥ, τα λοιπά είναι και σχετικά μικρού κόστους, 10ετίες τώρα δεν γίνεται τίποτα. Και δεν μιλάμε καν για τις απαραίτητες εργασίες υποδομής σε ναυστάθμους.
Για όσους λένε διάφορα, τεράστια διαφορά σε μια σύγκρουση και τεράστιο ρόλο παίζει η Διοικητική Μέριμνα (σε ΟΛΑ τα όπλα).

Spyros_Kapa

Οι περισσότεροι δουλεύουν πάνω σε μετατροπές ρο ρο υπάρχουν πολλά και σε καλή κατάσταση που με ελάχιστο κόστος και χρήση συστημάτων από παλαιότερα πλοία του πολεμικού Ναυτικού μπορούν να μπουν γρήγορα σε υπηρεσία και να δώσουν νέα ώθηση στο Π.Ν.

NikolakiEfentis

Φυσικά και χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1 ακόμη ΠΓΥ, δεν ενδιαφέρεται κανείς όμως…
Κι από Αυστραλία μεριά θα μπορούσαμε να αγοράσουμε.
Έτσι που έχουν τα πράγματα, ας κοιτούσαμε πρώτα να αγοράσουμε τα 2 L για ανταλλακτικά (τουλάχιστον) καθώς τις S θα τις έχουμε ακόμη μια δεκαετία…

evaggelos

επισης καλυψη αναγκων θα μπορουσαν να ερθουν κι απο καλσσικα πετρελαιοφορα ισως να υπαρχουν απο εφοπλιστες καποια υπο αποσυρση ετσι ωστε το στρατιωτικου τυπου ετνα να μπει σε αλλες αποστολες.
ΥΓ.σιγουρα τουλαχιστον ενα πγυ χρειαζεται.

zap

Εχετε καταλαβει οι περισσοτεροι πιστευω οτι οσο πιο προσεκτικα κοιταμε τις ΕΔ τοσο περισσοτερο βλεπουμε την γυμνια τους. Ουσιαστικα, σχεδον εαν καλυψεις καθε υπηρεσια, καθε αποστολη του καθε κλαδου θα καταληξεις οτι χρειαζονται τα παντα και οτι η εγκαταλειψη, η προχειροτητα και ο νεοπλουτισμος αφησαν πισω τους αυτο που λεμε “λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμά ἐστιν”
Ας επιστρεψω στα γνωστα, 100 χρονια μνημονια ρεεεε

NikolakiEfentis

Το 2019 η Αυστραλία απέσυρε το δικό της AOR, HMAS Supply, κλάση Durance κι αυτό, το οποίο πήγε για scrap… Ενδιαφέρον από ΠΝ, μηδέν…
Με αφορμή τα σχόλια των φίλων πιο πάνω, για την χρήση εμπορικών πλοίων παραθέτω εκ νέου κάποιες σκέψεις μου.
Τέτοια πλοία μπορούν να δώσουν πολλές και εξαιρετικές λύσεις στο ΠΝ. Φτάνει το ΠΝ να τα «μάθει» (τα χαρακτηριστικά συντήρησης στους που είναι διαφορετικά από των στρατιωτικών προδιαγραφών) και να χρησιμοποιήσει με πνεύμα διακλαδικότητας που επί του παρόντος απλά αγνοείται..
Με την χρήση των δωρηθέντων PSVs ως πετρελαιοφόρα φανερώνονται οι ελλείψεις του ΠΝ ακόμη και για τις βασικές αποστολές του – ουσιαστική παρουσία στο χώρο επιχειρήσεων και ιδίως στην ΝΑ Μεσόγειο δεν νοείται αλλιώς…
Από την άλλη, τα πλοία αυτά, με την χρήση προσθαφαιρούμενου εξοπλισμύ μπορούν να αναλάβει αποστολές διάσωσης υποβρυχίων, μεταφοράς πάσης φύσεως εφοδίων και μεταφοράς ειδικών δυνάμεων/επίλεκτου πεζικού κ.α.
Αν υπάρχει (αν λέμε) θέληση, οι Έλληνες εφοπλιστές μπορούν να προσφέρουν σκάφη πολύ υψηλών προδιαγραφών τα οποία με μετατροπές θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα σε κατάλληλους σχεδιασμούς των ΕΔ. Ιδίως τώρα με την πτώση του εμπορίου μπορούν να αγοραστούν σκάφη σε εξαιρετικές τιμές.
Παραθέτω παρακάτω πιθανές λύσεις για το ΠΝ-Ένoπλες Δυνάμεις:
1. HMAS Sirius – Δείτε το ελικοδρόμιο που έχει προστεθεί στο ΠΡΩΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΟ product tanker.
https://www.globalsecurity.org/military/world/australia/hmas-sirius.htm
2. Bunga Mas
https://alchetron.com/MT-Bunga-Mas-Lima
3. Expeditionary Sea Base (ESB)
«Army Apache Attack Helicopters Deploy To The Navy’s Giant Sea Base In The Arabian Gulf»
https://www.thedrive.com/the-war-zone/32844/army-apache-attack-helicopters-deploy-to-the-navys-giant-sea-base-in-the-arabian-gulf
4. RFA Argus (A135) Auxiliary Support Ship
https://www.militaryfactory.com/ships/detail.asp?ship_id=RFA-Argus-A135
Σχετικά με την χρήση PSV
https://www.thinkdefence.co.uk/a-ship-that-still-isnt-a-frigate/mss-medium-offshore-construction-vessel/

Mavi70

Καλησπέρα και καλή δύναμη! Δεν ξέρω αν τα δωρεάν πλοία για την αγορά των 2 Bel είναι ΠΓΥ(που δεν το βλέπω) αλλά όλες η ανακρίβειες για το κόστος των Bel φτάνουν επιτέλους στο τέλος. Στα 2,6 δις τα πλοία μαζί με όπλα εκπαίδευση,υποστήριξη,γερανούς 😆 😆 για φόρτωση Aster κλπ!!!

Vassilis13

Ας συγκεντρωθούμε στην ουσία. Κ η ουσία είναι οτι χρειαζόμαστε πλοία ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ.

Paliouras

Καλα ας μας δωσουν (λεμε τωρα) τις 2 Λαφαγιετ να τις φτιαξουμε τουμπανο και αν χωραει και κανα τετοιο, ας μπει και αυτο, αν παρουμε τις Belhara (ξαναλεμε τωρα).
Οι Λαφαγιετ πρεπει να μπουνε στο στολο”Ιονιου” -με αρμοδιοτητα και κατω της Κρητης- που εκτιμω πως πρεπει να δημιουργησουμε (σε καμμια Ζακυνθο ? – ηρεμα το λεω-) καθως απο οτι βλεπω, αντι να κλεινουν μετωπα, ανοιγουν μετωπα.

nigozs

Η χρήση, καθε είδους Πετρελαιοφόρου είναι δυνατή για ανεφοδιασμό εντός Αιγαίου.
Το ΠΝ, να είστε σίγουροι ότι έχει μεριμνήσει σχετικά τόσο σε αποθέματα όσο και σε εναλλακτικές λύσεις.
Αν μιλησουμε για Α. Μεσόγειο και Ν. Κρήτη, τυπικά με ένα ακόμα σύγχρονο ΠΓΥ καλύπτουμε τις ανάγκες επαρκώς.

A.K.

Θα συμφωνησω πως μοιαζει απαραιτητη η αντικατασταση των ΠΓΥ. Εαν θεωρησουμε πως δεν επαρκει η μετασκευη καποιου πλοιου εμπορικων προδιαγραφων ειναι απολυτως λογικο -αφου δεν υπαρχει φραγκο ουτε για κουλουρι- να παμε για μεταχειρισμενο.
Ωστοσο, μετα απο τοσα αρθρα για την ALS και τα ναυπηγεια μας, δεν θα ηταν πιο ρεαλιστικο να ξεκινησουμε ενα προγραμμα για ενα πλοιο δικης μας σχεδιασης αντι να παλευουμε να φτιαξουμε λευκους ελεφαντες απο το μηδεν? Στο κατω κατω δεν τα πηγαμε ασχημα με τα Jason.

A.K.

Nομιζω πως μπορουμε να συμφωνισουμε πως μη ανταγωνιστικες εταιριες και χρυσαφι να εχουν στα χερια τους θα τα κανουν μουσκεμα. Οποτε, καθε αναθεση πριν απο την εξυγιανση των ναυπηγειων ειναι δωρο αδωρο. Εαν υποθεσουμε πως πραγματι η ΟΝΕΧ στην Συρο και πιθανως στην Ελευσινα εχει καποιο πλανο για να μπει στην αγορα και στις επομενες χρησεις το επιβεβαιωσει, τοτε θα μπορουσαμε ισως να παρουμε καποιο ρισκο με δευτερευουσας σημασιας προγραμματα. Μια εναλλακτικη δυνατοτητα θα μπορουσε να ειναι μια πολυεθνικη προσπαθεια σαν την Ευρωκορβεττα που εχει το μεγαλο πλεονεκτημα πως σου μισανοιγει την πορτα σε μια αγορα. Εστω και σαν κομπαρσο. Απο ‘κει και περα το τι θα κανεις με την ευκαιρια σου, ειναι αλλου παππα ευαγγελιο.

aris32

το ΠΝ εχει αναγκες οχι απο πλοια πρωτης γραμμης αλλα και απο υποστηριξης. Πηρε ανασα με τα 2 ΠΓΥ απο τις δωρεες οπου ειναι πολλαπλων ρολων πλοια και θα δωσουν λυσεις στο ΠΝ σε πολλες αποστολες που δεν μπορουσε να κανει μεχρι στιγμης. Αλλα απαιτειται ακομα 1 με 2 πλοια επιπεδου προμηθεας στο ΠΝ αν μπορουμε να αποκτησουμε 1 απο αυτα τα γαλλικα πλοια θα μας δωσει την δυνατοτητα να αποσυρουμε 2 πλοια παλια και να αποκτησουμε 1 ή 2 καλυτερα που θα μας βοηθησουν περισσοτερο. Δεν πρεπει να χανουμε ευκαιριες μεταχειρισμενων πλοιων.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η αναβάθμιση των αυστραλιανών M113AS4, που κόστισε πολλά και απέδωσε λίγα

Το M113, ένα από τα πιο εμβληματικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) στην στρατιωτική ιστορία, γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960 από την FMC Corporation...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ώρα μηδέν για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια

2
Του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου, πολιτικού επιστήμονα- διεθνολόγου, πρώην γενικού διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Απριλίου 1904: H ίδρυση της “Αντάντ”, οι...

0
Βρετανία και Γαλλία συνυπογράφουν την «Εγκάρδια Συμφωνία» (Entente Cordiale), θέτοντας τέρμα στην υπερχιλιετή διαμάχη μεταξύ τους, δημιουργώντας τη βάση της συμμαχίας τους έναντι των...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε κατοικία στην Πόλη της Γάζας

Τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε σπίτι στη Σετζάια στην Πόλη της Γάζας, όπως δήλωσαν σήμερα τοπικές υγειονομικές αρχές.Υγειονομικοί δήλωσαν πως...

Αυστηρά και ισχυρά μέτρα υπόσχεται η Κίνα ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς

Η Κίνα υποσχέθηκε σήμερα «αυστηρά και ισχυρά» μέτρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά...

ΗΠΑ: Στοιχεία φορολογούμενων θα δίνει η φορολογική υπηρεσία στην υπηρεσία μετανάστευσης για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών

Η αμερικανική φορολογική υπηρεσία (IRS) κατέληξε σε συμφωνία με την υπηρεσία μετανάστευσης προκειμένου να της παρέχει ευαίσθητες πληροφορίες φορολογούμενων, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν...