Τζιχαντιστική οργάνωση που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για δυο επιθέσεις το Σάββατο στο Μαλί, μια στη Σεβαρέ (κεντρικά), μια δεύτερη σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Μαυριτανία, με δυο ανακοινώσεις η αυθεντικότητα των οποίων επιβεβαιώθηκε χθες Τρίτη.
Η Οργάνωση Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ) ανέφερε πως η επίθεση στη Σεβαρέ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν δεκάδες μέλη του στρατού του Μάλι και «μισθοφόροι» της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση.
Την Κυριακή, η κυβέρνηση στην Μπαμακό ανακοίνωσε τον θάνατο δέκα πολιτών και τριών στρατιωτικών σε επίθεση με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες στην περιοχή του αεροδρομίου της Σεβαρέ, στην περιφέρεια Μοπτί.
Τοπικοί αξιωματούχοι και διπλωματική πηγή ανέφεραν ότι στόχος της επίθεσης ήταν στρατόπεδο ρωσικών δυνάμεων.
Το 2022, η στρατιωτική χούντα του Μάλι άρχισε να συνεργάζεται με αυτούς που αποκαλεί ρώσους «εκπαιδευτές»· ωστόσο δυτικές χώρες λένε πως δεν πρόκειται για μέλη του ρωσικού τακτικού στρατού, αλλά για «μισθοφόρους» της Βάγκνερ.
Η ΟΥΙΜ ανέφερε πως ανατίναξε δυο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά, που κατέστρεψαν τμήμα του αεροδρομίου.
Μέλη της εισέβαλαν κατόπιν στο εσωτερικό και ενεπλάκησαν σε μάχες για δυο ώρες. Δεκάδες άνδρες του στρατού του Μάλι και «μισθοφόροι» του ομίλου Βάγκνερ σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που επαλήθευσε το αμερικανικό κέντρο μελετών SITE Intelligence Group, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση της δραστηριότητας των τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Οι τζιχαντιστές παραδέχθηκαν πως έχασαν δεκαπέντε μαχητές. Από την πλευρά του, ο στρατός του Μαλί ανέφερε το Σάββατο πως σκοτώθηκαν 28 «τρομοκράτες».
Η ΟΥΙΜ ανέφερε πως αεροπορικό πλήγμα του στρατού εναντίον ενός από τα οχήματα μελών της είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων.
Μολονότι τους ζήτησε σχόλια το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Τρίτη το βράδυ, ούτε ο στρατός του Μαλί, ούτε η υπηρεσία Τύπου της Βάγκνερ έχουν αντιδράσει.
Σε δεύτερη ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης που επαληθεύτηκε χθες, η ΟΥΙΜ υποστηρίζει πως μέλη της σκότωσαν δέκα στρατιώτες του Μάλι σε ενέδρα μεταξύ των κοινοτήτων Μαρζά και Ναρά, στην περιφέρεια Κουλικορό, κοντά στα σύνορα με τη Μαυριτανία.
Οι αρχές στη Ναρά επιβεβαίωσαν την επίθεση, αλλά δεν δημοσιοποίησαν κάποιον απολογισμό θυμάτων. Οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν «κρησφύγετο τρομοκρατών».
Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία επισήμων έπεσε επίσης σε ενέδρα κοντά στη Ναρά. Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε επίσης η ΟΥΙΜ, στοίχισε τη ζωή σε κορυφαίο συνεργάτη του συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στο Μαλί, και σε άλλους τρεις ανθρώπους.
Το Μαλί παραμένει βυθισμένο σε πολυδιάστατη κρίση, ασφαλείας, πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής. Τοπικός ξεσηκωμός στον βορρά το 2012, ειδικά φυλών Τουαρέγκ, μεταμορφώθηκε σε ανταρτοπόλεμο τζιχαντιστών. Οργανώσεις που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος, όπως και παραστρατιωτικές ομάδες και συμμορίες κακοποιών, λυμαίνονται τη χώρα. Η βία εξαπλώθηκε από τον βορρά στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Πλέον σαρώνει δυτικούς τομείς, ενώ εξαπλώνεται προς νότο, θορυβώντας κι άλλους γείτονες του Μαλί, ειδικά τη Σενεγάλη. Χιλιάδες άμαχοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιφέρεια.
Οι συνταγματάρχες που κατέλαβαν την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2020 τερμάτισαν τη συμμαχία με τη Γαλλία και τους εταίρους της το 2022, στρεφόμενοι στη Μόσχα.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Dassault-Kmw-Hdw μέχρι να αλλάξουν θέση τα βουνά
Με αυτή την διαμόρφωση το ίχνος στο εχθρικό ραντάρ είναι τεράστιο. Επίσης έχει περιορισμούς στα g. Και οι Τούρκοι έχουν επενδύσει πολλά στην ανταλλαγή δεδομένων. Που σημαίνει ότι τα f16 τους μπορούν να πετάνε και με κλειστό ραντάρ. Επίσης είναι από τις λίγες χώρες με ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου. Ενώ έχουνε και αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα. Άρα τα πράγματα στην πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκα από ότι φαντάζεστε. Αυτό το βλέπουμε και στους Ρώσους που έχουν θεωρητικά αεροπλανάρες αλλά υστερούν πολύ στους πολλαπλασιαστές ισχύος. Το rafale από μόνο του είναι λάθος να το θεωρείτε game changer χωρίς KC130 αεροσκάφη ELINT/SIGIND ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου και εκσυγχρονισμό EREYE. Τώρα είναι απλώς λίγο καλύτερο από τα αεροσκάφη τα οποία έχουμε.
Θυμαμαι φοιτητης ακομα μια επισκεψη στην ΕΑΒ που πλησιασα εναν μηχανικο που δουλευε πανω σε ενα F16 που εκανε συντηρηση ακομα δεν ειχαμε τα Block 50.
Ρωταω ποιομαχητικο θα θελατε εσεις να παρουμε?
Rafale με κατω τα χαρια μου λεει.Συνεχιζω θα το παρουμε?Οχι μου απανταει.Ε τοτε τι θα παρουμε F16 μου λεει και τελειωνει η κουβεντα.Φανταζομαι ποσο χαρουμενος θα ειναι βλεποντας το στα Ελληνικα χρωματα!
Εδώ επαληθεύεται πανηγυρικά το γνωμικό “μία φωτογραφία είναι καλύτερη από χίλιες λέξεις”!
Αεροσκαφαρες, αντε και στην επομενη 6αδα μεσα-τελη του 2022!
Αυτο με τον υπεροχο φορτο τριων δεξαμενων καυσιμου ειναι σουπερ διδοντας ρην ικανοτητα να ειναι στον αερα αρκετες ωρες (βεβαια…δεν καταργει την αναγκη ιμεσου ιπταμενου ανεφοδιασμου απο την μερια μας, μακαρι μα το δουμε μελλντικα).
Τωρα, σε μπλοκές που μπορεί να κάνει με τους Mica και το πυροβόλο, ελπιζω να μην χρειαστει να τις κανει φορτωμενο με 3 δεξαμενες λογω βαρους (να εχει “καθαρισει” προηγουμενως με τους Meteor)
Μακάρι να έχουμε την δυνατότητα να συνεχίσουμε να αγοράζουμε rafale. Γιατί μια δεύτερη μοίρα μας λείπει!
Η άμυνα αποτελεί τον υπέρτατο αυτοσκοπό.
Τα καλύτερα είναι εδώ. Τα ακόμα καλύτερα έρχονται.
Μια χαρά τα είπες.
Ελπίζω όντως να πάρουμε περισσότερα.
Ναι αλλά δεν έχει θέση για τον φραπέ ούτε τασάκι, πως θα την παλέψει ο πιλότος πενθήμερο οκτάωρο εκεί ψηλά;
Άσε που δε θα έχει παρέα στα 200 χιλιόμετρα τουλάχιστον…μ@κ@κια!
Το Rafale είναι λατρεία. Χρόνια το λέγαμε και ευτυχώς ήρθαν έτσι τα πράγματα που το χαιρόμαστε (ακόμα δεν το πιστεύω). ΟΜΩΣ, θα πρέπει να τα κάνουμε 50. Είναι εκ των ων ουκ άνευ αυτό. Όπως και τα 50αρια F-16 σε Viper, έτσι και αυτά πρέπει να γίνουν 50 (εγώ θα προτιμούσα όχι δεύτερη αλλά και 3η μοίρα). Αφού τα κάνουμε αυτά, μετά ας πάμε σε F-35 (και για μένα και στο FCAS). Αλλά μετά από αυτά.
Καταλάβαμε όλοι τώρα γιατί αγοράσαμε Rafale; Και γιατί ξανααγοράσαμε Rafale; Και γιατί, σίγουρα θα αγοράσουμε περισσότερα Rafale;
Και γιατί δεν χρειάζονται άμεσα f 35…. Αυτό το ξεχάσατε
Βλέπω ένα μαχητικό 4-4,5 γενιάς, δηλαδή σχεδίασης του 80,απο το οποίο προμηθευτήκαμε 18 και τα 2/3 έχουν μέση ηλικία και άρα καταπόνηση 15-17 ετών.
Εχει χάσει όλους τους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε το F35 και ενώ οι Γάλλοι προσφέρανε σοβαρά αντισταθμηστικά ωφέλοι (βλέπε Βέλγιο(
Ποιοί το έχουν αγοράσει? Χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στο F35.
Αυτα τα κατεπείγον είναι βέβαια αστείες δικαιολογίες για να δώσουμε την προμήθεια εκεί που θέλουμε.
Λίγοι μήνες έμειναν μέχρι να δούμε Rafale και Viper να σηκώνονται μαζί σε Beast Mode με Γαλλικά και Ισραηλινά καλούδια να αναρτώνται επί αυτών.
Υπομονή
Ακριβως! Πρεπει να συνεχισουμε να αγοραζουμε!
Τα f4 πρεπει να φυγουν σε 5 χρονια, οποτε να περιμενουμε οτι θα μπει παραγγελια ΑΜΕΣΑ για νεα μαχητικά.
Τα ραφαλ ειναι η καλυτερη επιλογη, θα παρουμε καταπληκτικά μαχητικά που εχουμε ηδη πληρωσει υποδομες και εχουμε ηδη ξεκινησει εκπαιδευση, και θα μειωθει και η πολυτυπια κατα 1 τυπο (βλεπε προσφατο αρθρο για μειωση πολυτυπιας)!
Eπαυξάνω, αλλά να πούμε βέβαια ότι την ίδια διαμόρφωση (πλην των Meteor) μπορούν να φέρουν και τα εξίσου υπέροχα Μ2000-5 Μk2, αποκτώντας αυτονομία πτήσης άνω των 3 ωρών με πλήρη φόρτο 6 ΑΑ βλημάτων Mica.
Το Rafale είναι με μια λέξη …έρωτας. Μακάρι η ΠΑ να αποκτήσει και δεύτερη και 3η και 4η μοίρα. Τα υπέροχα γαλλικά αεροσκάφη είναι ο εφιάλτης της γαλάζιας πατρίδας.
Η Ελλαδα αγορασε Ραφαλ γιατι ζοριστηκε. Τα Ραφαλ δεν ηταν καν στο οπτικο πεδιο της Ελλαδας οταν επρεπε να ειναι. EF2000….τα θυμαστε πως γιναμε ρεζιλι με εκεινες τις βαρυγδουπες δηλωσεις; Τα F-15 και τις συμπαραγωγες που μας προτειναν οι Αμερικανοι που καποιοι με σπιτια σε πανακριβες συνοικιες της ακροπολεως μας ελεγαν στα καναλια με περισση μαγκια; Τα θα το ρισκαρουμε;
Να μην βαυκαλιζομαστε κιολας οτι ξερουμε τι κανουμε. Ειμασταν στην γωνια και αυτοι που μας εδωσαν ενα χερακι ετυχε —-ετυχε— να εχουν και ενα φανταστικο προιον/μαχητικο να μας δωσουν….
περιμενω τα downvotes γιατι η αληθεια ποναει…
Πολλα μπραβο γισ το αρθρο σας !!! Να λεμε και τα καλα!!! Ειναι διχως αλλο υπεροχες πετομηχανες ! Ασυληπτα ικανα αεροσκαφη τουλαχιστον 50 θα επρεπε να εχου.ε και κυριως βομβες ASSM/HUMMER ! !!! Oχι αλλα αοπλα αεροσκαφη και πλατφορμες προσθεπυ!!!
Πράγματι τα Rafale βοήθησαν στη δεδομένη στιγμή να κάνουμε την διαφορά.
Σε λίγους μήνες θα έχουμε 18 ετοιμοπολεμα, που από μόνα τους αλλάζουν υπέρ μας ισορροπία.
Προσωπικά θα ήθελα να κάνουμε ένα deal όπου θα αγορά αλλά τουλάχιστον 40 Rafale ( νέα+μεταχειρισμένα) …ώστε να δημιουργήσουμε 3 μοίρες σε βάθος 10ετιας.
Το 2035 θα είχε ενδιαφέρον να μας έβρισκε:
-60 Rafale
-120 F16 Viper ( αξίζει τα block 50 να τα κάνουμε μόνο Viper)
-και ότι θα έχει μείνει ή θα αποσύρεται από τα Miraz/εναπομείναντα F16
ερωτηση τα γαλλικα rafale εχουν πιστοποιησει σε 2 φορεις meteor. Του καταρ σε 4 φορεις.
Εμεις εχουμε πιστοποιησει τους μετεορ σε 2 ή 4 φορεις;
Αγαπαμε Rafale αλλα και μια μοιρα με F35 χρειαζεται (24 κομματια).
Με F35 οι οποιες μαγκιες απο απεναντι θα ειναι ανευ αντικρισματος και θα ειναι μεγαλο ρεζιλικι να δει Ελληνικα F35 να προσγειονονται Ελλαδα.
Το ιδανικο θα ηταν αλλη μια μοιρα Rafale συν την μοιρα F35 απλα νομιζω οτι τα λεφτα ειναι πολλα και αν παμε F35 μαλλον δεν θα βγαινουμε για 2η μοιρα Rafale.
Κανονικα θα προτιμουσα Rafale 2η μοιρα αλλα ειναι ευκαιρια να τελειωσουμε το παιχνιδι με F35.
Με F35 to Rafale μπορει να ασχοληθει με αεροπορικη υπεροχη σαρωνονγτας το Αιγαιο και το F35 να εξουδετερωσει αεραμυνα κλπ και τα F16V να τελειωσουν την δουλεια.
Μαζί με τα νέα rafale, f 35 κλπ. να φροντίσετε να πάρετε και χειριστές και τεχνικούς γιατί χωρίς νοσοκομεία, χωρίς σχολεία, χωρίς πρωτογενή τομέα και παραγωγή και για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού με μισθούς κάτω από τα όρια της στοιχειώδους επιβίωσης, σε μία δύο δεκαετίες δεν θα έχετε όχι μόνο χειριστές και τεχνικούς αλλά ούτε καν λαό.
Μαλιστα…και σωζουμε θεσεις εργασιας στην Γαλλια γιατι εδω δεν τις ειχαμε αναγκη…ειδες η παρλι;