Το τουρκικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε σήμερα πως η δοκιμή της τουρκικής ανάπτυξης τορπίλης βαρέος τύπου AKYA στη θάλασσα του Μαρμαρά υπήρξε επιτυχημένη. Η τορπίλη AKYA αναπτύχθηκε από την εταιρεία ROKETSAN και βλήθηκε από το υποβρύχιο TCG Preveze (S-353), κλάσης Type 209/1400.
Το γεγονός συνδυάστηκε με την πρώτη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες βολής του αναβαθμισμένου υποβρυχίου, με το επίσης εγχώριας ανάπτυξης σύστημα διαχείρισης μάχης (ΣΔΜ/CMS) MUREN στο πλαίσιο της Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (MLU). Με τον τρόπο αυτό, η τουρκική τορπίλη AKYA πιστοποιείται για χρήση από δύο διαφορετικά συστήματα διαχείρισης μάχης: το αρχικό ISUS 90-33, που έγινε η πρώτη βλητική δοκιμή, και το νέο τουρκικό MUREN.
Η AKYA είναι μια τορπίλη βαρέος τύπου νέας γενιάς, με ικανότητα ανάπτυξης υψηλής ταχύτητας και μακράς εμβέλειας, που αναπτύχθηκε για χρήση από υποβρύχια εναντίον εχθρικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων. Η τουρκική τορπίλη διαθέτει κεφαλή με ενεργοπαθητικό σόναρ ενώ ο έλεγχός της μετά τη βολή πραγματοποιείται από οπτική ίνα, που ξετυλίγεται πίσω της τηρώντας επαφή με το σύστημα μάχης του υποβρυχίου.
Με τον τρόπο αυτό, η AKYA μπορεί να κινηθεί και πλήρως αυτόνομα ή μέσω εντολών που θα λάβει από το ενσύρματο σύστημα καθοδήγησης. Η τορπίλη έχει μήκος 7 μέτρα, διάμετρο 533 mm (21 ίντσες), ζυγίζει 1,2 τόνους και θα έχει εμβέλεια 15 χλμ. με ταχύτητα 40 κόμβων.
Πως η Τουρκία κάνει τα υποβρύχια της όλο και πιο “τουρκικά” σε τεχνολογία
Το σύστημα διαχείρισης μάχης MUREN (Milli Üretim Entegre Sualti Sava, Yönetim Sistemi) αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της TUBITAK BILGEM με τα ναυπηγεία του Golcuk και το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Έχοντας ξεκινήσει…
Η συνέχεια στο Naval Defence