H πρώτη πτήση του τουρκικού UAV κλάσης HALE (Ηigh-Αltitude Long-Endurance) της Baykar Makina, Akinci, είναι γεγονός. Το UAV Akinci δεν αποτελεί σχέδιο, ούτε “μακέτα” όπως για παράδειγμα το TF-X. Είναι ένα υπαρκτό σχέδιο, το οποίο χτες πέταξε και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Φυσικά με την πτήση απλά έγινε ακόμη ένα βήμα στο πρόγραμμα δοκιμών του, αλλά κάθε πρώτη πτήση είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία κάθε ιπτάμενης μηχανής.
Πρέπει να πούμε πως η ανάπτυξη ενός HALE UAV δεν είναι απλή ή εύκολη υπόθεση. Σημαίνει πως η γειτονική μας χώρα έχει κάνει άλματα σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς, από την παραγωγή συνθετικών υλικών, μέχρι τις τηλεπικοινωνίες, από τα όπλα μέχρι τα ηλεκτρο-οπτικά. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για το τι έχουμε κάνει εμείς στο τομέα, αλλά θα προτιμήσουμε να το αφήσουμε στην άκρη…
Δυστυχώς όμως, όπως παρατηρήσαμε, η πτήση του Akinci πέρασε απαρατήρητη από το σύνολο σχεδόν των ελληνικών ΜΜΕ. Αντίθετα, η παραγγελία κάποτε των F-35A αλλά και η πρώτη πτήση, αλλά και η τελετή παράδοσης των τουρκικών αεροσκαφών, “έπαιζε” για πολλές μέρες στην επικαιρότητα. Τώρα όμως, τι έγινε δηλαδή; ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι είναι, μην το κάνουμε και θέμα!
Αν και θα κατηγορηθούμε πως κινδυνολογούμε, πως διασπείρουμε τουρκική προπαγάνδα, εντούτοις, κάνοντας τη δουλειά μας, πρέπει να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση της απειλής που παρουσιάζει το Akinci. Αν και οι Τούρκοι έχουν έναν πραγματικά τεράστιο στόλο από UAV/UCAV, εντούτοις το Akinci αντιπροσωπεύει κάτι το τελείως διαφορετικό. Μπορεί να μεταφέρει ένα μεγάλο φορτίο, άνω των 900 κιλών, ενώ το ίδιο ζυγίζει 4,5 τόνους! Για σύγκριση, το ANKA έχει το 1/3 του βάρους του Akinci, ενώ οι επιδόσεις του τελευταίου είναι συγκρίσιμες του MQ-9 Reaper.
Τώρα, είχαμε τονίσει τον κίνδυνο που παρουσίαζαν τα UCAV ANKA και Bayraktar για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, σμήνη από αυτά τα αεροσκάφη μπορούν να χτυπούν τα ελληνικά νησιά με βολές ακρίβειας, ενώ η τουρκική πολεμική αεροπορία θα μπορεί να αναλώνεται σε αποστολές αέρος αέρος για να σταματά τα ελληνικά μαχητικά. Παρολαυτά όμως, ο κίνδυνος που παρουσιάζουν είναι -ας πούμε- διαχειρίσιμος, καθώς με τον ένα ή άλλον τρόπο υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Η κατάσταση όμως αλλάζει με το Akinci. Το τελευταίο μπορεί να φέρει τον πύραυλο cruise SOM J, που αρχικά προβλεπόταν να εξοπλίσει τα παραλίγο τουρκικά F-35A. H αναστολή και ίσως ακύρωση παράδοσης των τουρκικών αεροσκαφών όχι μόνο δεν σταμάτησε την εξέλιξη του προηγμένου πυραύλου πλεύσης, αντίθετα αυτή συνεχίστηκε κανονικά.
Τωρα, Akinci και SOM από μόνοι τους ίσως να μην είναι τόσο πρόβλημα, αλλά σε συνδυασμό μεταξύ τους μπορούν να είναι φονικός συνδυασμός. Ειδικά για την ελληνική αεράμυνα και την ΠΑ. Εξηγούμε, αν και νομίζουμε ότι τα πράγματα είναι απλά…
Ο πύραυλος SOM-J που σχεδιάστηκε για τα τουρκικά F-35, θα εξοπλίσει το εγχώριο TF-X
Η τουρκική αεροπορία μπορεί να αποκτήσει όποιον αριθμό από τα εγχώριας κατασκευής UCAV επιθυμεί. Συνεπώς, έχει τον κατάλληλο φορέα για την ταυτόχρονη εκτόξευση όσων πυραύλων πλεύσης επιθυμεί, ενώ μπορεί να επαναλαμβάνει τη διαδικασία επίσης όσες φορές θέλει. Θα ρωτήσει κάποιος, κι όχι άδικα, αν αυτή η διαδικασία μπορεί ή όχι να γίνει από τα τουρκικά μαχητικά. Φυσικά και μπορεί, αλλά πρέπει να τονίσουμε πως τα μαχητικά θα χρειαστούν σε διάφορα σημεία του μετώπου, ενώ οι βάσεις τους είναι εντός της επιχειρησιακής δυνατότητας της ΠΑ.
Τα Akinci όμως μπορούν να απογειώνονται από παντού, ακόμη κι από το Ινσιρλίκ, να πλησιάζουν τα μικρασιάτικα παράλια, να εξαπολύουν τους SOM και να επιστρέφουν όπου θέλουν. Και το βασικότερο, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΙΚΑΝΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ, ένα είδος εν ανεπαρκεία στην τουρκική αεροπορία μετά τις αμείλικτες διώξεις εκπαιδευμένων στελεχών από το Καθεστώς Ερντογάν.
Η αντιμετώπισή τους από την ΠΑ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η τελευταία θα είναι αφοσιωμένη στην εξαΰλωση της τουρκικής ΠΑ, αλλά και στις άλλες αποστολές της. Αντίθετα, τα Akinci, θα μπορούν να πετούν πάνω από ασφαλείς περιοχές, και όταν απομακρύνονται τα ελληνικά μαχητικά, να μπαίνουν στο Αιγαίο και να εξαπολύουν τους SOM και αμέσως μετά να απομακρύνονται. Τυχόν αποστολές κυνηγιού των UCAV θα βάλει αναμφίβολα τα ελληνικά μαχητικά εντός των περιοχών που προστατεύονται από τους S-400 (αυτούς που πούλησαν οι φίλοι και σύμμαχοι της Ελλάδας Ρώσοι)…
Η τουρκική Aselsan θέλει να αναπτύξει ραντάρ AESA για το F-16 μέχρι το 2021
Οι SOM σε πρώτη φάση θα χτυπήσουν τα αεροδρόμια της ΠΑ, και μετά θα επικεντρωθούν στις ελληνικές υποδομές, λιμάνια, συγκοινωνιακούς κόμβους, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κοκ. Κι όλα αυτά, χωρίς την ανάγκη της τουρκικής ΠΑ. Αν μάλιστα τα χτυπήματα συνδυαστούν με βολές βαλλιστικών πυραύλων, τότε αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο για την ελληνική αεράμυνα.
Επιστρέφουμε όμως στις δυνατότητες του Akinci. Πρέπει να τονίσουμε πως οι Τούρκοι έχουν κάνει άλματα στον τομέα των ηλεκτρονικών, και η ASELSAN σχεδιάζει ραντάρ AESA GaN που σε έναν διαφορετικό κόσμο θα τοποθετούσαν στα τουρκικά F-16C/D. Τώρα όμως μπορούν άνετα να συνδυάσουν κάποιο ραντάρ με UCAV Akinci δίνοντάς του τη δυνατότητα να φέρει πυραύλους αέρος αέρος. Θυμίζουμε πως οι Τούρκοι αναπτύσσουν δικούς τους πυραύλους αέρος-αέρος μέσου και μικρού βεληνεκούς. Έτσι, οι πύραυλοι που θα μπορούν κάθε στιγμή να εκτοξευτούν κατά των ελληνικών μαχητικών από την τουρκική αεροπορία μπορεί να είναι πολλαπλός.
ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;
Τα Akinci με ραντάρ, πετώντας ψηλά, θα μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα σε χαμηλά ιπτάμενα τουρκικά αεροσκάφη, ή να συμπληρώνουν την εικόνα της τακτικής κατάστασης ανά πάσα στιγμή. Ταυτόχρονα, χάρη στον μεγάλο χρόνο παραμονής στον αέρα, μπορούν να παίζουν το ρόλο του ιπτάμενου εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων, δημιουργώντας μια ιπτάμενη κόλαση πάνω από το Αιγαίο.
Όσο ανώτερη κι αν είναι σε έμψυχο δυναμικό η ΠΑ, εντούτοις η γειτονική μας χώρα έχει βρει τρόπους να ξεπερνά τα όποια προβλήματα. Οι πιλότοι μας δεν θα αντιμετωπίσουν απλά και μόνο τα όποια εχθρικά μαχητικά, αλλά μια πολύπλευρη απειλή, με πλοκάμια περισσότερα από όσα μπορούμε να κόψουμε.
Το εμπάργκο στα F-35A μπορεί να «έλυσε» κάποια από τα προβλήματα αλλά δεν τα εξαφάνισε όλα. Απλά λύθηκε ένα μόνο Θέμα, δεν αποκτήσαμε ξαφνικά υπεροπλία ούτε επανήλθε η ισορροπία δυνάμεων. Για να γίνει αυτό πρέπει να αποφασίσουμε να επενδύσουμε ενεργά στην Άμυνα της χώρας. Κι αυτό να γίνει με έναν σοβαρό αμυντικό προϋπολογισμό. Αλλιώς, θα βλέπουμε τα καλοκαίρια στη Γαύδο το τουρκικό λιμενικό να διώχνει τα φουσκωτά από την “τουρκική ΑΟΖ”…
Τα οπλισμένα drones έχουν υπερεκτιμηθεί.
Δεν πειράζει. Είμαστε ισοδύναμοι τους, θα πάρουμε και M-113A3!!!
Όπως είπε και ο EPAM PAPAS. Από την αναλογία 7:10 θα πάμε σε αναλογία Λετονία:Ρωσία
Φανταστείτε να ξοδέψουν 1 δις να φτιάξουν καμιά 20αριά τέτοια, και εμείς με τα μισά (500 εκατ) να πάρουμε 50 Μ-2000 με τα όπλα και τα ανταλλακτικά τους από την Ταιβάν…Νομίζω ότι για την ώρα ακόμη δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για αυτά, πιο σημαντικό είναι το θέμα S-400. Η δοκιμαστική πτήση ήταν μια πολύ απλή πτήση σε χαμηλό ύψος, ενώ και το AESA ραντάρ, εντάξει τι να πούμε… έχουν κλέψει τεχνολογία σε διάφορα θέματα αλλά μέχρι μέσης τεχνολογίας, ούτε κινητήρες και αισθητήρες για πυραύλους, ούτε άλλα παρόμοια, πόσο μάλλον AESA ραντάρ. Έπειτα με το μέγεθός του, με το που απογειώνεται θα φαίνεται από το Ιόνιο.
Ας πάρουμε εμείς Reaper (μερικά γιατί είναι ακριβά) και Predator (που τα αποσυρουν και δίνουν δωρεάν οι Αμερικάνοι και είναι επιπέδου Bayraktar και κάπως καλύτερα), και τα Μ-2000 και άστους να κουρεύονται.
Η λυση στα akinci,στους som,στους bora και σε οποιες αλλες παρομοιες απειλες ειναι μια:η δημιουργια μιας ισχυροτατης αεραμυνας,μια Ζωνη Πυραυλικης Απαγορευσης στο Αιγαιο ,συστατικα της μπορουν να ειναι εκσυγχρονισμενοι Patriot,Iron Dome και αλλα αντιαεροπορικα και αντιπυραυλικα συστηματα που να μπορουν να αντιμετωπιζουν επιθεσεις κορεσμου ενω ιδιαιτερη μεριμνα πρεπει να δοθει στην αποκτηση αντι-drone συστηματων..Ολα αυτα κοστιζουν,θα πρεπει να διατεθει πανω απο ενα δις για ολα τα παραπανω,ειναι μια δαπανη ομως που πρεπει να γινει,με μακροχρονια αποπληρωμη..θα πρεπει να καταλαβουμε οτι οσο καλες φρεγατες κι αν παρουμε,οσο καλα αεροσκαφη κι αν εχουμε αν αυτα δεν προστατευονται επαρκως κινδυνευουν να βγουν εκτος μαχης απ τις πρωτες ωρες μιας συγκρουσης..επιτελους πρεπει να παρουμε στα σοβαρα την απειλη στη γειτονια μας και να σχεδιασουμε ενα εξοπλιστικο που να δινει λυσεις και να αντιμετωπιζει τα προβληματα..
Τα UAV έχουν χρησιμότητα σε περίοδο ειρήνης ή απέναντι σε αντάρτες. Απέναντι σε οργανωμένη αεράμυνα δεν μπορούν να κάνουν και πολλά. Ας ελπίσουμε πως ήδη υπάρχουν παρεμβολείς GPS και σουίτες ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον των UAV.
πολύ σωστό άρθρο. Η απειλή αυτής της μορφής έχει υποτιμηθεί από την εδώ πλευρά του Αιγαίου….Η γνώμη μου είναι πως πέραν των όποιων και όσων MQ reaper αποκτήσουμε, η Ελλάδα οφείλει να σχεδιάσει και κατασκευάσει σε ικανό αριθμό έναν τύπο UCAV αντί MALE, που θα είναι η αεράμυνα κατά τέτοιων απειλών. Έχουμε τη γνώση για κάτι τέτοιο. Τόσο σε επίπεδο επιστημονικό για την έρευνα/σχεδίαση όσο και τις ιδιωτικές εκείνες εταιρείες που θα μπορούσαν να το παράξουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε την πολιτική βούληση, όπερ σημαίνει ειδικότερα ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν έχει τη διαύγεια να θέσει πολιτικούς/εθνικούς στόχους και να μπορέσει να προσδιορίσει και τα μέσα με τα οποία θα τους επιτύχει, αφήνοντας – λόγω της πρόδηλης έλλειψης σαφούς ικανότητας σχεδιασμού – το ρόλο αυτό σε συμμαχικές χώρες…., δηλαδή εκχωρούμε αρμοδιότητες/δικαιώματα που το ίδιο το Σύνταγμα ακόμη απαγορεύει να εκχωρήσουμε. Διευκρινίζω ότι αυτό είναι διαχρονικό φαινόμενο και δεν αφορά μόνο την παρούσα κατάσταση. Εδώ που φτάσαμε πρέπει να διαθέσουμε 20δισ. ΕΥΡΩ μέσα σε μία δεκαετία σε διάφορα εξοπλιστικά για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το αυτονόητο, δλδ η χώρα να εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και να παραμείνει ανεξάρτητη. Όμως, πόσο αξίζει το Φ/Α της ελληνικής ΑΟΖ που δεν τολμάμε να κηρύξουμε με μονομερή ενέργεια (έτσι γίνεται);;;;
Great article. In addition to Akinci UCAV with AESA radar/A2A missiles and the Russian S-400s, Turkey’s “Hisar” family of low to medium-altitude SAM missile systems also pose a significant threat to the Hellenic Air Force. Especially given how Turkey is working on a separate SAM project called “Siper” and seeking tech-transfer and local production from Russia for the second batch of S-400s, it’s important to note that Turkish SAM technology will only continue to advance further, eventually reaching “high altitude” category. Greece needs to order more LONG RANGE cruise missiles (eg Storm Shadow) to deal with these threats.
Οκ αλλά θα μπορούσε και η Ελλάδα να επενδύσει σε πυραύλους βαλλιστικούς και πλεύσης και UAVs. Κανένας δεν μας το απαγορεύει. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική αποτροπής -αντί της επένδυσης των λιγοστών κεφαλαίων σε υπερφρεγάτες και αεράμυνα- δηλαδή πυραύλοι και οι φορείς τους που θα κάνουν οικόπεδο την Κωνσταντινούπολη εφόσον φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο. Αν οι Τούρκοι ήξεραν ότι η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη τους θα στοχοποιηθούν από 100 πυραύλους για κάθε ημέρα πολέμου θα το σκεφτόντουσαν πιο σοβαρά να προκαλέσουν επεισόδιο.
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω ποιο το νόημα να αγοράσουμε 20 πυραύλους mdcn με εμβέλεια 1000km αντί με τα ίδια χρήματα 200 atacms block4 με εμβέλεια 300km.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκία να παράγει Akinci. Και την ΤΠΑ δεν θα μπορέσει ποτέ να την σταματήσει ολοκληρωτικά η ελληνική Α/Α. (H ελληνική Α/Α όπως και κάθε αεράμυνα σκοπό έχει να δυσκολέψει και να κάνει πιο πολύπλοκη την καταστροφή στόχων από την αντίπαλη αεροπορία.)
Αυτό που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να επενδύσει και η ίδια σε αντίστοιχα όπλα τα οποία είναι επιθετικά όπλα ενώ να μειώσει τις επενδύσεις σε όπλα τα οποία είναι μεν high-tech αλλά έχουν αμυντικό προσανατολισμό.
Uav swarms είναι ο κίνδυνος κ η έυκαιρια.θα έλεγα ότι μεγαλα uav δεν έχουν τύχη σε ένα πόλεμο υψηλής έντασης. Με τα Micro uav κ uav swarms είναι όμως θανάσιμος κίνδυνος. Η ευκαιρία είναι ότι μπορούμε από τα νησιά να εξαπολθσουμε εκατοντάδες micro uavs γιατί όχι αυτοκτονίας αλλά κινήσεις δεν βλέπω να κάνουμε…
Σιγα, μην φωναζετε….θα ξυπνησετε ολους αυτους που πιστευουν οτι με μερικες δεκαδες scalp eg, θα συντριψουμε τους οχτρους…..Με την ιδια απορια που εβλεπαν οι Βυζαντινοι απο τα τειχη της Βασιλευουσας να στηνουν οι Οθωμανοι τα πρωτοποριακα τηλεβολα απεναντι τους το 1453, με την ιδια απορια και εφησυχασμο παρακολουθουμε τις εξελιξεις της γειτονος….η ιστορια επαναλαμβανεται κυριως για αυτους που δεν διδασκονται τιποτα απο αυτην…
Εδώ και καιρό, η συζήτηση ενταύθα έχει εγκλωβιστεί στα πολυθρύλητα F-35 που ενδέχεται να πάρει η γείτων, αγνοώντας το γεγονός ότι οι φίλοι και σύμμαχοι Τούρκοι διαθέτουν ήδη αρκετά οπλικά συστήματα, τα οποία δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε. Στο πρόσφατο 1ο Αεροπορικό Συνέδριο “Ικάρου”, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (ΣΑΣΙ) στις 28 Νοεμβρίου στην ΛΑΕΔ, προσπαθήσαμε να επισημάνουμε το θέμα αυτό, υπολογίζοντας τις αναμενόμενες αποστάσεις αποκάλυψης διαφόρων απειλών από ένα τυπικό ραντάρ αεράμυνας (και πιο συγκεκριμένα το HR-3000 το οποίο υποθέτουμε ότι βρίσκεται σε ύψος 500 μ): https://doureios.com/simioseis-synedriou-gia-tin-mellontiki-aeroporiki-ishi/
Έτσι, το περιβόητο αεροπλάνο αναμένεται να αποκαλυφθεί στα 120 km, ο βαλλιστικός πύραυλος Yildirim στα 127 km, ο πύραυλος πλεύσης SOM στα 120 km και το UAV Bayraktar TB2 στα 115 km (αν υποθέσουμε ότι πετάει χαμηλά, στα 30 μ ή περίπου 100 ft). Το ίδιο ραντάρ θα αποκαλύψει ένα οπλισμένο F-16 (σε μεσαία – μεγάλα ύψη) στα 400 km… Και αυτή η τελευταία περίπτωση είναι η μορφή πολέμου για την οποία κυρίως προετοιμαζόμαστε και εκπαιδευόμαστε… Ενώ μία επίθεση κορεσμού από μεγάλο αριθμό οπλισμένων UCAV σε χαμηλό ύψος είναι μάλλον πρακτικά αδύνατο να αναχαιτισθεί. Πόσο μάλλον όταν μπουν και τα Akinci στον αγώνα…
Το πλήρες κείμενο της παρουσίασης παρατίθεται εδώ: https://www.researchgate.net/publication/337636260_Ektimese_Radiodiatomes_RCS_Synchronon_Aeroskaphon_me_Ypologistikes_Technikes
Ο Ερντο λοιπόν, ως σοβαρός ηγέτης και υπεύθυνος για τον λαό του, έχει ήδη βάλει σε μεγαλύτερη προτεραιότητα την ανάπτυξη εγχώριων UAV, με σκοπό την ανάπτυξη των ανάλογων δυνατοτήτων και συναφούς εξέλιξης αυτών, την δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου, την αποφυγή διαρροής πολύτιμου συναλλάγματος, την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων (συνειδητά δεν το έβαλα πρώτο), καθώς και το κέρδος, μέσω των εξαγωγών: https://www.defensenews.com/industry/2019/12/10/turkey-reveals-path-to-boost-defense-and-aerospace-exports-by-102b-in-2023/?utm_source=clavis
Θα μου πείτε βέβαια ότι ο γαμπρός του Ερντο είναι βασικό στέλεχος στην εταιρεία Baykar κατασκευής των UAV, γεγονός το οποίο παραπέμπει σε ενδεχόμενες “ωφέλιμες πληρωμές” στην οικογένεια… Ε, και; Τι αλλάζει για εμάς;
Και για μια ακόμα φορά να θέσω το ρητορικό ερώτημα: γιατί τόσοι δημοσιολογούντες, συντάκτες και συν-σχολιαστές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ της προμήθειας ακριβών αεροπλάνων, με πολύ συζητήσιμη επιχειρησιακή απόδοση και με μικρή ή και καθόλου βιομηχανική συμπαραγωγή, αγνοώντας επιδεικτικά την δυνατότητα εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής UAV;
Και κάτι ακόμα: σε ποια θέατρα επιχειρήσεων σήμερα επιχειρούν συνήθη, επανδρωμένα αεροπλάνα; Και σε ποια UAV/UCAV; Μήπως τα τελευταία έχουν πάρει ήδη τα ηνία και απλά δεν το έχουμε καταλάβει;
Kάπου διάβασα την εκπληκτική ιστορία πως ο ιδιοκτήτης αυτής της εταιρίας που έχει όνομα παραπλήσιο με τον ιδιοκτητη γνωστού σουβλατζίδικου στο Μοναστηράκι, σπούδασε σε πολυτεχνική σχολή στις ΗΠΑ, είχε μάλιστα Έλληνα καθηγητή που είναι τώρα στο ΕΜΠ, και όταν επέστρεψε πίσω το τουρκικό κράτος του έδωσε χρήματα για να φτιάξει drones. Με την βοήθεια και από βρετανική εταιρία. Και αυτό γιατί οι αμερικάνοι αρνήθηκαν τότε να πουλήσουν drones (Reaper νομίζω) στην Τουρκία.
Αντίθετα ο δικός μας καθηγητής εμποδίστηκε ακόμα και σε επίπεδο έρευνας χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ να ολοκληρώσει το ελάχιστο. Και εμποδίστηκε τόσο από αριστερές όσο και από δεξιές δυνάμεις. Βίοι παράλληλοι καθηγητή/μαθητή. Μια δημοσιογραφική έρευνα στο θέμα θα άξιζε.
Πέραν τούτου η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν είναι προιόν παρθενογέννησης. Έχει γίνει μεταφορά τεχνογνωσίας από δυτικές χώρες το οποίο είναι λογικό καθώς ανήκει στον λεγόμενο δυτικό κόσμο ενώ είναι και το αποτέλεσμα συμπαραγωγών με κατά κύριο λόγο αμερικανικές εταιρίες και στα πλαίσια αντισταθμιστικών κτλ. Επίσης οι σπουδές των μηχανικών τους δεν είναι πιστεύω τόσο πολύ στο Λομονόσοφ όσο σε δυτικά πανεπιστήμια. Οπότε η σποντούλα για τα S-400 είναι τουλάχιστον άδικη όταν σε περίπτωση πολέμου θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια Τουρκία εξοπλισμένη με όπλα τα οποία είτε δυτικά (τουτέστιν 70%+αμερικάνικα) είτε τουρκικά αλλά δυτικής καταγωγής. Στην Κύπρο δε είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Εμείς εδώ έχουμε τουλάχιστον εξίσου πρόσβαση στα ίδια όπλα.
Χρειάζεται να αναπτύξουμε δικά μας Drones, οπλισμένα με αισθητήρες IR, Stinger και πολυβόλα…
(μη βαράτε, μια ιδέα ρίχνω)
Ασφαλως και δεν είναι μεγαλύτερος κίνδυνος μην λέμε ότι να ναι.
Όμως πρέπει να ενισχυθεί η α/α άμυνα σε ψηλά υψόμετρα υπάρχει θέμα στην ΑΣΔΕΝ.
Great article by the author. Drones that can carry cruise missiles is a game changer in my opinion. Currently the best load a fighter aircraft can carry is a cruise missile due it not being caught to radars, electronic jammers, anti-missile protection systems etc. One of the most devastating attacks to a country’s infastructure would involve multiple sortis by attack aircrafts carrying cruise missiles as well as precision long range ballistic missile systems. Multiple sortis are hard on pilots as well as they are expensive. With UAVs, it’s cheaper and much easier on pilots. Multiple UAVs carrying cruise missiles… Oh man, oh man… it’s a different level
Εμείς αν δεν έρθει ένα UCAV με δυνατότητες τεχνικής νοημοσύνης και να πετάει στο διάστημα δεν ασχολούμαστε. Το είχε πει και παλιότερα ο σημερινός Α/ΓΕΕΘΑ ότι είναι νωρίς ακόμα για να ασχοληθούμε με τέτοια προγράμματα απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις.
“Το Akinci, είναι κίνδυνος μεγαλύτερος από τα F-35A”
Και το φιατάκι μου καλύτερο από την CLK ή αλλιώς: Θα πουλήσω το ρολόι να αγοράσω κομπολόι.
Καλά τα μεγάλα drone αλλά μόλις αρχίσει το μπιστολίδι δε τα βλέπω να έχουν πολύ ζωή.
Μεγαλύτερος κίνδυνος δεν ειναι ……..αλλα ένας υπολογίσιμος κίνδυνος ειναι…….η ελληνική απάντηση πρεπει πέρα απο την εξουδετέρωση της απειλής με αντιαεροπορικά και drone κυνηγούς, θα να ειναι η ανάπτυξη ενός πυραύλου κρουζ με εμβέλεια 1000km (προφανώς με ξένη βοήθεια) και παραγωγή σε μεγάλους αριθμούς…….
Λογω του θαλάσσιου περιβάλλοντος η ανάπτυξη usv που θα μπορούσαν να μεταφέρουν όπλα μακρού πλήγματος ειναι κατι που θα μπορούσε επισης να εξετασθεί…….
Η ανάπτυξη ενός ελληνικού ucav που θα μπορούσε νΑ μεταφέρει έναν πύραυλο οπως τον ισραηλινό Δαλιδά δεν θα να ειναι και κατι το τοςο δύσκολο αρκεί να υπάρξουν κεφαλαία και διάθεση για δουλειά…….
Ας μην ξεχνάμε οτι ο som φέρει γαλλικό κινητήρα…. πρεπει άμεσα να υπάρξει εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία απο ολα τα κράτη της ΕΕ…….
Ρε παιδιά θα μας τρελάνετε δηλαδή το ακιντζι σηκώνει 900 κιλά σε 6 φορείς σε άτρακτο και πτερυγες συνολικά,το ΣΟΜ ζυγίζει 600 κιλά μόνο του χωρίς τον φορέα που κρέμεται ….εκτός και αν έχουν προχωρήσει τόσο πολύ που το βλήμα φορτώνεται σε κομμάτια αυτοσυνθετε στον αέρα και μετά συνεχίζει την πορεία προς τον στόχο του.
Άντε και σε τορπίλες φωτονίων τι άλλο να πω .
Λίγη ψυχραιμία !
Εξοπλιζω ένα UAV/UKAV με πύραυλο Α/Α δεν σημαίνει ότι μπορεί – καλά και σώνει – να πετύχει ένα μαχητικό. Ένα ελικόπτερο ίσως.
Οι αναφερόμενες προδιαγραφές είναι αυτές που προβάλουν οι Τούρκοι και όχι διεθνώς επιβεβαιωμένες. Αποσπασματικά βίντεο και άλλες ιδίου τύπου τηλεοπτικές παραγωγες με κάνουν σκεπτικό.
Μην ξεχνάμε ότι το σύνολο των όπλων τους είναι φτηνές αντιγραφές που την τεχνογνωσία την έχουν αυτοί που την παρείχαν και συνεπώς τα αντίμετρα – εκ μέρους μας – δεν θα είναι ακατόρθωτο να κατασκευαστούν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχαζομαστε βέβαια. Το αντίθετο.
Με βαση τα δεδομένα και τον ρυθμο βελτιωσης της άμυνας δεν υπάρχει απάντηση στην απειλή μεγάλων ucav. μεγαλος αριθμος ΑΑ και ΑΕ πυραυλων απο τετοιες φτηνες πλατφορμες απειλεί την αεροπορία με ήττα και τα αεροδρόμια με κορεσμό. Μπορει αραγε η Τουρκία να παράξει τα απαιτουμενα όπλα σε ικανους αριθμους; Οχι, αν σκεφτει κανεις πως η μαχη της Μοσουλης κοντεψε να εξαντλησει τα αμερικανικά αποθέματα χελφαιρ και ο βομβαρδισμος μιας συριακής αεροπορικής βάσης χρειάστηκε 70 πυραυλους κρουζ. Και ειναι αυτος λόγος εφυσηχασμού; Οχι βεβαια. αλλα δειχνει πως κανένα αποθεμα Σομ δεν αρκει για αστραπιαιο πολεμο καταστολης αμυνας ποσο μαλλον για πολεμο διαρκειας. Οι πυραυλοι δεν ειναι κουλουρια και δεν ειναι φθηνοί. Η ενίσχυση της ικανοτητας αεροπορικης μαχης ειναι πιο επικινδυνη αφου μια μαζικη εξοδος απο τη μερια μας θα κοστίσει σοβαρες απώλειες. Η φτηνη και αποδοτική απάντηση στους Σομ ειναι η διασπορά αεροσκαφων, η χρηση οδικων δυκτιων για σπογειωση, τα αναχωματα. ο παλιος καλος τροπος άμυνας του φτωχου, η μπουλντοζα να κανει υπερωριες μπαζωνοντας χωματα σε 2η φαση θωρακισμενα καταφυγεια σε 3η φαση η ακριβή και χρονοβόρα αεραμυνα σημειου για προστασια υποδομης και δυκτιου ρανταρ. Ως προς την αεροπορική μαχη δεν υπαρχουν φτηνες λύσεις. Αν ενας Αim120c εχει ακτινα πες 120χλμ το ucav που τον φερει θα πρεπει να εκτεθει χωρις την ικανοτητα ελιγμων ή σοβαρων αντιμετρων. Η προμηθεια ικανου αριθμου εξελιγμένων Αιμ ή μετεορ ειναι απαραιτητη ακριβη και χρονοβορα. Η προμηθεια αντιστοιχων ucav σε ικανους αριθμους θα αργησει αν γινει ποτε υπερβολικά. Η εκπαιδευση στην καταστολή αεράμυνας θα πρέπει να ενταθει με βοηθεια απο τους Ισραηλινους ωστε να μπορουμε να χτυπήσουμε τοS400. ενα τετοιο πληγμα δεν ειναι εφικτο αποκλειστικά απο το ειδος των όπλων αλλα και απο την πονηρια τολμη και μαεστρια. Αλλα μια ρωγμη στην εχθρική αεράμυνα θα καταστησει τον αντιπαλο ευάλωτο και θα τον αποθαρύνει τα μέγιστα για συνεχιση εχθροπραξιών.
Το ικανοτερο UCAV στον κοσμο οπως γνωριζουμε ειναι το MQ-9 και παλι οι Αμερικανοι δεν το εβαλαν ποτε σε πολεμικες αναμετρησεις αλλα μονο σε πεδια οπως της Συριας.
Δηλαδη σε απουσια αεροποριας αντιπαλης και αντιαεροπορικων επισης.
Θεωρω οτι αν το καταφερουν να λειτουργει(μεγαλο ΑΝ) παλι τα OSA Patriot κλπ θα κανουν παρτι.
UCAV απεναντι σε συγχρονη αεραμυνα δεν εχει ελπιδα…..
Δεν είναι αργοί στοχοι για ένα f16 η σύστημα αεράμυνας? Δεν νομίζω ότι αντέχουν ένα συμβατικό πόλεμο.. Τώρα εάν παραχθούν σε ποσότητες, γιατί μιλάτε για σμήνος, πρέπει να επαναεκτημηθει η απειλή.
Αν θέλει η Ελλάδα, δημιουργεί μέσω των νησιών τέτοιο κίνδυνο για την Τουρκία που θα είναι ικανός απο μόνος του να κάνει την τελευταία να κάτσει στα αβγά της! Όταν θα ξέρουν απο απέναντι οτι ο τουριστικός τους πνεύμονας ανα πάσα στιγμή μπορεί να καταστραφεί, δύσκολα θα επιχειρήσει κάτι. Λύσεις υπάρχουν και είναι πολλές, φθηνές και μπορούν να είναι και εγχώριας κατασκευής. Θέληση υπάρχει???
Το άρθρο είναι ο ορισμος της κινδυνολογίας. Σε λίγο η ΠΔ θα γράψει πως τα CN235 είναι θανάσιμος εχθρός στην αερομαχία, αν τυχόν γίνει και εξοπλιστούν με Meteor.
Ας ξαναδιαβάσει κανείς τον τίτλο: σοβαρά τώρα, τα Acinci είναι πιο επικίνδυνα από τα F-35; Μήπως να το σκεφτεί η USAF να αντικαταστήσει τα F-35 με Acinci όσο είναι καιρός; Κι ύστερα κατηγορούμε άλλα σάιτ ότι κινδυνολογούν και έχουν ξεφύγει…
Στο Amyna GR υπάρχει άρθρο που αναλύει την ακρίβεια των βαλλιστικών πυραύλων της Τουρκίας. Αυτό καταλήγει στο ότι απαιτείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός από πυραύλους για την καταστροφή ενός εκτεταμένου και καλά προστατευμένου στόχου (βλέπε πχ αεροδρόμια ΠΑ). Σίγουρα με τον SOM λόγω μεγαλύτερης ακρίβειας τα πράγματα είναι καλύτερα αλλά και πάλι 10 Akinci με ένα SOM το καθένα δε θα κρίνουν τον πόλεμο (όπως βέβαια και δε θα τον κρίνουν οι 8+8 Scalp Naval των Belharra).
Η πιθανότητα χρήσης τους ως πλατφόρμες παρατήρησης και επίθεσης με πυραύλους αέρος – αέρος είναι αρκετά πιο επίφοβη. Σε κάθε περίπτωση οι Τούρκοι αποκτούν μία ακόμα πλατφόρμα χαμηλού κόστους (σε σχέση με το κόστος μαχητικού) η οποία δεν απαιτεί τη δέσμευση πιλότων για το χειρισμό της.
https://amynagr.blogspot.com/2019/06/turkish-mlrs.html
Από επιχειρησιακής πλευράς δεν μπορώ να αξιολογήσω το άρθρο γιατί δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις και πληροφορίες.
Προτιμώ όμως να υπερεκτιμούμε παρά να υποτιμούμε τέτοιου είδους δεδομένα και συνεπώς να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε επεξεργαστεί λύσεις με αυτήν την λογική.
Επίσης, προτιμώ να προετοιμάζομαι με την λογική ότι όλα θα πάνε καλά για τον αντίπαλο και όλα στραβά για εμένα.
Καλό το άρθρο και η ανάλυση για τις μελλοντικές προκλήσεις που μπορεί να φέρει, αλλά όπως φαίνονται τα πράγματα θα έχουμε δραματικές εξελίξεις πολύ ποιο άμεσες από ότι ο συγκεκριμένος φορέας…. Το κυρίαρχο θέμα είναι οι άμεσες προετοιμασίες για τους ΑΜΕΣΟΥΣ κινδύνους που υπάρχουν από τους γείτονες. Εδώ μιλάμε για πολύ πιθανές εξελίξεις εντός 6-12 μηνών. Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι τώρα, άμεσα γιατί προσωπικά δεν βλέπω ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους απειλές… είται θα έχουν λυθεί τα προβλήματα μας θετικά είται όχι πολύ πριν καταστεί επιχειρησιακός ο συγκεκριμένος φορέας.
Να επενδυσουμε ενεργα στην αμυνα της χωρας….Σιγουρα….Πανω απο ολα με προγραμμα.Οπως παντα.Και με σχεδιο.Σαν αυτο με τα 3000 μεικτα για 12 μηνες για να ερθουν Ελληνες πισω…Ανθρωποι που εργαζονται με πολλαπλασιους μισθους,σε καλητερο εργασιακο περιβαλλον,με προοπτικες,ανταγωνισμο,αξιοκρατια και…..σε λειτουργικα κρατη.
Αυτος που βγαζει τετοια σχεδια επαναπατρισμου…να περιμενετε και τι αναλογου βεληνεκους σχεδια εχει για την αμυνα της χωρας.
Απλα.
Μερος της εξίσωσης λύνετε με την αγορα καμια 30 F35 από ότι φαίνεται με τους Ισραηλινούς στην Συρια οι S 400 δεν τα περνουν χαμπάρι
ακομα αγορα συστηματων αντίμετρων για UAV, τα Ισραηλινά είναι πολύ καλα
Από ότι φαίνεται ετοιμαζουν και οι δικοι μας UAV με το ΕΜΠ
μακαρι να δω και τον εθνικο πυραυλο και ας πεθανω !!
Λευτα για ερευνα γιοκ αλλα για φανφάρες και γριλαντες για τον εορτασμο των 200 χρονων υπαρχουν, Δις δεν πρεπει να ξοδευτούν για να εορτάσουμε την γέννηση της χωρας
αλλα για να αποτρέψουμε τον θανατο της .
Το Καλο είναι πάντως ότι κατι αρχισε και κινητε στην ψωροκώσταινα για να δουμε
Συγνώμη για την ανορθογραφία
Λυπάμαι αλλά εκτός κι αν εγώ έχω εσφαλμένες αντιλήψεις ή κενά στις γνώσεις μου, θεωρώ πως αυτό το κείμενο παραβιάζει αρκετούς “κανόνες” του επαγγέλματος. Καταρχήν, το γεγονός ότι κανείς δεν έχει προσδώσει αξία στη χρήση ΜΕΑ, και μάλιστα ΜΕΑ HALE ως φορέων πυραύλων πλεύσης ή Α-Α (κάτι που όπως καταλαβαίνουμε όλο και κάποιος αναλυτής το έχει σκεφτεί) κάτι θα έπρεπε να μας λέει. Ως άτρακτος βελτιστοποιημένη για πτήση σε μεγάλο ύψος, θα είναι αδύνατη η πραγματοποίηση διείσδυσης χαμηλού ύψους μέχρι το σημείο άφεσης του όπλου. Χωρίς να αγγίζουμε ζητήματα μείωσης αυτονομίας (μπορεί να πετάει για ώρες σε επιτήρηση, με 1x SOM θα μπορεί να περιμένει να προσγειωθούν τα F-16 μας;), πτητικής επάρκειας, ή ηλεκτρονικής τρωτότητας. Όσο για το επόμενο, μα καλά, ελικοφόρο HALE UAV σε ρόλο Α-Α; Και μάλιστα ως (standoff) AAM truck/AWACS; Από που κι ως που; Έχει μήπως την ταχύτητα για να προσδώσει την απαιτούμενη κινητική ενέργεια στους πυραύλους; Θα έχει μήπως ραντάρ ικανά να ανιχνεύσουν εχθρικά α/φη σε stand-off αποστάσεις (θυμίζω το ραντάρ δε κουμπώνει όπου μας καπνίσει, ούτε έχει ό,τι μέγεθος θέλουμε…); Ή μήπως έχουν βρει στην Bayraktar πως να προσδώσουν σε ένα τηλεχειριζόμενο ελικοφόρο την τακτική ευελιξία και αντίληψη που κανονικά συναντάται μόνο σε επανδρωμένα μαχητικά υψηλών επιδόσεων (τα οποία γι’αυτό και μονοπωλούν τον αντιαεροπορικό αγώνα); Θυμίζω πως ως τώρα, το σκορ UAV-μαχητικών είναι 0-πολλά…
Tiny land Israel with 8 million people develops all kinds of weapons, but much larger Greece with 11 million doesn’t manufacture anything….
Here’s the problem: In Greece, politicians (or at least policy) are appointed by the EU, not chosen by the Greek people. There’s only an “illusion of democracy” so that people don’t riot. So long as a truly nationalist HELLENE doesn’t rise to power, Greece’s puppet leaders will continue to sacrifice national interests for those of the Germans and the French. Colony mentality needs to change!
Καλησπέρα σε όλους.
Σίγουρα η δυνατότητα – ακόμα και μιας μικρής πτήσης δοκιμής – την οποία αποκτά η γείτονα χώρα με το Akinci δείχνει πολλά, τόσο για τη μεθοδικότητα με την οποία κινούνται όσο και με τις δικές μας αδυναμίες. Η πτήση (και η παρουσίαση) δείχνει ότι έχουν δυνατότητες στη σύλληψη της ιδέας (βλπ. πανεπιστημιακός τομέας), στην υλοποίηση, στη δημιουργία των υποδομών, στους κινητήρες, στις δορυφορικές επικοινωνίες, κλπ. Από την άλλη ένα UAV – ακόμα και του τύπου HALE – δεν είναι F-35… Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει UAV να υπηρετούν σε ένα κορεσμένο περιβάλλον και με ανεπτυγμένη τόσο επίγεια όσο και εναέρια αεράμυνα… (βλπ. πρόσφατα περιστατικά στη Λιβύη). Το γεγονός αυτό μας κάνει να υπερεκτιμούμε μερικές φορές τις ικανότητες των UAV και να νομίζουμε ότι είναι πανάκεια… Σίγουρα η χρήση UAV αφαιρεί τον παράγοντα άνθρωπο από επικίνδυνες αποστολές (π.χ. καταστολή εχθρικής αεράμυνας) αλλά επίσης αφαιρεί τον παράγοντα άνθρωπο…δλδ. δεν υπάρχει η κριτική ικανότητα αλλά και η ικανότητα άμεσης (ενστικτώδους θα έλεγε κανείς) αντίδρασης σε μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση. Όλα αυτά βέβαια θα αντιμετωπιστούν κάποια στιγμή στο μέλλον με την ωρίμανση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI)…
Τέλος και σε σχέση με τον τίτλο του άρθρου θα ήθελα να σημειώσω δύο θέματα…
Πρώτον, πόσα από τα ΜΜΕ είχαν ασχοληθεί όταν η Τουρκία υπέγραφε μνημόνιο για να γίνει εταίρος τύπου 3 (Tier 3) στο συγκεκριμένο πρόγραμμα (αν θυμάμαι καλά κάποιοι τότε προσυπέγραφαν ότι δεν θα πετάξει, δε θα στρίβει, και άλλα τέτοια επίθετα…)
Δεύτερον, η σύγκριση είναι ατυχής…προσπαθούμε να συγκρίνουμε δυο ανόμοια πράγματα… Προσωπικά θεωρώ ότι το F-35 θα ήταν – τουλάχιστον για το συγκεκριμένο περιβάλλον επιχειρήσεων και με την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων – ένας πραγματικός game changer…χωρίς αντίδοτο. Το Akinci δεν είναι…και υπάρχει αντίδοτο, απλά είναι άλλο ένα κομμάτι στο παζλ.
Μετά τιμής
Το περίεργο είναι πως τα τουρκοτρόλ παίρνουν θετικούς ψήφους.
Σκοπός τους δεν είναι να συζητήσουν αλλά να διαβάλλουν και να προβοκάρουρ.
Πιστεύω λοιπόν πως η αντιμετωπιση τους δεν μπορεί να είναι επουδενί θετική ψήφος ακόμα και αν κάποιος συμφωνεί με κάτι που γράφουν.
Αυτό πιστεύω πως πρέπει να ισχύει για όλα τα τουρκοτρολ , από τον γραφικό Μουστάρδα ως τον Παρείσακτο και τον Ρωμαίο.
καλημέρα, καλό Σ/Κ. Στον κάτωθι παρατιθέμενο σύνδεσμο περιγράφεται γλαφυρά το αρνητικό αποτέλεσμα της απραξίας μας ως κράτος στον τομέα της προμήθειας UAV επιτήρησης:
https://hellasjournal.com/2019/12/oi-plirofories-ton-uav-machairi-gia-tis-paranomes-odoys-tis-agkyras-opos-ta-opla-sti-livyi/