Επιστρέφοντας στην εξουσία στο Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια απουσίας, οι Ταλιμπάν έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των φυσικών πόρων που ένας πρώην αρμόδιος υπουργός της χώρας κάποτε πει ότι θα μπορούσαν να αξίζουν έως και 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Άλλες εκτιμήσεις κατεβάζουν αυτό το ποσό στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Σύμφωνα με το Reuters, αυτή η εκτίμηση έγινε προς το τέλος του 2010 και θα μπορούσε να αξίζουν ακόμη περισσότερο τώρα, αφού η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από το σοκ του κορωνοϊού έστειλε τις τιμές στα ύψη σε ορυκτά όπως το χαλκό έως το λίθιο.
Το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε πόρους όπως χαλκός, χρυσός, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο, βωξίτη, άνθρακα, σιδηρομετάλλευμα, σπάνιες γαίες, λίθιο, χρώμιο, μόλυβδο, ψευδάργυρο, πολύτιμοι λίθοι, τάλκη, θείο, τραβερτίνη, γύψο και μάρμαρο.
Η “Σαουδική Αραβία” του λιθίου
Ένα εσωτερικό έγγραφο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ το 2010 φέρεται να περιέγραψε το Αφγανιστάν ως τη “Σαουδική Αραβία λιθίου”, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να είναι το ίδιο ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια προμήθεια του συγκεκριμένου ορυκτού, που είναι απαραίτητο στην κατασκευή των μπαταριών, όπως είναι η χώρα της Μέσης Ανατολής για το αργό πετρέλαιο.
Οι “μνηστήρες”
Εξυπακούεται πως οι Ταλιμπάν δε διαθέτουν τα τεχνικά μέσα και την εμπειρία να αντλήσουν αυτούς τους πόρους από το υπέδαφος του Αφγανιστάν. Έτσι, σιγά-σιγά, οι πρώτοι “μνηστήρες” άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, με την προθυμία, αρχικά τουλάχιστον, να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen δήλωσε ότι οι ισλαμιστές μαχητές στοχεύουν στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και ότι χρειάζονται την Τουρκία στη διαδικασία. “Ολόκληρη η υποδομή μας έχει καταρρεύσει. Θα ανοικοδομήσουμε το Αφγανιστάν σε όλους τους τομείς και χρειαζόμαστε την Τουρκία περισσότερο για να το κάνουμε αυτό”, δήλωσε ο Shaheen στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Türkiye στις 20 Αυγούστου. “Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για εμάς. Είναι μια αξιοσέβαστη και ισχυρή χώρα στον κόσμο και έχει μια ιδιαίτερη θέση για τη μουσουλμανική κοινότητα. Ο δεσμός της Τουρκίας με το Αφγανιστάν δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα”, δήλωσε ο Shaheen. «Το λέω ξεκάθαρα. Ως Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, χρειαζόμαστε τη φιλία, την υποστήριξη και τη συνεργασία της Τουρκίας περισσότερο», πρόσθεσε.
Πιθανότατα η Τουρκία, έχει ήδη κάνει “κρούση” στο νέο καθεστώς, για να βοηθήσει στην “ανοικοδόμηση”. Είναι γνωστό πως η πολιτική της Άγκυρας, διαμορφώνεται πάντα από τα συμφέροντά της, κυρίως γεωπολιτικά, αλλά και οικονομικά.
Η Κίνα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Ο Suhail Shaheen τόνισε τη σημασία της διαδικασίας ανοικοδόμησης και είπε ότι η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα με γιγαντιαία οικονομία και ικανότητα.
Οι Κινέζοι, όπως και οι Τούρκοι, δεν είναι φυσικά ανόητοι. Η προσφερόμενη συνδρομή και των δυο χωρών στην ανοικοδόμηση, δεν θα έρθει φυσικά χωρίς κόστος. Ένας τρόπος κάλυψης των εξόδων της ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, δεν είναι άλλος από την πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο, για τον οποίο, ειδικά η Κίνα, διαθέτει τα μέσα εξόρυξης και εκμετάλλευσης.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ