Άγνωστες μέχρι στιγμής παραμένουν οι συνθήκες πτώσης του ελικοπτέρου MD530F της Αφγανικής Αεροπορίας στην επαρχία Baghlan στις 24 Σεπτεμβρίου, που οδήγησε στον θάνατο τους δύο χειριστές του.
?? #Afghan Air Force Helicopter CRASHED in #Baghlan capital #Afghanistan , 1× Soldier KILLED, 1× WOUNDED.
According to Military, Crash was caused by Technical Problem. pic.twitter.com/G9g2erBqpC
— PDC OFFICIAL (@PDC_PKOFFICIAL) September 24, 2020
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις στρατιωτικές αρχές του Αφγανιστάν, το ελικόπτερο MD530F ‘Cayuse Warrior’ με αριθμό 283 (c/n 0283FF) παρουσίασε τεχνικά προβλήματα ενώ πετούσε πάνω από την περιοχή Kaparak κοντά στην πόλη Pul-e-Khumri στο βόρειο Badakhshan, κάπου 200 χλμ. βορείως της Καμπούλ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης του Αφγανιστάν, το περιστατικό συνέβη στις 16:30 της 24ης Σεπτεμβρίου. Και τα δύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά την πτώση. Το ελικόπτερο ανήκε σε μια παραγγελία 140 ελικοπτέρων που έχει κάνει η κυβέρνηση της χώρας προς τις ΗΠΑ και είχε παραδοθεί στην αεροπορία τον Σεπτέμβριο του 2018.
https://www.ptisidiastima.com/md530f-afg/
Το περιστατικό διερευνάται για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.
Νομίζω ότι θα χρειαστούμε τον ROCKS, υπάρχει ένα παλάτι για κατεδάφιση σε μεγάλη απόσταση:
https://en.wikipedia.org/wiki/Presidential_Complex_(Turkey)
Ερώτημα: Αν χρησιμοποιήθηκαν F-15, γιατί η αεράμυνα Ιορδανίας και Ιράκ δεν αντέδρασαν καθόλου;
Τους χορεύουν όπως θέλουν οι Ισραηλινοί…. και οι άλλοι βγάζουν ανακοινώσεις περί εκδίκησης σε μια χώρα η οποία διαθέτει τουλάχιστον 90 κομμάτια παραγωγής πιλαφιού άριστης ποιότητας.
Ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Πάντως i) ομάδα ειδικών επιχειρήσεων (Ισραηλινοί; σύμμαχοι Κούρδοι; σκιώδης αντιπολίτευση;) με ii) ισραηλινό εξοπλισμό βαρέων όπλων (Spike NLOS) που iii) αναπτύχθηκε σε θέση βολής έπειτα από διείσδυση τόσο βαθιά στο εχθρικό έδαφος με iv) ελικόπτερο (το οποίο θα πρέπει να φτάσει αθέατο, να αποβιβάσει προσωπικό και εξοπλισμό και ίσως πρέπει να παραμείνει για να παραλάβει το προσωπικό) το οποίο είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε αναχαίτιση (τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο) και χρειάζεται μεγάλο χρόνο για να διανύσει τα 600+χλμ nap of the earth (2+ ώρες) μέσα στο Ιραν έχει εξαιρετικά υψηλό ρίσκο. Πιθανό το σενάριο εισόδου ομάδας (συνεργατών, όχι ισραηλινών, και εξοπλισμού οδικώς και προώθηση επίσης οδικώς) ή το πλήγμα από F-35 Adir με SDB ( ή άλλο όπλο το οποίο έχουν αναπτύξει οι Ισραηλινοί). Το τελευταίο σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό με μόνη επιχειρησιακή δυσκολία τους εναέριους ανεφοδιασμούς που θα χρειαζόταν το F-35 πάω από άλλες χώρες (βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ επιχειρεί εδώ και καιρό πάνω από τη Συρία και δεν νομίζω να είχε πρόβλημα να προωθήσει αφ εναέριου ανεφοδιασμού και πάνω από το Ιράκ το οποίο δεν νομίζω ότι έχει δυνατότητα αναχαίτισης).