Μάλλον είναι ένα θέμα συζήτησης που πρέπει να το ανοίξουμε για όλα τα πλοία που έχουν έρθει σαν υποψήφια για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Την ιδέα την πήραμε από το άρθρο που κάναμε πρόσφατα για την 2η διαδικτυακή παρουσίαση της MMSC-HN από την LM στους Έλληνες αμυντικούς δημοσιογράφους, και δεχτήκαμε πολλές ερωτήσεις στα σχόλια για το πως εμείς, θα φανταζόμασταν μια ελληνική MMSC-HN. Καθώς σηκώσαμε το γάντι για τις MMSC (ακολουθεί σχετικό άρθρο), αποφασίσαμε πως θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο για τις Belh@rra, καθώς οι Ολλανδοί έχουν ήδη δώσει έναν ικανοποιητικό οπλισμό για τις SIGMA 11515, ενώ οι Βρετανοί τηρούν σιγή ισχύος για τις Type 31. Αλλά ας πάμε στις Belh@rra.
Θα πρέπει να πούμε πως η Belh@rra Hellenique, αν αγοραζόταν, ή αγοραστεί τελικά, θα ήταν ένα αντιτορπιλικό τσέπης. Δεν υπάρχει άλλο πλοίο κάτω των 5000 τόνων (να μην πούμε 6000) με τέτοιες δυνατότητες, στον τομέα της αεράμυνας περιοχής. Χωρίς να είναι αμιγώς AAW πλοίο, εντούτοις, χάρη στην σχεδίασή της (ανεστραμμένη πλώρη, πλάτος κα) είχε τα ίδια χαρακτηριστκά σταθερότητας σε δύσκολες θάλασσες με τις FREMM (πολύ μεγαλύτερα πλοία). Έτσι, θα λέγαμε πως η Belh@rra HN θα ήταν “σχεδόν” πλοίο AAW.
Αν δούμε τον οπλισμό της ελληνικής FDI, θα καταλάβουμε πως το ΠΝ δεν παίζει. Ζήτησε και πήρε κυριολεκτικά τα πάντα. Πυραύλους SCALP Naval, επιπλέον πυραύλους ASTER 30, πυραύλους CAMM-ER, RAM (21 cells), STRALES πυροβόλο, το λες και πολύ ισχυρά οπλισμένο. Δυστυχώς όμως, το κόστος, μαζί με την εξέλιξη, την κατασκευή, εκπαίδευση, και περιορισμένης διάρκειας FOS σκαρφάλωσε τόσο ψηλά που το ΠΝ κατάλαβε πως το μέλλον του θα εξαντλούνταν σε αυτά τα δυο πλοία. Έτσι, σταμάτησε τα σχέδια για τις μόλις 2 Belh@rra HN, και πήγε σε μια λύση όπως σκόπευε να ξοδέψει τα ίδια χρήματα, για 4 όμως πλοία γενικών καθηκόντων, με έμφαση όχι στον AAW αγώνα, αλλά στον ASW.
TRS-4D vs SeaFire, κάνουμε σύγκριση μεταξύ των ραντάρ MMSC και Belh@rra. Ισχύει ο μύθος;
Οι Γάλλοι, όπως έχουμε γράψει, επανήλθαν με ένα πλοίο, που οπλισμένο κοστίζει σχεδόν 1 δις, με εκπαίδευση και περιορισμένη υποστήριξη. Είναι η γαλλική FDI, που δυστυχώς όμως, δεν αποδέχεται με τίποτα το ΠΝ. Και πως μπορεί να αποδεχτεί ένα πλοίο με μόλις 16 ASTER 30, χωρίς CIWS, και χωρίς ECM. Μπορεί ένα τέτοιο πλοίο, υπό την κάλυψη αεροπλανοφόρου να μπορούσε να μπει και σε επικίνδυνες περιοχές, αλλά δεν θέλουμε αντικαταστάτη των LaFayette, δεν έχουμε LaFayette, αλλά ένα πλοίο για σκληρό πόλεμο.
Καθώς όμως, το ΠΝ έχει αναγνωρίσει την αξία της σχεδίασης, αναμένουμε τους Γάλλους να επανέλθουν με ένα πλοίο που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο κοντά στις ανάγκες του ΠΝ, αλλά και πολύ πιο κοντά στον προϋπολογισμό του ΠΝ. Λογικά, η βάση του πλοίου αυτού θα έπρεπε να είναι η γαλλική έκδοση, με επιπλέον όμως οπλισμό. Έτσι, θα προτιμούσαμε την προσθήκη ενός ακόμη Sylver A50, για 8 επιπλέον ASTER 30, την τοποθέτηση ενός CIWS (RAMSys με 21 πυραύλους), ένα σύστημα ECM, καθώς και την ενσωμάτωση του μηχανισμού STRALES στο πυροβόλο των 76 χιλιοστών.
Αν θα έπρεπε να αφαιρέσουμε κάτι από τις απαιτήσεις μας, τότε θα αφαιρούσαμε τον επιπλέον εκτοξευτή A50 Sylver, κι ας έμενε το πλοίο με μόλις 16 πυραύλους. Η τοποθέτηση του RAM, του STRALES, και κυρίως, του ECM, πάλι θα μας έδινε μια εξαιρετική, αν όχι κορυφαία φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, ακόμη κι αν στη θέση των ASTER 30 βλέπαμε ASTER 15. Δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε μια τέτοια λύση, αλλά ελπίζουμε…
H συνέχεια στο αδελφό μας site navaldefence.gr, εδώ!