Η κρατική τουρκική εταιρεία μηχανολογικού σχεδιασμού και επίβλεψης ναυπηγήσεων και σχετικών υπηρεσιών, STM, έκανε πριν λίγες μέρες τη τελετή κοπής πρώτου μετάλλου, για την αρχική νέα πυραυλάκατο του Τουρκικού Ναυτικού.
Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως ένα ακόμη “εθνικό πλοίο”, μετά τις κορβέτες Ada, τις φρεγάτες Istanbul, το αντιτορπιλικό TF-2000 και άλλα, και αποσκοπεί να παράγει μια κλάση πυραυλακάτων, που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τις παλαιότερες των τύπων Dogan, Ruzgar και Yildiz, υπηρετώντας δίπλα στην πιο σύγχρονη κλάση Kilic, που αριθμεί 9 σκάφη.
Το πρώτο σκάφος που τώρα ξεκινά ναυπήγηση θα είναι και το “δοκιμαστικό” της κλάσης, οπότε η αρχική διαμόρφωση μπορεί αργότερα να δει αλλαγές στα επόμενα πλοία.
Οι προδιαγραφές του πάντως είναι οι εξής: Κίνηση ντίζελ με 4 μηχανές και πρόωση μέσω αντίστοιχων waterjet, σε σκάφος εκτοπίσματος 700 τόνων, μήκους 68 μέτρων, πλάτους 9,34, και βυθίσματος 2,5. Η μεγίστη ταχύτητα θα είναι 39 κόμβοι, και η πλεύσης 20, ενώ θα μπορεί να παραμείνει εν πλω για 7 ημέρες, πριν χρειαστεί ανεφοδιασμό. Το πλήρωμα θα είναι 36 στελέχη.
Ο εγχώριας κατασκευής οπλισμός προβλέπει ένα κύριο πυροβόλο 76 χιλιοστών της ΜΚΕ, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Atmaca, πυραυλικό σύστημα εγγύς άμυνας στην πρύμνη (τύπου RAM, μάλλον το Levent της Roketsan) και δύο τηλεχειριζόμενους πυργίσκους STAMP της Aselsan με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών.
Τα ηλεκτρονικά που θα είναι όλα τουρκικής κατασκευής, προβλέπουν περιστρεφόμενο κύριο ραντάρ 3D (μάλλον το Smart S), σύστημα αυτοπροστασίας, Link 11 και 22, ραντάρ ναυτιλίας Alper, ραντάρ ελέγχου πυρός ΑΚR-D, κάμερες, δορυφορικές επικοινωνίες, σύστημα διαχείρισης μάχης ADVENT, σύστημα διαχείρισης σκάφους, δύο εκτοξευτές δολωμάτων κατά πυραύλων, σύστημα προειδοποιήσης στοχοποίησης από ακτίνες laser κ.α.
Η σχεδίαση θα είναι χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού και υπέρυθρου ίχνους, και αρκετών αυτοματισμών. Για την Τουρκία θα είναι το μεγαλύτερο τύπου πυραυλακάτου που έχει κατασκευάσει (οι Kilic είναι 550 τόνων), ενώ όπως και όλα τα “εθνικά σκάφη” θα επιδιωχθεί να έχει, όπως είδαμε, το μέγιστο δυνατό ποσοστό εγχώριων συστημάτων.