Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει εξελιχθεί σε πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας, με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle να αποτελεί σύμβολο αυτής της συμμαχίας. Η αποστολή Clemenceau 25 του Carrier Strike Group (CSG), υπό τη διοίκηση του υποναύαρχου Jacques Mallard, διήρκεσε τεσσεράμισι μήνες, καλύπτοντας μια διαδρομή από τη Μεσόγειο έως τη Θάλασσα των Φιλιππίνων. Εστιάζοντας στη θαλάσσια ασφάλεια και τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους, η αποστολή ολοκληρώθηκε με στάση στον Πειραιά, που ανέδειξε τη στενή σχέση των δύο χωρών. Ως ”ΠΤΗΣΗ” δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε την ευκαιρία να βρεθούμε στο κατάστρωμα του μοναδικού ευρωπαϊκού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας από αυτή τη μοναδική ξενάγηση.
Το CSG, όπως εξήγησε ο Πλοίαρχος Davout, περιλαμβάνει το Charles de Gaulle, τρία πλοία συνοδείας, ένα υποβρύχιο και ένα πλοίο ανεφοδιασμού. Αναχωρώντας τον Δεκέμβριο του 2024, η αποστολή διέσχισε τη Μεσόγειο, το Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδο-Ειρηνικό, φτάνοντας στη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι διαφορετικές συνθήκες μεταξύ Μεσογείου και Ινδο-Ειρηνικού αποτέλεσαν πρόκληση, καθώς το γαλλικό ναυτικό επέστρεψε στη Νότια Σινική μετά από 60 χρόνια, προσαρμοζόμενο σε νέες κλιματικές συνθήκες και συνεργασίες με ασιατικούς εταίρους, όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη.
Η Ελλάδα, ως ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος της Γαλλίας στη Μεσόγειο, συμμετείχε ενεργά με το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία της, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα και την κοινή δέσμευση για ασφάλεια. Έτσι, η φρεγάτα ”Κουντουριώτης” ενσωματώθηκε στο CSG για συνεκπαιδεύσεις κατά την αρχική διέλευσή του από την περιοχή, ενώ κατά την επιστροφή συνεργάστηκαν πλοία όπως οι φρεγάτες ”Αδρίας” και ”Κανάρης”, ένα υποβρύχιο και δύο νέα περιπολικά σκάφη (πιθανότατα τα σκάφη κλάσης Island).
Οι τελευταίες ημέρες επικεντρώθηκαν σε ασκήσεις διαλειτουργικότητας, με γαλλικά αεροσκάφη Rafale Μ και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-2C HawkEye να εκτελούν αποστολές μαζί με ελληνικά F-16 πάνω από το Αιγαίο, καθώς και σε ασκήσεις ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε χρήση του πεδίου βολής Καραβιά, ενώ αναφέρθηκε πως τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ελληνικές φρεγάτες έχουν ενσωματωθεί εννέα φορές στο CSG.
Η πρέσβειρα της Γαλλίας Laurence Auer σε δηλώσεις της από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, τόνισε τη σημασία της στάσης στον Πειραιά, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας του 2021. Το Charles de Gaulle λειτουργεί ως πλατφόρμα συνεργασίας, προάγοντας την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ ελληνικών και γαλλικών Rafale και την εκπαίδευση με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η συμμετοχή του στην αποστολή Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα ενίσχυσε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, ενώ η παρουσία του υπογράμμισε τη δέσμευση για την αντιμετώπιση νέων απειλών, εκτελώντας αποστολές όπως παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών. Η επίσκεψη στον Πειραιά ενίσχυσε τη συνεργασία, με κοινές ασκήσεις και σχέδια για μελλοντικά έργα, όπως η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών άμυνας.
Παράλληλα ανέφερε πως οι διμερείς συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Sebastien Lecornu που θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 14 Απριλίου, θα επικεντρωθούν στην πρόταση παραγωγής γαλλικών φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία, ενισχύοντας τη βιομηχανική συνεργασία και την καινοτομία στην άμυνα.
Η παρουσία του Charles de Gaulle δεν ήταν απλώς επιχειρησιακή, αλλά και μια επιβεβαίωση της κοινής δέσμευσης για σταθερότητα. Μέσα από κοινές ασκήσεις, βιομηχανική συνεργασία και ανταλλαγές εμπειριών, Ελλάδα και Γαλλία ενισχύουν τη θέση τους ως πυλώνες ασφάλειας, αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις με συντονισμό και αποφασιστικότητα, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πλοίαρχος Yann-Eric, Αναπληρωτής Διοικητής, έδωσε μια σύντομη περιγραφή του Charles de Gaulle ως ενός πλοίου 261 μέτρων, βάρους 42.000 τόνων, με πυρηνική πρόωση από δύο αντιδραστήρες AREVA K15 που παράγουν ατμό τόσο για την κίνηση του σκάφους όσο και για την λειτουργία των δύο καταπελτών που διαθέτει για την εξαπόλυση των αεροσκαφών. Φιλοξενεί 1.800 ναύτες, 22 Rafale-Μ (40 σε πλήρη πολεμική ανάπτυξη), δύο E-2C και τρία ελικόπτερα. Τόνισε πως το αεροπλανοφόρο είναι αμιγώς γαλλικής κατασκευής με τους δύο καταπέλτες και τα τρία συρματόσχοινα ανάσχεσης να αποτελούν το μόνο εξοπλισμό με αμερικανική προέλευση.
Επιπλέον διαθέτει προηγμένα συστήματα ραντάρ, και έναν ικανοποιητικό οπλισμό αυτοπροστασίας που αποτελείται από
- Τέσσερις οκταπλούς εκτοξευτές A-43 Sylver για πυραύλους ASTER 15
- Δύο εξαπλούς εκτοξευτές Sadral για αντιαεροπορικά βλήματα μικρής εμβέλειας Mistral
- Οκτώ πυροβόλα Giat 20F2 και τρία Nexter Narwhal των 20χιλ.
Η συντήρηση τόσων αεροσκαφών βέβαια αποτελεί από μόνη της τεράστια πρόκληση, με 4.000 τετραγωνικά μέτρα στο υπόστεγο και 550 άτομα να εξασφαλίζουν 90% τεχνική διαθεσιμότητα των Rafale Marine. Η αυτονομία επιτυγχάνεται με περιορισμένους ανεφοδιασμούς, υποστηριζόμενη από ένα εκατομμύριο ανταλλακτικά και εργαστήρια για κινητήρες, υδραυλικά και ηλεκτρονικά εντός του De Gaulle. Οι εφοδιαστικές δυσκολίες κατά την πολύμηνη αποστολή αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, χάρη στην τεχνογνωσία του προσωπικού. Με αυτό τον τρόπο, αναδείχτηκε η ικανότητα του πλοίου να προσαρμόζεται σε μακροχρόνιες αναπτύξεις, με τα εγκατεστημένα συστήματα διοίκησης και ελέγχου να επιτρέπουν τον συντονισμό πολύπλοκων επιχειρήσεων.
Σε δική μας ερώτηση αναφορικά με το αν προβλέπεται να τοποθετηθούν στο μέλλον ηλεκτρομαγνητικοί καταπέλτες, η απάντηση ήταν αρνητική, διευκρίνισε όμως πως το επόμενο γαλλικό αεροπλανοφόρο που θα προκύψει από το πρόγραμμα PANG, θα χρησιμοποιεί το ηλεκτρομαγνητικό σύστημα EMALS.
Με το πέρας της ξενάγησης και γεμάτοι από τις εικόνες που απαθανατίσαμε στο μυαλό και στη φωτογραφική μας μηχανή, αποχωρήσαμε από το Charles De Gaulle, έχοντας αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα του τι σημαίνει να διαθέτει μία χώρα στο οπλοστάσιό της ένα σημαντικό εργαλείο αποτροπής, πολύ περισσότερο δε, όταν αυτό αποτελεί και το μοναδικό του είδους, ένεκα πυρηνικής πρόωσης, για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Κλείνοντας, θα θέλαμε με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε το πλήρωμα του Charles De Gaulle για την εξαιρετική ξενάγηση που μας παρείχαν και με τη σειρά μας να ευχηθούμε καλές θάλασσες και καλά ταξίδια.
