Η ισραηλινή Elbit Systems έχει αναλάβει σύμβαση αξίας 130 εκατ. δολαρίων, για την παράδοση πυρομαχικών, για πολλαπλούς εκτοξευτές PULS, σε μη κατονομαζόμενη ευρωπαϊκή χώρα.
Το συμβόλαιο αφορά εκπαιδευτικές ρουκέτες, ρουκέτες ACCULAR (εμβέλεια έως 35 χιλιόμετρα) EXTRA (εμβέλεια έως 150 χιλιόμετρα) και Predator Hawk (εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα).
Τα τελευταία χρόνια η Elbit Systems έχει υπογράψει συμφωνίες πώλησης πολλαπλών εκτοξευτών PULS στην Ολλανδία, τη Δανία και τη Σερβία, ενώ έχει πετύχει την επιλογή του συστήματος από τη Γερμανία. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αγορά του συστήματος δείχνει η Ελλάδα, με σκοπό την αναβάθμιση του Πυροβολικού.
Lies, damned lies and statistics
Οπου defense στην Ελλάδα μετράμε και συντάξεις!
Μπορεί να πήραμε ασημένιο στις αμυντικές δαπάνες αλλά η εξωτερική μας πολική ως προς τα ζητήματα ασφάλειας είναι σαν του Λουξεμβούργου δυστυχώς.
Υ.Γ. 2% του ΑΕΠ (στο οποίο μάλλον συμπεριλαμβάνονται και οι μισθοί/συντάξεις ) δεν υπάρχει κάποια επιστροφή απο εγχώρια κατασκευή.
Μισθοδοσίε ειναι τα 3/4 του ποσού .
Alternative sources show Greek defence spending at 2.6% of GDP in 2019 (i.e. World Bank). See link below:
https://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS?locations=GR
Τα ποσοστά δε λένε τίποτα. Τα ποσά από την άλλη λένε πολλά. Άλλο το 1% στα 100δις και άλλο το 0,5% στα 300δις.
Αντε παλι.Πως γινεται να ειμαστε δευτεροι και να ψαχνουμε με το κυαλι ενα νεο οπλικο συστημα η μια fos για τα υπαρχοντα;Με την αγορα των rafale πηγε στο 2%;Αν δηλαδη υπογραψουμε και για τις φρεγατες ποσο θα φτασει;Φτανει πια με την δημιουργικη λογιστικη Δεν ειναι αμυντικες δαπανες οι συνταξεις των στρατιωτικων.Ας τις μεταφερουν στο υπουργειο εργασιας που ειναι και οι υπολοιποι συνταξιουχοι η οπουδηποτε αλλου.Εγω θα ηθελα για μια φορα να δουμε ποιο ειναι το ποσοστο επι του ΑΕΠ οταν υπολογισουμε μονο τις αγορες οπλικων συστηματων και τις αγορες ανταλακτικων και fos για να δουμε επιτελους την πραγματικοτητα.Πριν 20-25 χρονια περιπου οταν και πραγματοποιησαμε το μεγαλυτερο εξοπλιστικο προγραμμα της ιστοριας μας (f-16,mirage,apache.leo 2,ιπταμενα ρανταρ κλπ) ειμασταν στο 2%-2,5% ενω ωρα που δεν παιρνουμε τιποτα στο 2%;Ενταξει εχει πεσει το ΑΕΠ αλλα οχι τοσο ωστε το απολυτο μηδεν των τελευταιων χρονων να δινει ποσοστα 2%-2,2%.
Τώρα αυτό είναι καλό;
Μακάρι να είχαμε τους γείτονες που έχουν η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο και να μη χρειαζόταν να δαπανάμε ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ για την άμυνα. Η χώρα θα ήταν σίγουρα κερδισμένη.
Με το 75% μισθους και συνταξεις στρατιωτικων. Δε χρειαζεται οι αποστρατοι στρατηγοι να αλαζουν καθε 2 χρονια mercedes. Αν ειναι να πεσουν extra λεφτα ας παρουν μισθους και λιγοτερες ωρες εργασιας οι πιλοτοι και οσοι ειναι σε πλοια/υποβρυχια.
Είμαστε μόλις στο 2% του ΑΕΠ αλλά ακούμε και διαβάζουμε εδώ και δεκαετίες την ότι«ξοδεύουμε πολλά για εξοπλισμούς».Προφανώς για πολλούς το 2% είναι απείρως μεγαλύτερο του 98℅ και καταστρέφει την εθνική οικονομία.
Αμυντικές δαπάνες του ΥΕΘΑ
2009 6,5 δις από τα οποία για εξοπλιστικά 2,2 δις
2019 3,3 δις από τα οποία για εξοπλιστικά 530 εκ ευρώ.
2021 5,5 δις από τα οποία για εξοπλιστικά 2,530 δις ελέω Ραφάλ.
Βασικά ισχύει για το θέμα ότι γράφεται εδώ:
https://isozygio.wordpress.com/amyntikes-dapanes/