Ο Karim Franceschi με ανάρτησή του στα social media, προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την σύγχυση που υπάρχει σχετικά με τις στόχους και τις ενέργειες των ομάδων Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) και των τουρκικών υποστηριζόμενων Συριακών Εθνικών Δυνάμεων (SNA), και πως αυτές απειλούν την αυτόνομη περιοχή των Κούρδων της Ρότζαβα (AANES, Autonomous Administration of North and East Syria). Ο Franceschi, ως βετεράνος του Κομπάνι και αξιωματικός του YPG, φέρνει μία προσωπική και εμβριθή κατανόηση στις σχέσεις μεταξύ των αντικαθεστηκανικών ομάδων και των πολιτοφυλακών στη Συρία, καθώς και τις γεωπολιτικές δυναμικές που διαμορφώνουν το πεδίο μάχης.
🧵 Clearing the Confusion: HTS, Turkish Proxies, and the Threat to Rojava (AANES)
1/ A lot of confused “experts”: What are the goals of Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) and Turkish-backed SNA? How do their actions threaten Rojava (AANES)? Let’s clarify. pic.twitter.com/sR6YZ0A9TH
— Karim Franceschi (@karimfranceschi) November 30, 2024
Η ανάλυση ξεκινά με την παρουσίαση δύο κύριων στρατιωτικών δυνάμεων, το Al-Fath al-Mubin υπό την ηγεσία του HTS και το Fajr al-Hurriya, το οποίο υποστηρίζεται από την Τουρκία. Το HTS, γνωστό για την ισλαμιστική του ιδεολογία και τους αυστηρούς περιορισμούς της σαρίας, έχει ως κύριο στόχο τη μάχη κατά του καθεστώτος του Άσαντ. Αντίθετα, το Fajr al-Hurriya αποτελείται από ισλαμιστές μισθοφόρους υπό την αιγίδα της Τουρκίας, με στόχο την κατάργηση της κουρδικής αυτονομίας, υπηρετώντας τα συμφέροντα της Άγκυρας.
Ο Franceschi εξηγεί πως το HTS, από την πτώση του Χαλεπίου, έχει εστιάσει στο να κρατά τον Ίντλιμπ, αλλά πρόσφατα οι δυνάμεις τους έχουν προχωρήσει με μια αστραπιαία κίνηση στη βόρεια Συρία, αλλάζοντας το γεωπολιτικό τοπίο της Συρίας. Αυτή η ταχεία επέκταση δείχνει ότι το HTS δεν αρκείται πλέον στη διατήρηση εδαφών αλλά προσπαθεί να επανασχεδιάσει την Συρία και τα μελλοντικά σύνορα των κρατιδίων που θα προκύψουν από τη διάλυση της χώρας.
Σε αντίθεση με το HTS, το Fajr al-Hurriya έχει καθαρά στόχο την καταστροφή του AANES και την εξάλειψη της κουρδικής ταυτότητας στα σύνορα με την Τουρκία. Αυτό το σχέδιο είναι συμβατό με τις μακροπρόθεσμες ατζέντες της Τουρκίας, οι οποίες περιλαμβάνουν την αποδόμηση του μοντέλου δημοκρατίας, ισότητας φύλων και οικολογικής δικαιοσύνης που εκπροσωπεί το Autonomous Administration of North and East Syria (AANES), καθώς και την εθνοτική καθαριότητα των Κούρδων για την εποίκηση από προ-ισλαμιστές Αράβες.
Το HTS, ενώ αντιτίθεται στον κοσμικό χαρακτήρα του AANES, αλλά υπό τον ηγέτη του Abu Mohammad al-Jolani, προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την εικόνα του ως μετριοπαθής οργάνωση, για να κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές με τη Ρότζαβα, το HTS δεν έχει πάντα συμφέροντα ταυτισμένα με την Τουρκία, όπως έδειξαν οι ενέργειές τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης στο Άφριν το 2018, όπου το HTS απέφυγε να συμμετάσχει, εστιάζοντας στην επίθεση κατά άλλων ανταγωνιστικών ομάδων, κάτι που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.
Ο Franceschi υπογραμμίζει την σοβαρότητα της κατάστασης για τη Ρότζαβα, εξηγώντας πως η κουρδική περιοχή του Χαλεπίου, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Ριφάτ, είναι κρίσιμη. Η διακοπή των ανεφοδιαστικών δρόμων από το Fajr al-Hurriya θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στους Κούρδους, οι οποίοι έχουν περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία 10 χρόνια, βρισκόμενη υπό τα πυρά είτε του ISIS είτε της Τουρκίας.