Το αρχιπέλαγος Τσάγκος είναι μια συστάδα 65 νησιών και 7 ατολών στο κέντρο του Ινδικού Ωκεανού και μέχρι τώρα ανήκαν στη Βρετανία, ένα απομεινάρι της κάποτε αποικιοκρατικής κυριαρχίας της στην περιοχή. Χθες όμως, η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα το παραχωρήσει στον Μαυρίκιο, το κοντινότερο νησιωτικό κράτος, το οποίο το διεκδικούσε για πολλές δεκαετίες.
Μάλιστα είχε υπάρξει και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καλούσε τη Βρετανία να επιστρέψει το αρχιπέλαγος, καθώς το 1965 το είχε αποσπάσει από τη διοίκηση του (και ο Μαυρίκιος τότε ήταν αποικία της) για να δημιουργήσει μια νέα υπερπόντια δομή, τη “Βρετανικά Εδάφη Ινδικού Ωκεανού”. Την επιστροφή του Τσάγκος είχε στηρίξει και σχετική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη.
Με αυτό τον τρόπο η Βρετανία κλείνει ένα ακόμη κεφάλαιο αποικιοκρατίας της, αλλά σαφώς δήλωσε πως διατηρεί την κυριαρχία στο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, το Diego Garcia. Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό είναι στρατηγικής σημασίας για τη Δύση καθώς έχει μετατραπεί σε μια τεράστια αμερικανοβρετανική βάση η οποία φιλοξενεί Πτέρυγες βομβαρδισμού που μετασταθμεύουν (ανάμεσα τους και βομβαρδιστικά B-2) ώστε να μπορεί να φθάσουν στην Κίνα και σε όλη τη Μέση Ανατολή και κεντρική Ασία και βέβαια στην Αφρική. Από εκεί βομβαρδιστικά Β-52 και Β-1 είχαν απογειωθεί για επιχειρήσεις στους πολέμους στον Κόλπο και αργότερα στο Αφγανιστάν. Επίσης εκεί μετασταθμεύουν, ή ανεφοδιάζονται πυρηνικά υποβρύχια και και αεροπλανοφόρα και γενικώς οι δυτικοί στόλοι που κινούνται σε Ινδικό και Ειρηνικό.
Στο νησί υπάρχει μεγάλο λιμάνι, αποσπάσματα και υποδομές ανεφοδιασμού, παρακολούθησης, διαστημικών επικοινωνιών, αποθήκες πυρομαχικών κ.α. κάνοντας το την πιο σημαντική αμερικανική υποδομή στον Ινδικό Ωκεανό. Έτσι η Βρετανία ως ιδιοκτήτης και οι ΗΠΑ ως κύριος χρήστης, συνεχίζουν να δρουν από το νησί λύνοντας όμως με την “επιστροφή” του γύρω αρχιπελάγους στο Μαυρίκιο και ένα διεθνές ζήτημα κυριαρχίας που χρόνιζε. Πάντως συντηρητικοί κύκλοι στην Βρετανία άσκησαν κριτική στην απόφαση, λέγοντας πως έτσι “παραχωρείται επιρροή στην Κίνα, μιας και η τελευταία έχει πολύ καλές σχέσεις με το μικρό κράτος του Μαυρικίου”.