23.7 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΠως συνδέεται η 4η φρεγάτα FDI με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ

Πως συνδέεται η 4η φρεγάτα FDI με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ

- Advertisement -

Tων Βασίλη Νέδου & Σταύρου Ιωαννίδη, από την Καθημερινή

Ισχυρότερη ναυτική παρουσία στο Αιγαίο αλλά κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει η Αθήνα με την προσθήκη της 4ης φρεγάτας FDI HN στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού.

Από τα ναυπηγεία της Λοριάν, στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου βρέθηκε για να παραστεί στην επίσημη τελετή καθέλκυσης της 2ης FDI του προγράμματος, της F-602 «Νέαρχος», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι για την προμήθεια της 4ης φρεγάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να τεθεί σε προτεραιότητα η εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου και μετά να γίνουν οι κινήσεις ενίσχυσης του Π.Ν. Η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για την 4η FDI συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί τελικά η αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, απορρίφθηκε η λύση της αναβάθμισης των τεσσάρων ΜΕΚΟ με ορίζοντα 90 μηνών, αλλά θα γίνει μία που θα αφορά πολύ βασικά συστήματα των φρεγατών και θα έχει ολοκληρωθεί σε 36 μήνες. Πρακτικά, η μικρότερη παρέμβαση στις ΜΕΚΟ ουσιαστικά δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο για την 4η FDI.

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε ότι θα προχωρήσει η αναβάθμιση των πυραυλακάτων τύπου «Ρουσέν» και των υποβρυχίων 214. Ενώ η συζήτηση για νέα υποβρύχια μετατίθεται στα τέλη της δεκαετίας.

Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα απόκτησης της 4ης FDI, αρμόδια πηγή ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, με σκοπό η Ελλάδα να παραλάβει τη φρεγάτα πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Ισχυρότερα όπλα

Εκτός από την πρώτη φρεγάτα του προγράμματος, την F-601 «Κίμων», η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει δοκιμές εν όρμω και εν πλω, οι άλλες τρεις πρόκειται να εφοδιαστούν με πυραύλους στρατηγικής κρούσης Scalp Naval, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς πυραύλους τύπου Cruise που μπορεί να πλήξει στόχους, όπως θωρακισμένες εγκαταστάσεις και υποδομές υψηλής στρατηγικής αξίας, σε μεγάλο βάθος, ακόμη άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Με την προσθήκη των Scalp Naval, οι φρεγάτες Belharra, εκτός από μια εξαιρετική πλατφόρμα για αεράμυνα περιοχής, χάρη στους ικανότατους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30 που διαθέτουν, θα μετατραπούν σε ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα που θα έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τις δοκιμές του ιστού PSIM (Panoramic Sensors Intelligence Module), που στεγάζει το ραντάρ Sea Fire 500 και τους αισθητήρες του πλοίου. Πρακτικά, το πλοίο έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί μια ζώνη «άρνησης πρόσβασης» σε ακτίνα σχεδόν 500 χιλιομέτρων γύρω του. Ο, τι πετάει μέσα σε αυτή την περιοχή μπορεί να στοχοποιηθεί και να προσβληθεί από τα οπλικά συστήματα της φρεγάτας.

Προτού επισκεφθεί τις δύο ελληνικές φρεγάτες που βρίσκονται ήδη στο νερό, την F-601 «Κίμων» και την F-602 «Νέαρχος», η οποία βρίσκεται πλέον εκτός της ναυπηγικής κλίνης για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της και να τοποθετηθεί ο ιστός, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του προγράμματος και ενημερώθηκε από τον διοικητή του, πλοίαρχο Χρήστο Μιχαλίτση, για την πρόοδο των εργασιών στις τρεις FDI που ήδη ναυπηγούνται στη Λοριάν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό την άνοιξη του 2025 και έξι μήνες αργότερα η δεύτερη. Καταλυτικό ρόλο, ωστόσο, θα παίξουν οι θαλάσσιες δοκιμές της γαλλικής FDI «Amiral Ronarc’h», που αποτελεί τον «πιλότο» του προγράμματος.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

27 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
27 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η Ρωσία θυμήθηκε τη σοβιετική εισβολή στην Πολωνία το 1939 λέγοντας “το κάναμε για το καλό τους”…

Ο κακόβουλος ιστορικός αναθεωρητισμός, η πρακτική δηλαδή να ξαναδιαβάζεις την ιστορία και να την επαναδιατυπώνεις, όχι όμως με βάση νέες μελέτες και στοιχεία, αλλά...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η 4η FDI έρχεται θυσιάζοντας τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN;

21
H ανακοίνωση του υπουργού Αμύνης Νίκου Δένδια από τη Λοριάν της Γαλλίας, για την αγορά της 4ης φρεγάτας κλάσης "Κίμων" ήταν η μεγάλη και...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8/20 Σεπτεμβρίου 1822: Ξεκινά η Ναυμαχία των Σπετσών

0
Ισχυρός οθωμανικός στόλος υπό το ναύαρχο (καπουδάν πασά) Καρά Μεχμέτ με 94 πλοία, εισέρχεται στον Αργολικό κόλπο. Σκοπός είναι η καταστροφή των βάσεων του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η 4η FDI έρχεται θυσιάζοντας τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN;

H ανακοίνωση του υπουργού Αμύνης Νίκου Δένδια από τη Λοριάν της Γαλλίας, για την αγορά της 4ης φρεγάτας κλάσης "Κίμων" ήταν η μεγάλη και...

Ξεκίνησε στο Μπουργκάς η δεύτερη ενεργοποίηση της MCM Βlack Sea κατά θαλασσίων ναρκών

Για τη βελτίωση της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο ιδρύεται η Ομάδα...

ΠΑΣΟΚ: Η 4η FDI είναι μέσα στις αμυντικές μας προτεραιότητες ή εξυπηρετεί άλλους σκοπούς;

Ο Tομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου σχετικά με την αναγγελία της προμήθειας της 4ης φρεγάτας FDI:Με αφορμή την ανακοίνωση του...