Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας στη Βουλή των Ελλήνων σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του κόμματος «Νίκη», κ. Δημήτρη Νατσιού, σχετικά με τη συμμετοχή Ανώτατου Έλληνα Αξιωματικού στην εκδήλωση της τουρκικής Πρεσβείας την 30η Αυγούστου, κατέστησε σαφές ότι η εκπροσώπηση και η συμμετοχή δεν ήταν για την ‘Ημέρα Νίκης’ (Victory Day) αλλά για την ‘Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων’ (‘Turkish Armed Forces Day’), τονίζοντας ότι, «αποτελεί πάγια πρακτική, σύμφωνα με τη σαφή και ρητή οδηγία της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών ότι η χώρα μας δεν εκπροσωπείται σε εορτασμούς της Τουρκίας την 30η Αυγούστου εφόσον η πρόσκληση αναφέρεται σε ‘Ημέρα Νίκης’».
Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε πως, στην εκδήλωση δεν έγινε καμία μνεία σε ‘Ημέρα Νίκης’ (Victory Day). Ανέφερε επίσης πως στην ομιλία του Τούρκου πρέσβεως ουδεμία αναφορά υπήρξε στην Ελλάδα και σε νίκη των Τούρκων, αλλά μόνο στη σημασία της ανεξαρτησίας από τουρκικής πλευράς και αυτό, διότι έχει εδραιωθεί και αποτελεσματικά εκφραστεί το μήνυμα της Ελλάδας ότι η εκπροσώπησή της στην προκείμενη επετειακή εκδήλωση της Τουρκίας τελεί υπό τον απαράγραπτο όρο της μη αναφοράς και ονομασίας της ως ‘Ημέρα Νίκης’.
Ο υφυπουργός, κατά την τοποθέτησή του, ανέφερε πως «η παρουσία στην εκδήλωση για την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες και την εισήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, του κατεξοχήν οργάνου άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας». Επισήμανε ακόμη ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παρίσταται στην εν λόγω εκδήλωση, εφόσον ονομάζεται και αφορά την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (‘Turkish Armed Forces Day’) και όχι την ‘Ημέρα Νίκης (Victory Day)’».
Μάλιστα με την εξαίρεση των ετών 2020 και 2021. όπου δεν έλαβε χώρα παρόμοια εκδήλωση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, από το 2017 μέχρι και σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπούνται στην εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας για την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως αντίστοιχα, κατά τον εορτασμό της Εθνικής μας επετείου του 1821 στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα που προηγήθηκε, στις 25/3/2024, παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τέλος, επεσήμανε πως, «η εθιμοτυπική εκπροσώπηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επετειακό εορτασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας είναι αυτονόητο ότι δεν αποτελεί ‘Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης’. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) εμπεριέχουν κανόνες και διαδικασίες που σκοπεύουν στην αποφυγή – αποτροπή ανεπιθύμητων ή τυχαίων εντάσεων και συγκρούσεων» ενώ επανέλαβε ότι, «τόσο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όσο και η άσκηση εξωτερικής πολιτικής επ’ ουδενί δεν ταυτίζονται ούτε με εθιμοτυπικές συμμετοχές σε επετειακές εκδηλώσεις ούτε με τη λήψη φωτογραφικών στιγμιότυπων».
ΣΧΟΛΙΟ ΠΤΗΣΗΣ: Να καταγράψουμε από την πλευρά μας, πως στην φωτό που δημοσιεύθηκε στο Twitter, στον επίσημο λογαριασμό της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, είναι εμφανές πως ο Τούρκος πρέσβης, Τσαγατάι Ερτσιγιές, δέχεται τα εθιμοτυπικά συγχαρητήρια μπροστα από πανό που γράφουν “30 Αgustos Ζafer Βayramı Κutlu Οlsun” δηλαδή “30 Αυγούστου, Ευτυχής Ημέρα Νίκης”. Δηλαδή την κλασική ευχή/αναγραφή της συγκεκριμένης εορτής για τους Τούρκους, όπου τιμάται η μάχη του Τουμλού Μπουνάρ, στις 30 Αυγούστου 1922 (η τελική της φάση). Η οποία θεωρείται ως η “τελευταία μάχη” του Ελληνικού Στρατού στη Μικρασία, καθώς μετά την εκεί μεγάλη ήττα ξεκινά η οπισθοχώρηση.
Και βέβαια στην Τουρκία η γιορτή τη συγκεκριμένη ημέρα αυτή τη σημασία έχει, με παράλληλη την θέσπιση της ως “ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων”, ακριβώς γιατί είναι η ημέρα “ανάδειξης τους το 1922 έναντι των Ελλήνων”. Άρα το όλο επιχείρημα του κ. Κεφαλογιάννη δεν μπορεί να θεωρηθεί πειστικό. Καθώς ακόμη και αν η πρόσκληση δεν αναγράφει για εορτή “Ημέρας Νίκης”, αυτό τιμάται από την εδώ τουρκική πρεσβεία.
Αυτό που έχει όμως βάση ως επιχείρημα είναι πως και η Τουρκία δια αξιωματικών της, παρίσταται στη δική μας εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Άρα μπορεί να δεχθούμε πως και οι δύο χώρες, αναγνωρίζοντας πάντα την μεταξύ τους ιστορία, για λόγους εθιμοτυπίας αλλά και ως ένδειξη (κάποιας) διπλωματικής αβρότητας, δίνουν την παρουσία τους στην εθνική γιορτή η μια της άλλης, παρότι αυτές οι γιορτές είναι υψηλού συμβολισμού της διμερούς μας σύγκρουσης. Οπότε καλό είναι να δίνονται οι σχετικές διευκρινήσεις, χωρίς αυτές τις μάλλον αμήχανες “επεξηγήσεις” από δική μας πλευρά. Θα αρκούσε δηλαδή να ειπωθεί, πως “Τούρκοι και Έλληνες αξιωματικοί παρίστανται στις εθνικές εορτές της κάθε χώρας για τυπικούς λόγους” και να λήγει εκεί, χωρίς να μπαίνουμε και σε κάποιο… διαγωνισμό φθηνής εθνικοφροσύνης. Άλλωστε δεν είναι η παρουσία σε μια γιορτή που δίνει το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι άλλα και πολύ πιο ουσιώδη που το καθορίζουν κάθε εποχή.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13/26 Αυγούστου 1922: Μάχη του Τουμλού Μπουνάρ, η μεγάλη ήττα στη Μικρασία