Σύμφωνα με μελέτη του Center for a New American Security (CNAS), ενός αμερικανικού think tank, η Τουρκία έρχεται πλέον πρώτη διεθνώς σε συμφωνίες πώλησης πολεμικών drones, ξεπερνώντας την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη μελέτη καταγράφει τις συμφωνίες που έχουν γίνει για τέτοιες διεθνείς πωλήσεις (ανεξάρτητα οικονομικού μεγέθους και αριθμού μη επανδρωμένων που αφορούν), ώστε να δει ποιές χώρες είναι οι πιο “ενεργές” εξαγωγικά στον τομέα.
Έτσι, από το 2018 έως και το 2023, έχουν μετρηθεί 69 τέτοιες εξαγωγικές συμφωνίες για οπλισμένα drones (UCAV) προς 40 διαφορετικές χώρες από τους 3 πιο μεγάλους πωλητές, από τις οποίες η Τουρκία έχει κάνει το 65% του συνόλου, η Κίνα το 26% και οι ΗΠΑ το 8%. Συνολικά και μετρώντας από το 1995, όταν δηλαδή η σχετική διεθνής αγορά UCAVs ήταν στα σπάργανα, έως το 2023 που έχει εκτοξευθεί η ζήτηση τους, η Τουρκία έχει κλείσει 47 τέτοιες συμφωνίες, η Κίνα 34, οι ΗΠΑ 12 και το Ιράν 8.
Στον ειδικό τομέα των περιφερόμενων πυρομαχικών (μια άλλη κατηγορία) το Ισραήλ είναι που έρχεται πρώτο με 22 εξαγωγές στο διάστημα 1995-2023, ακολουθεί το Ιράν με 17, και οι ΗΠΑ με 6.
Η γενική πρωτιά της Τουρκίας σε συμφωνίες εξαγωγής σε οπλισμένα και μη οπλισμένα drones, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε πωλήσεις στην Αφρική, όπου η Άγκυρα προσφέρει κυρίως το Bayraktar TB2. Ένα άλλο στοιχείο που έχει βοηθήσει τις τουρκικές εξαγωγές είναι η ταχύτητα παράδοσης των μη επανδρωμένων και θα προσθέσουμε εμείς και η “ευκολία” που κλείνονται αυτές οι συμφωνίες, καθώς οι τουρκικές Αρχές δεν εμφανίζουν προσκόμματα και γεωπολιτικές ανησυχίες για αυτές, αντίθετα στηρίζουν ενεργά την βιομηχανία τους να κάνει πολλές πωλήσεις διεθνώς.
Γενικότερα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει αυξηθεί σημαντικά το παγκόσμιο ενδιαφέρον για όλα τα σχετικά συστήματα, δηλαδή οπλισμένα και μη drones, όπως και περιφερόμενα πυρομαχικά.