Πάνω από 15 μέρες έχουν περάσει από την έναρξη της Ουκρανικής εισβολής στην περιφέρεια του Κουρσκ στη Ρωσία και πλέον δεν παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στην εκεί κατάσταση. Η ουκρανική πλευρά δηλώνει πως κατέχει 1.263 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 93 οικισμούς και κωμοπόλεις, αλλά το site Deep State που κάνει μια αρκετά αξιόπιστη χαρτογράφηση των επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα της Ουκρανίας, καταγράφει 815 τ.χ. σε ουκρανικό έλεγχο και 424 ως “διαφιλονικούμενα” κάτι το οποίο εκτιμούμε ως πιο πιθανό, αν και οι πληροφορίες παραμένουν λίγες. Πάντως η πόλη Σούτζα, η μεγαλύτερη της περιοχής, είναι πλέον υπό πλήρη ουκρανικό έλεγχο, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να την έχει εγκαταλείψει.
Η ρωσική πλευρά πάντως, στην σημερινή ενημέρωση του εκεί υπουργείου Αμύνης, αναφέρει ότι απώθησε ουκρανικές επιθέσεις προς Korenevo, Martynovka, Olgovka και Russkoye Porechnoye, οικισμούς που είναι πάνω/κοντά στο εξωτερικό όριο της διαφιλονικούμενης ζώνης, οπότε έμμεσα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Deep State.
Παραμένοντας στη ρωσική ενημέρωση, αυτή αναφέρει τις εξής απώλειες από ουκρανικής πλευράς, από την έναρξη της εισβολής στο Κουρσκ: 4.700 σε προσωπικό, 68 άρματα, 27 ΤΟΜΑ, 53 ΤΟΜΠ, 336 άλλα θωρακισμένα οχήματα, 148 οχήματα, 32 πυροβόλα, πέντε εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων, 10 εκτοξευτές ρουκετών (τα 3 HIMARS, το 1 MLRS), έξι σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου, 4 μονάδες Μηχανικού. Ως συνήθως, για τις παραπάνω δηλώσεις απωλειών δεν προσφέρονται στοιχεία.
Η Ρωσία δηλώνει επίσης πως έπληξε ουκρανικές δυνάμεις πολλών σχηματισμών (στην εισβολή μετέχουν υπομονάδες διαφόρων ταξιαρχιών και συνταγμάτων του Ουκρανικού Στρατού), τόσο εντός Κουρσκ, όσο και στην συνορεύουσα ουκρανική περιφέρεια του Σούμι, από όπου ξεκίνησε η επίθεση και συνεχίζεται η ροή ενισχύσεων από πλευράς Κιέβου.
Οι Ουκρανοί τις προηγούμενες μέρες κατέστρεψαν με χρήση πυρών HIMARS, 3 γέφυρες στον ποταμό Σέιμ, η κοίτη του οποίου είναι περίπου παράλληλη με τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα στο αριστερό της ζώνης εισβολής. Με αυτό τον τρόπο οι μονάδες του Κιέβου προσπαθούν να αποφύγουν την “κάθοδο” στα αριστερά τους ρωσικών μονάδων, που θα προσπαθούσαν να τους πλαγιοκοπήσουν. Στον παρακάτω χάρτη με κόκκινο κύκλο σημαίνονται οι 3 γέφυρες που έχουν πληγεί, με μπλε χρωμα είναι η ζώνη που ελέγχουν οι Ουκρανοί, ενώ η μωβ γραμμή είναι το σύνορο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Αντιδρώντας, οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέστησαν πλωτές γέφυρες στον Σέιμ (ο οποίος δεν είναι μεγάλου πλάτους) αλλά και αυτές δέχονται πυρά. Πιθανά σε αυτή τη ζώνη στο αριστερό, να δούμε και επέκταση της εισβολής. Συνολικά οι Ουκρανοί διαχειρίζονται μια γραμμή αντιπαράθεσης τουλάχιστον 100 έως 120 χιλιομέτρων εντός Ρωσίας, ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος, χωρίς να εμφανίζεται – προς το παρόν- κάποια συγκεκριμένη ρωσική επιθετική αιχμή εναντίον τους, ενώ δηλώνουν πως συνεχίζουν την προώθηση τους αλλά με αργό ρυθμό.
Στο δεξί τώρα της εισβολής καταγράφονται νέες ρωσικές οχυρώσεις, ώστε να παρεμποδιστεί η εκεί προώθηση. Έμμεσα οι ρωσικές ανακοινώσεις δέχονται πως διεξάγονται καταδρομικές/αναγνωριστικές επιχειρήσεις Ουκρανών σε μεγαλύτερο βάθος, τις οποίες δηλώνουν πως “εξουδετερώνουν”. Ακόμη ρωσικές πηγές καταγγέλουν χρήση χημικών (χλωρίου) από ουκρανικές μονάδες, χωρίς όμως και εδώ στοιχεία.
Αν κάτι μπορούμε να εξάγουμε ως συμπέρασμα από πηγές και των δύο εμπλεκομένων, είναι πως η κατάσταση έχει σε αρκετό βαθμό σταθεροποιηθεί, με πολλές αψιμαχίες όμως στην περίμετρο της εισβολής, όπου κάθε πλευρά προσπαθεί να εντοπίσει αμυντικά κενά.
Η Ρωσία, προς το παρόν πάντα, δεν έχει δείξει σημάδια “βιασύνης” να ανακτήσει τα κατακτημένα, ανακοινώνοντας μεν δημιουργία ειδικών στρατιωτικών διοικήσεων για την περιφέρεια του Κουρσκ και τις γειτονικές Μπριάνσκ και Μπελγκορόντ, αλλά οι μονάδες που προωθούνται προς το Κουρσκ είναι κυρίως επιστράτων, δηλαδή ελάχιστης εμπειρίας. Υποθέτουμε πως εντός των επόμενων ημερών θα εμφανιστούν και περισσότερες επαγγελματικές δυνάμεις, ενώ ήδη έχει αυξηθεί η δράση της Ρωσικής Αεροπορίας στην περιοχή, όπως και των μη επανδρωμένων, ώστε να πιεστεί η ουκρανική παρουσία. Ενδιαφέρον είναι πάντως πως στην ίδια ζώνη επιχειρεί και η Ουκρανική Αεροπορία με χρήση κατευθυνόμενων βομβών, JDAM και ASSM, με φορείς όμως σοβιετικής εποχής αεροσκάφη MiG και Sukhoi, και όχι τα νεόφερτα F-16.
Αντίθετα από το Κουρσκ, οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την πίεση τους και την προώθηση στο ανατολικό πεδίο επιχειρήσεων, προς Ποκρόβσκ, Τορέτσκ και Κουράκοφ, όπου προσπαθούν εδώ και πολλές μέρες να πετύχουν σοβαρό ρήγμα, με αρκετή κινητικότητα στην κατάκτηση ουκρανικών εδαφών και αντίστοιχα μεγάλο προβληματισμό του Κιέβου για το πως θα κρατήσει εκεί τη γραμμή.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!