Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι «συγκλονισμένος» από τις δηλώσεις του Ισραηλινού (ακροδεξιού) υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς για τον λιμό στη Γάζα, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε μια διάσκεψη για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, όπου το Ισραήλ είναι σε πόλεμο εδώ και δέκα μήνες με την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, ο Σμότριτς δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας: «Κανείς δεν θα μας αφήσει να αφήσουμε δύο εκατομμύρια ανθρώπους να πεθάνουν από την πείνα, αν και ίσως αυτό να ήταν δικαιολογημένο και ηθικό προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι» που κρατούνται εκεί αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Φόλκερ Τουρκ «έχει συγκλονιστεί από τις δηλώσεις του υπουργού, σύμφωνα με τον οποίο θα ήταν δικαιολογημένο και ηθικό να αφεθούν να πεθάνουν από την πείνα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Τζέρεμι Λόρενς, που ρωτήθηκε από δημοσιογράφο στην τακτική συνέντευξη Τύπου.
«Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις δηλώσεις αυτές, που παρακινούν επίσης στο μίσος εναντίον αθώων αμάχων», είπε, υπογραμμίζοντας πως «η λιμοκτονία αμάχων ως μέθοδος πολέμου είναι έγκλημα πολέμου».
«Η δημόσια αυτή δήλωση κινδυνεύει να παρακινήσει στο να διαπραχθούν και άλλα ειδεχθή εγκλήματα», επέμεινε.
Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «τέτοιες δηλώσεις, ιδιαίτερα δημόσιων εκπροσώπων, πρέπει να σταματήσουν αμέσως» και «πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας», κατά πρώτον από το εν λόγω κράτος.
«Είναι ως εκ τούτου μια άμεση έκκληση στις ισραηλινές αρχές να παρακολουθήσουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά (…) Είναι το πρώτο στάδιο. Είναι ευθύνη των Ισραηλινών», είπε ο Λόρενς.
Οι δηλώσεις του Σμότριτς προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας.
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, η ανθρωπιστική κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα παραμένει ολέθρια, με την πλειονότητα σχεδόν των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων να έχουν εκτοπιστεί και να υποφέρουν από ελλείψεις τροφίμων.
Ο πόλεμος ξέσπασε λόγω των επιθέσεων που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς εναντίον το Ισραήλ, μαζί με τη σύλληψη ομήρων και τον θάνατο 1.198 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου στη βάση επίσημων ισραηλινών στοιχείων.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 111 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων οι 39 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον στρατό. Σε αντίποινα το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση που προκάλεσε σύμφωνα με τη Χαμάς σχεδόν 40.000 θανάτους στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα.
«Επαναλαμβάνουμε αυτό που έχουμε πει πολλές φορές, ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να μπορεί να εισέλθει στη Γάζα», είπε ο Λόρενς.