22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΟι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μπανγκλαντές

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μπανγκλαντές

- Advertisement -

Η διπλωματία των ΗΠΑ διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο νομπελίστας ειρήνης Μουχάμαντ Γιούνους, για να τη βοηθήσει να εγγυηθεί «δημοκρατικό μέλλον» στο κράτος της νότιας Ασίας, έπειτα από εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων, στις οποίες πρωτοστάτησαν φοιτητές, που αμαυρώθηκαν από πολύ αιματηρά επεισόδια.

«Χαιρετίζουμε τις εκκλήσεις του Δρ. Γιούνους να τερματιστούν τα πρόσφατα βίαια επεισόδια» και «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την προσωρινή κυβέρνηση και τον Δρ. Γιούνους καθώς χαράσσει δρόμο προς δημοκρατικό μέλλον για τον λαό του Μπανγκλαντές», δήλωσε στον Τύπο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ.

Η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στη Ντάκα, η Χέλεν Λαφέιβ, παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Γιούνους, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τη μεταβατική κυβέρνηση.

Ο 84χρονος νομπελίστας Ειρήνης Γιούνους ορκίστηκε χθες Πέμπτη επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης που ανέλαβε για να οδηγήσει, με «δημοκρατική διαδικασία», τη χώρα σε νέες εκλογές, έπειτα από 15 χρόνια μονοκρατορίας της της έκπτωτης πρωθυπουργού Χασίνα.

Η κυρία Χασίνα, 76 ετών, την οποία εγκατέλειψαν ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας, τράπηκε σε φυγή με ελικόπτερο και προσέφυγε στην Ινδία τη Δευτέρα, έπειτα από τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις ταραχές που ξέσπασαν τον Ιούλιο. Τουλάχιστον 455 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κρίση αυτή, με έναυσμα σύστημα ποσοστώσεων για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονταν με την κυβέρνηση της κυρίας Χασίνα, αλλά οι σχέσεις των δυο πλευρών πέρασαν αρκετές εντάσεις, εξαιτίας αμερικανικών επικρίσεων για το ότι υπονόμευε τη δημοκρατία με αυταρχικές παρεκκλίσεις της.

Η Κίνα εξέφρασε ικανοποίηση για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στο Μπανγκλαντές

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στο Μπανγκλαντές, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγος Μουχάμαντ Γιούνους, έπειτα από τις διαδηλώσεις και τις αιματηρές ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα της νότιας Ασίας από τον περασμένο μήνα, αναγκάζοντας εντέλει την πρώην πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα να εγκαταλείψει τη χώρα και να παραιτηθεί.

«Η Κίνα καταγράφει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης στο Μπανγκλαντές και τον χαιρετίζει», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της κινεζικής διπλωματίας.

Ο 84χρονος νομπελίστας Ειρήνης Γιούνους ορκίστηκε χθες Πέμπτη επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης που ανέλαβε για να οδηγήσει, με «δημοκρατική διαδικασία», τη χώρα σε νέες εκλογές, έπειτα από 15 χρόνια μονοκρατορίας της της έκπτωτης πρωθυπουργού Χασίνα.

Η κυρία Χασίνα, 76 ετών, την οποία εγκατέλειψαν ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας, τράπηκε σε φυγή με ελικόπτερο και προσέφυγε στην Ινδία τη Δευτέρα, έπειτα από τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις ταραχές που ξέσπασαν τον Ιούλιο. Τουλάχιστον 455 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κρίση αυτή, με έναυσμα σύστημα ποσοστώσεων για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Η Κίνα «σέβεται τον δρόμο της ανάπτυξης που επέλεξε με πλήρη ανεξαρτησία ο λαός του Μπανγκλαντές» και είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» με τη νέα κυβέρνηση, διαβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Το Πακιστάν συνεχάρη τον Μουχάμαντ Γιουνούς και λέει πως θέλει «να ενισχυθεί η συνεργασία»

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαμπάζ Σαρίφ δήλωσε σήμερα ότι θέλει «να εργασθεί για την ενίσχυση της συνεργασίας» ανάμεσα στο Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, δύο χώρες που χωρίσθηκαν το 1971, σε μήνυμά του στο οποίο απευθύνει «τα ειλικρινέστερα συγχαρητήριά του στον Μουχάμαντ Γιουνούς».

Ο νομπελίστας της ειρήνης πρόκειται να ηγηθεί μιας προσωρινής κυβέρνησης στο Μπανγκλαντές μετά τη φυγή της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα. Ο Σαρίφ πρόσθεσε στο X ότι «του εύχεται μεγάλη επιτυχία στην αποστολή του να οδηγήσει το Μπανγκλαντές προς ένα αρμονικό μέλλον ευημερίας».

Στο μεταξύ, ο γιός της Σέιχ Χασίνα δήλωσε πως η πρώην πρωθυπουργός θα επιστρέψει στη χώρα της όταν η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφασίσει να διεξαγάγει εκλογές, όμως δεν είναι σαφές αν θα είναι υποψήφια σ’ αυτές.

Η Χασίνα διέφυγε τη Δευτέρα στη γειτονική Ινδία έπειτα από εβδομάδες αιματηρών διαδηλώσεων που την ανάγκασαν να παραιτηθεί. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Γιουνούς ορκίσθηκε χθες, Πέμπτη, με αποστολή να οργανώσει εκλογές.

Μιλώντας στην εφημερίδα Times of India, ο γιός της Χασίνα, ο Σατζίμπ Ουάζεντ Τζόι, ο οποίος έχει την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε: «Προς το παρόν, (η Χασίνα) βρίσκεται στην Ινδία. Θα επιστρέψει στο Μπανγκλαντές τη στιγμή που η προσωρινή κυβέρνηση αποφασίσει να διεξαγάγει εκλογές».

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν η 76χρονη Χασίνα θα είναι υποψήφια στις εκλογές αυτές. «Η μητέρα μου θα αποσυρόταν από την πολιτική μετά την τρέχουσα θητεία», είπε ο Τζόι.

«Ουδέποτε είχα πολιτικές φιλοδοξίες και ήμουν εγκατεστημένος στις ΗΠΑ. Όμως οι εξελίξεις στο Μπανγκλαντές τις λίγες τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι υπάρχει κενό ηγεσίας. Έπρεπε να δραστηριοποιηθώ για χάρη του κόμματος και είμαι τώρα στην πρώτη γραμμή», δήλωσε στην εφημερίδα.

Το κόμμα της Χασίνα, ο Σύνδεσμος Αουάμι, δεν συμμετέχει στην προσωρινή κυβέρνηση, η οποία σχηματίσθηκε μετά την εξέγερση που ξεκίνησε από τους φοιτητές εναντίον της πρώην πρωθυπουργού, η οποία διέφυγε αφού βίαια επεισόδια σε όλη τη χώρα στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους ενώ χιλιάδες τραυματίσθηκαν.

Η Χασίνα έχει βρει καταφύγιο σε ασφαλή κατοικία στην περιοχή του Νέου Δελχί. Σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης σχεδιάζει να ζητήσει άσυλο στη Βρετανία, όμως το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αεροπορία Στρατού: τα προβλήματα και οι προκλήσεις είναι πολύ πέρα από το Στεφανοβίκειο – Μέρος B˙

Συνεχίζουμε την αναφορά μας στα προβλήματα που προϋπήρχαν στην Αεροπορία Στρατού και τα οποία επιβαρύνθηκαν σημαντικά από την καταστροφή στο Στεφανοβίκειο, λόγω της πρωτοφανούς...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Αεροπορικό ισοζύγιο μετά το 2030

62
Αφορμή για τα όσα ακολουθούν είναι τα όσα είπε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, στην συνέντευξη που του πήρε ο Σωτήρης Κυριακίδης του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Σεπτεμβρίου 1944: Χούρτγκεν – Σκληρές μάχες στα...

0
Ξεκινά η μάχη στο δάσος Χούρτγκεν το 1944, όπου δύο Αμερικανικές στρατιές θα υποβληθούν στη δοκιμασία μιας αδυσώπητης αμυντικής επιβραδυντικής μάχης, που θα κρατήσει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Κ. Μητσοτάκης: Η δαπάνη για 4η Belh@rra δεν μας διαταράσσει δημοσιονομικά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την έναρξη διαδικασιών για τέταρτη φρεγάτας Belh@rra (FDI HN) με μήνυμα στο Διαδίκτυο.«Καθώς η χώρα μας ετοιμάζεται να υποδεχθεί...

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, λίγη ώρα πριν από την ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει ο ηγέτης...

Φρεγάτα “Νέαρχος”, περισσότερες φωτό από την καθέλκυση της

Ολοκλήρώθηκε στη Γαλλία η τελετή καθέλκυσης της 2ης ελληνικής FDI, της "Νέαρχος", η οποία αποδείχθηκε και... τυχερή μιας και μαζί της ανακοινώθηκε η 4η...