Δεν είναι κρυφό πως αξιόλογο μέρος της ποιοτικής υπεροχής της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο, προέρχεται από τα γαλλικά όπλα. Μετά το 1975, η ΠΑ είχε πάντα στο οπλοστάσιό της αριθμό γαλλικών μαχητικών, πρώτα Mirage F.1CG, μετά Mirage 2000EG/BG, που μετατράπηκαν σε Mirage 2000EGM/BGM, ακολούθησαν τα Mirage 2000-5Mk2, και σήμερα έχουμε και Rafale F3R.
Με τα Mirage EGM/BGM ήρθαν στο ελληνικό οπλοστάσιο και οι πύραυλοι Super Matra 530D μέσου βεληνεκούς, όπως και οι Matra Magic II, μικρού βεληνεκούς. Ενώ με την αγορά το 1999 των 10+15 Mirage 2000-5Mk2, η ΠΑ απέκτησε και έναν τεράστιο αριθμό (300 τουλάχιστον βλήματα) από ένα νέο βλήμα, τον MICA EM/IR.
O MICA EM/IR είναι ανταγωνιστικός του ΑΙΜ-120, ανώτερος της έκδοσης -Α, και ισάξιος της έκδοσης -Β. Το μεγάλο όμως πλεονέκτημα των MICA δεν είναι τόσο η έκδοση EM (με αισθητήρα ραντάρ), δηλαδή η αντίστοιχη του ΑΙΜ-120, αλλά η έκδοση IR. Αυτή έχει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο αισθητήρα υπερύθρων, που κάνει έρευνα σε μεγάλο εύρος (αν χρειαστεί).
Ο ΑΙΜ-120 ή ο MICA EM εκπέμπουν λόγω του ραντάρ τους, και μπορούν τα σήματα να εντοπιστούν από τους δέκτες προειδοποίησης ραντάρ των εχθρικών αεροσκαφών (RWR, Radar Warning Receivers). Αντίθετα οι MICA IR προσεγγίζουν χωρίς καμία εκπομπή, μόνο με το datalink που ανταλλάσουν δεδομένα με το φίλιο αεροσκάφος. Έτσι, είναι επικίνδυνοι για τα μαχητικά του εχθρού, που δεν ελίσσονται να τους αποφύγουν.
Όλα αυτά είναι γνωστά στην Τουρκική Αεροπορία, και ξέρουν ότι ανά πάσα στιγμή τα αεροσκάφη τους μπορεί να μετατραπούν σε “ήχο και φως”, χωρίς προειδοποίηση.
Μετά δε την εισαγωγή των κορυφαίων Rafale F3R σε υπηρεσία, η ΠΑ έχει θεωρητικά αποκτήσει και δυνατότητα εξαπόλυσης πυραύλων MICA με τεχνική over the shoulder, δηλαδή να εκτοξεύσουν τον πύραυλο κι αυτός να αλλάξει κατεύθυνση και να κατευθυνθεί προς τα πίσω. Έτσι, αντί ο wingman του Rafale να φωνάζει οδηγίες προς τον συνάδελφο του, που είναι σε εμπλοκή, μπορεί να του προσφέρει δεδομένα στόχου μέσω Link 16, οπότε αυτός να εκτοξεύσει MICA, που καταστρέφει το αεροσκάφος που το απειλεί.
Ένα άλλο θέμα είναι πως η ΠΑ άφησε και “έληξαν”, άδοξα θα λέγαμε, οι παλαιότεροι αλλά ακόμη αξιόλογοι Magic 2, που όπλιζαν τα Mirage 2000, αλλά θα μπορούσαν να μεταφερθούν κι από τα Rafale F3R. Καθώς κάποιοι θεώρησαν το κόστος επαναπιστοποίησης των πυραύλων αυτών “περιττό”.
Σήμερα, 20 περίπου χρόνια από τις πρώτες παραδόσεις MICA EM/IR στην ΠΑ, πρέπει να γίνει επαναπιστοποίηση των συγκεκριμένων όπλων, που προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα πάνω από το Αιγαίο. Και μπορεί η ΠΑ να απέκτησε αριθμό πυραύλων Meteor για τα Rafale, μπορεί να απέκτησε και μικρό αριθμό νέων MICA, αλλά η ισχύς των γαλλικών αεροσκαφών της, βασίζεται πάρα πολύ στο απόθεμα των 300 υπαρχόντων.
Όμως αν και υπάρχει εξαγγελμένο πρόγραμμα επαναπιστοποίησης και αναβάθμισης των 300 πυραύλων (όχι σε επίπεδο NG, μην γίνει παρανόηση), ύψους 190 εκ. ευρώ, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για αυτό το ιδιαίτερα κρίσιμο βήμα. Για την ακρίβεια, υπάρχουν συζητήσεις για επαναπιστοποίηση μικρότερου αριθμού, ή ακόμη χειρότερο, για ακύρωση της όλης εργασίας. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση σύρραξης, αλλά αν εκτοξευτούν σε κατάσταση τυπικά “ληγμένου”, θα είναι άγνωστη η συμπεριφορά και η επίδοση τους.
Μπορεί λοιπόν εμείς να χαιρόμαστε που βλέπουμε Rafale οπλισμένα με Meteor, να ελπίζουμε σε F-35A με JASSM-ER, αλλά πριν πάμε εκεί, πρέπει να εξασφαλίσουμε τα βασικά. Τα οποία είναι οι φόρτοι των MICA IR/EM για τα Rafale και τα Mirage 2000-5Mk2. Αν αφήσουμε άοπλα τα κορυφαία μαχητικά της ΠΑ, τότε για ποιό λόγο τα αγοράσαμε αρχικά;
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!