FORT WORTH, Τέξας, 25 Ιουλίου 2024 – Σήμερα, η κυβέρνηση της Ελλάδας επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να προμηθευτεί 20 αεροσκάφη F-35 Lightning II από την Lockheed Martin, υπογράφοντας την Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA), μέσω της διαδικασίας FMS (Πώληση Στρατιωτικού Υλικού), με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Επιστολή Προσφοράς & Αποδοχής (LOA) επίσης περιλαμβάνει ως δικαίωμα προαίρεσης την προμήθεια 20 επιπλέον αεροσκαφών.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε την Ελλάδα στην Ομάδα του F-35», δήλωσε ο Αντιπτέραρχος Mike Schmidt, Διευθυντής και Εκτελεστικός Υπεύθυνος του προγράμματος F-35 στο Joint Program Office-JPO. «Το F-35 θα προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων μας και ενδυναμώνοντας τη μαχητική αποτελεσματικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ συνολικά.»
«Για πολλές δεκαετίες, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία υπήρξε εταίρος μας και είναι τιμή μας να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση, καθώς η Ελλάδα γίνεται το 19ο κράτος που εντάσσεται στο πρόγραμμα F-35», δήλωσε η Bridget Lauderdale, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του προγράμματος F-35 της Lockheed Martin. «Το F-35 είναι το μοναδικό μαχητικό που έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την κυριαρχία και ταυτόχρονα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στο να επιχειρεί με τους συμμάχους της», προσέθεσε.
Το F-35 γίνεται πλέον το μαχητικό επιλογής για το NATO, προσφέροντας απαράμιλλη δια-λειτουργικότητα εντός του Οργανισμού αλλά και με άλλες φίλιες χώρες. Αυτή η ικανότητα προσδίδει σημαντικό πλεονέκτημα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, εξασφαλίζοντας στρατηγική υπεροχή για δεκαετίες. Μέχρι τη δεκαετία του 2030, περισσότερα από 600 F-35 θα συνεργάζονται σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων δύο πλήρων Μοιρών F-35 των ΗΠΑ, που εδρεύουν στη Αεροπορική Βάση Lakenheath του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η αυξανόμενη παρουσία του F-35 στην Ευρώπη αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη της ικανότητας αποτροπής μέσω συμμαχιών και θέτει τα θεμέλια για την επόμενη γενιά αεροπορικής ισχύος του ΝΑΤΟ και των συμμάχων», δήλωσε η Mara Motherway, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lockheed Martin.
Το F-35 παίζει κρίσιμο ρόλο στην αποτροπή απειλών και στη διατάραξη των σχεδίων και των ενεργειών των αντιπάλων. Η παρουσία του F-35, ενισχύει την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, εξασφαλίζοντας περιφερειακή σταθερότητα και προστατεύοντας την κυριαρχία του εναέριου χώρου της Συμμαχίας. Καθώς το πεδίο των μαχών εξελίσσεται, η διασυνδεσιμότητα καθίσταται όλο και πιο σημαντική παράμετρος. Το F-35 είναι έτοιμο να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχία στο πεδίο της μάχης του 21ου αιώνα.
Μέχρι σήμερα, το F-35 επιχειρεί από 32 βάσεις παγκοσμίως, ενώ επιπρόσθετα 10 ακόμη χώρες αναπτύσσουν σταδιακά τα F-35 στην επικράτειά τους. Υπάρχουν πλέον σχεδόν 1.000 αεροσκάφη σε επιχειρησιακή εκμετάλλευση, με περισσότερες από 860.000 ώρες πτήσης συνολικά.
Η συνεχιζόμενη συνεργασία μας με την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων αυτής, αλλά και του ΝΑΤΟ, περιλαμβάνει επίσης αεροσκάφη F-16, C-130 και ελικόπτερα Hawk, με τα οποία επιχειρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή αναβαθμίζεται ένα μέρος του στόλου των F-16 στην προηγμένη έκδοση «Viper», ενώ ο στόλος των C-130 Hercules υποστηρίζει τις κρίσιμες αποστολές των αερομεταφορών. Η Ελλάδα υπέγραψε επίσης πρόσφατα μια ακόμη LOA για την απόκτηση 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, επιπλέον του υφιστάμενου στόλου των ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας S-70B και των νεοαποκτηθέντων MH-60R.
Καλές παρελάσεις…
Ο λόγος που το Πολεμικό Ναυτικό θα παραμείνει μικρό και η αεροπορία δεν θα πλησιάσει ξανά τα 200 μαχητικά αεροσκάφη.
Θα χαιρόμουν αν ήξερα ότι όταν παραληφθούν κάποτε, θα έχουν νορμάλ διαθεσιμότητα και δεν θα χρειάζεται να κανιβαλίσουμε 16 για να πετάξουν 4 στην παρέλαση.
Εντάξει, θα έχει κάποιο ρόλο ας πουμε στρατηγικό, χάρη στη δικτύωση και τις θεωρητικές ικανότητες διείσδυσης. Δεν θα ναι ουτε κατα διάνοια αρκετό για να παράξει ικανή αποτροπή. Χρειάζονται αξιομαχα πλοια, υποβρύχια, άρματα μάχης, τομα, τομπ, και … κυριως πυρομαχικά, σε αριθμους και επιλογες.
Το F-35 είναι ένα πραγματικά game-changing μαχητικό, με τα κατάλληλα όπλα πολύ περισσότερο από τα Rafale ή τα Eurofighter. Οι Τούρκοι δεν πρόκειται να μας αφήσουν να ξεφύγουμε τόσο πολύ σε καμία περίπτωση.
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για την υπέρτατη κωλοτούμπα του υπέρτατου ηγέτη Ερντογάν και το “ξεφόρτωμα” των S-400 με λιγότερο ή περισσότερο αξιοπρεπείς δικαιολογίες. Τα μισόλογα για την μείωση των 23 δις (!!!) που (υποτίθεται ότι) θα πετούσαν στα F-16 συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πιθανή επανεκλογή Τραμπ σίγουρα θα παίξει επίσης ρόλο. Το σημαντικότερο εμπόδιο στην επιστροφή τους στο πρόγραμμα των F-35 (μεγαλύτερο και από τους S-400), θα είναι οι κάκιστες σχέσεις με το Ισραήλ, να δούμε αυτό πως θα το ξεπεράσουν καθώς και η γενικότερη εξάρτησή τους από τη Ρωσία.
Ας μη γελιόμαστε πάντως, η απόκτηση F-35 ήταν και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για τους Τούρκους και με τους κατάλληλους -έστω και αυτο-εξευτελιστικούς- χειρισμούς, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να το πετύχουν. Νομίζω και εμείς το ξέρουμε ήδη, πράγμα που εξηγεί και την σχετική “βιασύνη” για την είσοδό μας στο πρόγραμμα, έστω και -ελπίζουμε προσωρινά- χωρίς όπλα και για μόνο 20 αεροσκάφη. Για τον τουρκιγιέδικο “stealth” κουβά ας μην πούμε τίποτα. Ούτε είναι, ούτε πρόκειται ποτέ να βρεθεί κοντά στο F-35. Ούτε κα(α)ν
Η ΠΑ τα θέλει.
Έχει δει τις δυνατότητες του α/φ και κανείς δεν θα αμφισβητήσει τους Ιπταμένους μας.
Χρειάζονται όμως και σύγχρονα πυρομαχικά, για το σύνολο των αεροσκαφών μας.
keep calm and trust hellas
Θα στέλνουμε αυτά να κάνουν επίδειξη σημαίας στην αοζ…
80 χρόνια πίσω οι απέναντι πάλι β’εθνική
Αυτοί που δουλεύουν στην ΕΛΣΤΑΤ ξέρουν για το χάλι τής οικονομίας τής χώρας….. είναι πραγματικά γιά τα πανηγύρια οι δείκτες.
Συγχαρητήρια σε αυτούς πού με τις εξαγγελίες περί κόψιμο των τύπων αεροσκαφών προχωράνε στον 8 τύπο με κανένα όφελος για την Πατρίδα αλλά μόνο για την συμμαχία.
Είχα γράψει ότι η 114 έπρεπε να γίνει σφυρί και τσεκούρι σε οποιαδήποτε απειλή. Δυστυχώς επιλέγουμε αοπλα επιλέγουμε αεροσκάφη μισά σε δυνατότητες επιλέγουμε σε ότι μάς υποδεικνύουν οι αντιπρόσωποι και τα συμφέροντα άλλων.
Αγοράζουμε Ειρήνη…. ίσως… αλλά δεν θα είμαστε έτοιμοι γιά ένα πραγματικό συμβάν έστω και λίγων ημερών.
Νεότερο μέλος, οκ ολα καλά, ελπίζω βέβαια όχι και μοναδικό μέλος στο άμεσο μέλλον χωρίς τους AIM-120D (αφού οι C7 που διαθέτουμε ΔΕΝ μπαίνουν στα internal weapon bays τους).
Τώρα που είμαστε το νεότερο μέλος θα μας κάνουν κουπεπέ;
Το F35 κάνει για μας, αλλά εμείς δεν κάνουμε για εκείνο.
Z̶e̶u̶s̶ F-35 is coming
https://x.com/thef35/status/1816464709349965825
Μάλλον οι ΕΔ έχουν σοβαρότερα προβλήματα.
Από τα αποτελέσματα του 2024 με μια πρόχειρη ματιά έχουμε:
ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ—14 Κενές θέσεις
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΜΥΑ) – ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ-60 Κενές θέσεις.
ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ) – ΟΠΛΑ-230 Κενές θέσεις!!!
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ.) – ΟΠΛΑ-150 Κενές θέσεις.
Φυσικά οι κενές θέσεις συνεπάγονται 0 επιλαχόντες.
Νομίζω θα ήταν καλό η Πτήση να κάνει ένα σχετικό ρεπορτάζ, γιατί στο συγκεκριμένο θέμα, κάθε πέρσι και καλύτερα.
Για να πετάξει χρειάζεται πιλότους ή IT engineers;
Επίσης ΟΠΛΑ και σε ποσότητες.
Ερώτηση για το 2034 : 82 F-16 bl.72V+24 Rafale+20 F-35=126 αφη απέναντι σε 271 F-16 V/Ozqur ?
Wasn’t this an image of the F-35 that the Turks acquired? Turkey is making very clever moves by paying for it itself and securing the right to use the aircraft produced by the manufacturer. By employing the S-400 card, it bypassed NATO systems and has managed to divert the U.S. to look towards Russia, all while indirectly freeing itself from weaponry that would be useless due to coding limitations.
t seems that the most intense philosophers on this planet have become aircraft engineers, and we weren’t even aware of it, despite the fact that we produce F-35 parts.
Όλα τα ελληνικά sites αμυντικού περιεχομένου έχουν γεμίσει με κλάψες σχολιαστες και προδότες
Χρόνια ονειρευόμουν το F-35 με ελληνικά εθνόσημα και δεν πίστευα ποτέ ότι θα ήμουν τόσο σκεπτικιστής σ’ αυτή την πολύ καλή είδηση…
Ο λόγος??? Η εντελώς λάθος προτεραιοποίηση εξοπλιστικών αναγκών από την πλευρά της κυβέρνησης…
Η ΠΑ μετά τα μείζονα προγράμματα αναβάθμισης των F-16 και την αγορά των Rafale, θα απολαμβάνει για αρκετά χρόνια ποιοτική υπεροχή έναντι της TUAF… Το μόνο που χρειαζόταν ήταν η προμήθεια όπλων, που μεγιστοποιούν αυτή την υπεροχή αξιοποιώντας τις δυνατότητες των μαχητικών στο έπακρο…
Από την άλλη το ΠΝ (απαραίτητο όσο ποτέ όπως έδειξε η πρόσφατη κρίση της Κάσου) κυριολεκτικά πνέει τα λοίσθια… Μονάδες παλιές, με ανεπαρκή εξοπλισμό για σύγχρονο πόλεμο και απογοητευμένο προσωπικό που παραιτείται σωρηδόν… Και μόνο η απαίτηση για τρίμηνη προετοιμασία των φρεγατών για ένταξη στην επιχείρηση Aspides, θα έπρεπε να ταρακουνήσει τους υπεύθυνους, ώστε να δώσουν την απαραίτητη προσοχή στα προβλήματά του…
Στο ΣΞ δεν αναφέρομαι καν… Με την σχεδόν ολική καταστροφή του Στεφανοβικείου και ξεχασμένος απ’ όλους, αναλίσκεται σε καθήκοντα που δεν έχουν καμία σχέση με την επιχειρησιακή του αποστολή (φυσικές καταστροφές, περίθαλψη λαθρομεταναστών κλπ) προκειμένου να καλυφθούν οι κάθε είδους ανεπάρκειες του κράτους…
Με αυτά τα δεδομένα και με τα περιορισμένα κονδύλια για την άμυνα, θα περίμενε κανείς μια καλύτερη διαχείριση από τους ιθύνοντες…
Το να δίνεις 3,5 δις για ένα (φανταστικό κατά τα άλλα) μαχητικό, χωρίς τα απαραίτητα όπλα του και που δεν το χρειάζεσαι επιτακτικά, όταν οι άλλοι δύο κλάδοι δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν, δεν το λες και χρηστή διοίκηση…
Πραγματικά λυπάμαι που οι κυβερνητικές επιλογές δε μου επιτρέπουν να χαρώ με αυτήν την είδηση…
Σταματήστε την μιρλα ρε παιδιά!
Χαρείτε με ότι καλό γίνεται ειδικά μετά από τόσα χρόνια πάγου!
Δεν είναι τέλεια αλλά δεν γίνονται όλα μαζί ειδικά σε μια οικονομία σαν την δική μας!
Έλεος πια!!