Της Ελένης Γαβριήλ από το Business Daily
Μια νέα εταιρεία που θα ιδρύσουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και η σλοβακική εταιρεία MSM του τσέχικου ομίλου CSG, θα αναλάβει την παραγωγή πυρομαχικών από τη μονάδα της ελληνικής εταιρείας στο Λαύριο, με βάση τη συμφωνία συνεργασίας των δύο πλευρών που εγκρίθηκε χθες από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ελληνικής αμυντική και οδηγεί σε έμμεση ιδιωτικοποίηση της παραγωγής πυρομαχικών, υπό την πίεση και των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι όροι της συμφωνίας συνεργασίας δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά το βασικό πλαίσιο ήταν γνωστό από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η εντός 18 μηνών ίδρυση κοινής εταιρείας όπου ποσοστό 51% θα κατέχει η σλοβακική εταιρεία MSM Export και ποσοστό 49% τα ΕΑΣ, ενώ η MSM θα ορίσει και τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Η εταιρεία από τη Σλοβακία θα έχει την πλειοψηφία στη νέα εταιρεία, καθώς θα είναι αυτή που θα αναλάβει και τη χρηματοδότησή της, καθώς η ΕΑΣ βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και χθες εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση νέα «ένεση» κεφαλαίων από το Δημόσιο (αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο), ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της.
Οι ξένοι εταίροι θα εισφέρουν 51 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εξασφαλισθεί ήδη χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP για την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής πυρομαχικών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική, αξιοσημείωτο είναι ότι προβλέπεται πως η κοινή εταιρεία δεν θα προβαίνει σε πωλήσεις των παραγόμενων προϊόντων. Τα πυρομαχικά που θα παράγονται, θα πωλούνται από τους δύο εταίρους της κοινοπραξίας – τα ΕΑΣ και την MSM – ξεχωριστά και σε αναλογία 50 – 50.
Είναι σημαντικό ότι πρόκειται για μια οριοθετημένη συμφωνία, που θα ολοκληρωθεί μετά την παραγωγή συγκεκριμένων ποσοτήτων πυρομαχικών. Με τη συμφωνία τίθενται παραγωγικοί στόχοι και ως διάρκεια της κοινοπραξίας ορίζεται η υλοποίηση παραγωγής, όπως 1.200.000 βλήματα διαμετρήματος 155 χλστ., 70.000 τόνοι ΤΝΤ, κ.α.
Τις αντιρρήσεις τους για τη συμφωνία με τους Σλοβάκους έχουν εκφράσει πολλές φορές οι εργαζόμενοι. Σε τελευταία τους ανακοίνωση τονίζουν ότι, αν η εταιρεία από το 2022 είχε αποφασίσει να παράγει μεταλλικά μέρη μεγάλων διαμετρημάτων και ειδικά πυρομαχικό 155 mm που έχουν τεράστια διεθνή ζήτηση (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), θα μπορούσε με ένα κόστος το πολύ 5 εκατ. ευρώ να ενεργοποιήσει τη γραμμή παραγωγής.
Με μια παραγωγή με συνετούς υπολογισμούς, 70.000 τεμάχια ανά χρόνο και τιμή πώλησης 2.000 ευρώ ανά βλήμα (τιμή προ πολέμου Ουκρανίας), η εταιρεία θα μπορούσε να έχει ετήσια έσοδα 140 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού, η εταιρεία με τη συμφωνία με τους Σλοβάκους θα εισπράξει μέχρι το τέλος του 2025 μόλις 13,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εργαζομένων, επειδή θα κάνει μόνο τη γόμωση των πυρομαχικών.