Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα ότι έχει την «αμέριστη υποστήριξη» της χώρας του απέναντι «στον πανούργο, επικίνδυνο και επιθετικό εχθρό», μερικές ώρες πριν από την άφιξή του στην Πιονγκγιάνγκ για επίσημη επίσκεψη.
Ο Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο, Τετάρτη, επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα, στο τέλος της οποίας ενδέχεται να υπογραφεί μια συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο χώρες, τη συμμαχία των οποίων η Δύση αντιλαμβάνεται ως απειλή.
«Η Ρωσία υποστήριξε (τη Βόρεια Κορέα) και τον ηρωικό λαό της στη μάχη τους για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να επιλέξουν την οδό της ανεξαρτησίας, της ιδιοτυπίας και της ανάπτυξης με τα δικά τους μέσα στην αντιπαράθεση με τον πανούργο, επικίνδυνο και επιθετικό εχθρό, χθες και αύριο επίσης, και θα έχουν την αμέριστη υποστήριξή της και στο μέλλον», έγραψε ο Πούτιν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε από την επίσημη βορειοκορεατική εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν και μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως η Πιονγκγιάνγκ «υποστηρίζει σταθερά» τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία και την ευχαρίστησε γι’ αυτό.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι δύο χώρες έχουν σχέδια να συνεργασθούν για την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρασία, την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων και την εγκαθίδρυση ανεξάρτητων συστημάτων συναλλαγών.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εκφράζουν εδώ και μήνες ανησυχίες για την επιταχυνόμενη προσέγγιση Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ, κατηγορώντας τους Βορειοκορεάτες ότι παραδίδουν πυρομαχικά στη Ρωσία για την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας με αντάλλαγμα τεχνολογική, διπλωματική και επισιτιστική βοήθεια.
Η επίσκεψη αυτή «δείχνει σε ποιο σημείο ο Πούτιν και η Μόσχα εξαρτώνται πλέον από αυταρχικές χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Οι στενότεροι φίλοι τους και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας -του επιθετικού πολέμου- είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα», σχολίασε χθες, Δευτέρα από την Ουάσινγκτον ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «παραβιάζει πλέον τις κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.