Στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία στο Μπέργκενσυοκ της Ελβετίας στην οποία έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός, συμμετείχε στη θεματική ομάδα εργασίας που είχε ως αντικείμενο την επισιτιστική ασφάλεια. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά την παρέμβασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τις σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο και τη σημασία της απρόσκοπτης παροχής βασικών διατροφικών προμηθειών.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι Διάδρομοι Αλληλεγγύης ΕΕ – Ουκρανίας και ο διάδρομος εξαγωγών που ανέπτυξε η Ουκρανία έχουν επεκτείνει τις εξαγωγές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει αφενός τη δημιουργία πρόσθετων διαδρομών για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, αφετέρου έργα για την ενίσχυση της δυναμικότητας των Διαδρόμων Αλληλεγγύης και την απευθείας πρόσβασή τους στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, παρέχοντας θαλάσσιες μεταφορές ή κέντρα αποθήκευσης και διανομής.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι οδοί θαλάσσιων μεταφορών, τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Ερυθρά, πρέπει να μένουν ανοιχτές για τον παγκόσμιο επισιτιστικό εφοδιασμό, προσθέτοντας πως η Ελλάδα, με τον εμπορικό της στόλο, έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτό το μέτωπο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη τη σημασία των κοινών προσπαθειών προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές και οι τιμές τροφίμων.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Διάσκεψης. «Αγαπητοί συνάδελφοι, πριν από έναν χρόνο δεν ήταν δεδομένο ότι αυτή η Διάσκεψη για την Ειρήνη θα πραγματοποιούνταν. Η Ρωσία έκανε ό,τι μπορούσε για να την αποτρέψει. Ωστόσο, σήμερα, 101 χώρες και διεθνείς οργανισμοί εκπροσωπούνται σε αυτό το τραπέζι, αποδεικνύοντας, όπως είπε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πράγματι ένα παγκόσμιο ζήτημα, για διάφορους λόγους», ανέφερε.
Και συνέχισε: «Ενδεχομένως ο πιο σημαντικός, που συζητήθηκε στις θεματικές μας συνεδρίες, είναι το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας. Όταν ακούμε τον Πρόεδρο της Κένυας να αναφέρει τον αντίκτυπο που είχε η διαθεσιμότητα και η τιμή των λιπασμάτων στους αγρότες της Κένυας, καταλαβαίνουμε τις τεράστιες επιπτώσεις αυτού του πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Ασφαλώς, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι στα συμπεράσματα του κοινού ανακοινωθέντος τονίσαμε τη σημασία της διατήρησης της ελεύθερης, πλήρους και ασφαλούς εμπορικής ναυσιπλοΐας και της υποστήριξης της Ουκρανίας για την προστασία των λιμανιών και των υποδομών της. Ήμουν με τον Volodymyr στην Οδησσό, όταν ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το λιμάνι. Η προστασία των ουκρανικών υποδομών είναι απολύτως κρίσιμη για τη διατήρηση του επιπέδου των ουκρανικών εξαγωγών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι απολύτως κρίσιμες για τη διατήρηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Ο δεύτερος και ίσως πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο αυτός ο πόλεμος συνιστά παγκόσμιο ζήτημα είναι το γεγονός ότι είμαστε όλοι εδώ για να δηλώσουμε την προσήλωσή μας σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες. Για να επιβεβαιώσουμε την υπεροχή του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Για να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι η κυριαρχία πρέπει να γίνεται σεβαστή, ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάζουν με τη βία, ότι οι διεθνείς κανόνες πρέπει να τηρούνται, ότι οι χώρες και οι λαοί έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το δικό τους σύστημα διακυβέρνησης και να καθορίζουν τη δική τους μοίρα και το δικό τους μέλλον, ότι η πυρηνική ασφάλεια δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, ότι τα τρόφιμα δεν μπορεί να εργαλειοποιούνται.
Μιλάμε για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Αλλά πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε γύρω από αυτό το τραπέζι ότι αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα, μαζί με πολλές άλλες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μια αξιόπιστη διαπραγμάτευση, που θα καταλήξει σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Τέλος, επιτρέψτε μου να τονίσω τη σημασία της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Γάζα, στο Σουδάν. Πρέπει, πάνω απ’ όλα, να δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία του άμαχου πληθυσμού, να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των παιδιών που απομακρύνθηκαν από τη χώρα τους παράνομα ή μεταφέρθηκαν με τη βία, καθώς και την απελευθέρωση των πολιτών που κρατούνται παράνομα και την περαιτέρω ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Και πάλι, συγχαρητήρια για την πραγματοποίηση αυτής της Διάσκεψης για την Ειρήνη».
Στο περιθώριο της διήμερης συμμετοχής του στις εργασίες της Διάσκεψης στην Ελβετία, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu, τον Πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας Luis Abinader και τον πρωθυπουργό της Ανδόρρας Xavier Espot Zamora.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ