Μια πρόταση που δύσκολα θα κερδίσει ψήφους (κατά την εκτίμηση μας), έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ενόψει των εθνικών εκλογών που θα γίνουν στις 4 Ιουλίου. Έτσι ο επικεφαλής των Συντηρητικών μίλησε για επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης, για 12 μήνες, αλλά χωρίς να δίνει σαφές πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου.
Ενδεικτικά ειπώθηκε πως αυτό θα βοηθήσει “νέους 18 ετών που δεν εργάζονται, σπουδάζουν, ή εκπαιδεύονται εργασιακά, ή βρίσκονται σε κίνδυνο να εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες”, να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες.
Ασαφές επίσης παραμένει και τι θα συμβεί αν αρνηθεί ένας νέος να καταταγεί, αν θα υπάρχουν δηλαδή κυρώσεις. Πάντως ο Σούνακ ανέφερε πως θα υπάρχει δυνατότητα εθελοντικής προσφοράς εργασίας 25 ημερών σε δημόσιους οργανισμούς, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή το Πυροσβεστικό Σώμα.
Η χρηματοδότηση τώρα ενός τέτοιου σχεδίου, ύψους 2,5 δις λιρών, θα προέλθει από το εθνικό ταμείο “Ευημερίας” και από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάτι το οποίο καταγγέλθηκε από το κόμμα των Εργατικών ως “ελάχιστο”.
Στη Βρετανία η υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε από το 1960 και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι επαγγελματικές, με τα συμβόλαια κατάταξης να είναι για 4 χρόνια τα οποία μετά μπορεί να ανανεωθούν. Η χώρα πάντως αντιμετωπίζει μεγάλο έλλειμμα προσωπικού, καθώς οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίες στο στράτευμα δεν είναι ανταγωνιστικές της αγοράς εργασίας. Σήμερα η συνολική δύναμη είναι 183.000 άτομα, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το 2023.