Ημέρα μνήμης σήμερα καθώς συμπληρώνονται 18 χρόνια από το θάνατο του Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, όταν το μαχητικό του, το χτύπησε με ελιγμό, ένα τουρκικό F-16 ανοιχτά της Καρπάθου. Ο Τούρκος χειριστής Ιμπραήμ Οσκεμπίρ πρόλαβε να κάνει χρήση του καθίσματος, όχι όμως ο Έλληνας.
Συγκεκριμένα, στις 23 Μαΐου 2006 τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, σε αποστολή αναγνώρισης. Αμέσως δυο ελληνικά F-16 της 343 Μοίρας «Αστέρι» απογειώθηκαν από τη βάση της Σούδας για αναχαίτιση. Ακολούθησε αναγνώριση και εικονική αερομαχία όπου είχαμε και την σύγκρουση με ευθύνη του Τούρκου πιλότου.
Με αυτό τον τρόπο ο Ηλιάκης καταγράφεται -και αυτός- στους δικούς μας “πεσόντες εν ειρήνη”, ουσιαστικά των νεκρών μας σε πολεμική δράση, σε αυτό τον άηχο “πόλεμο” που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες στο Αιγαίο, με πολλές χιλιάδες κάθε χρόνο τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις. Σε τέτοιο αριθμό και με τέτοια επιθετικότητα και πολλές φορές με οπλισμένα αεροσκάφη, όπου η τρέχουσα “ανάπαυλα” που κρατά πάνω από 12 μήνες, μόνο ως τέτοια μπορεί να εκληφθεί. Δηλαδή ως ένα μεσοδιάστημα ηρεμίας, μέχρι κάποια στιγμή η Άγκυρα να αποφασίσει ότι θα ξαναρχίσει την τακτική επιθετικής πίεσης. Με τους πιλότους και γενικότερα το προσωπικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, να είναι το πρώτο δικό μας “ανάχωμα”.
Έτσι και φέτος, έγιναν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στη μνήμη του, που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων και πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου.
Εκεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό του ανέφερε:
«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, εδώ στην ακριτική Κάρπαθο, αποτίοντας φόρο τιμής στον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, ο οποίος στις 23 Μαΐου 2006 ανήλθε στο Πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, προσπαθώντας να αναχαιτίσει αεροσκάφη που εισήλθαν παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Υπερασπιζόμενος, δηλαδή, την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Συνεπής, λοιπόν, στον όρκο τήρησης του Συντάγματος της Πατρίδας μας, επιβεβαίωσε την αυταπάρνηση που χαρακτηρίζει το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έτοιμο να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Κυρίες και κύριοι, το ξέρετε, η αποστολή των πιλότων των μαχητικών μας αεροσκαφών απαιτεί επαγγελματισμό, αλλά απαιτεί κυρίως γενναιότητα και αυταπάρνηση, και δυστυχώς, πολλές φορές μέχρι θυσίες. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τον θάνατο του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη. Θα ήθελα να αποτίσω συνολικά φόρο τιμής στους πιλότους μας που «έπεσαν» εν ώρα καθήκοντος, 167 πιλότους μας από το 1974 μέχρι σήμερα. Έχω δεσμευθεί ηθικά να αναφέρομαι πάντοτε ονομαστικά σε αυτούς που έπεσαν επί υπουργίας μου.
- Στον σμηναγό (Ι) Παναγιώτη Λάσκαρη (2015)
- Στον σμηναγό (Ι) Αθανάσιο Ζάγκα (2015)
- Στον σμηναγό (Ι) Χρήστο Μουλά (25/7/2023)
- Στον ανθυποσμηναγό (Ι) Περικλή Στεφανίδη (25/7/2023)
- Και στον επισμηναγό (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα (27/12/2023)
Ανθρώπους που μαζί με τους συναδέλφους τους, αγωνίστηκαν και κατέθεσαν το μέγιστο αγαθό, τη ζωή τους. Αποτελούν παράδειγμα για τις νέες γενιές των Ελλήνων. Σε μια εποχή προκλήσεων, η ορθή τιμή στη μνήμη τους είναι να συνεχίσουμε το όραμα θωράκισης της Πατρίδας μας, θεμελιώνοντας το «αύριο» των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η «Ατζέντα 2030» αποτελεί το χρονικό σημείο που αυτό το «αύριο» πρέπει να είναι απολύτως ορατό στους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο σε αυτούς.
Αποτελεί, λοιπόν, προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία, το 2030 να διαθέτει τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη νέας γενιάς, F-16 Viper, Rafale, F-35, οδηγώντας έτσι την Πολεμική μας Αεροπορία και την Πατρίδα μας σε μια νέα εποχή και στη δημιουργία μιας ισχυρής αεροπορικής δύναμης αποτροπής. Τολμώ να πω της πιο ισχυρής δύναμης αποτροπής στην Ιστορία της Ελλάδας. Θα αποδείξουμε έτσι ότι η θυσία των ανθρώπων μας, των πιλότων μας, δεν ήταν μάταιη. Δεν στερήθηκε νοήματος. Έχουμε ηθική υποχρέωση, κυρίες και κύριοι, να παραδειγματιζόμαστε από τον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, από το πρότυπο της θυσίας για την Πατρίδα.
Τιμάμε την απώλεια. Υποσχόμαστε ότι η ελληνική κοινωνία και η ευρύτερη οικογένειά του, πέρα από τη στενή βιολογική του οικογένεια, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον διατηρούν ολοζώντανο στη μνήμη τους.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Από στρατιωτικής πλευράς παρευρέθησαν ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης ως εκπρόσωπος και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο διοικητής 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ» Υποστράτηγος Εμμανουήλ Χατζής ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΣ και ο διοικητής Ναυτικού Σταθμού Ρόδου (ΝΑΣΡO) Αντιπλοίαρχος ΠΝ Βασίλειος Σελάς ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ.