Είχε σε μεγάλο βαθμό προαναγγελθεί, πλέον συνέβη. Στο Νίγηρα λοιπόν, ζητήθηκε επίσημα από τις ΗΠΑ να αποχωρήσει η στρατιωτική τους αποστολή στη χώρα, περίπου 1.000 ατόμων, κάτι που θα οδηγήσει και στο κλείσιμο των 2 βάσεων τους, της 101 και της 201 όπως αποκαλούνται, οι οποίες χρησίμευαν για πτήσεις μη επανδρωμένων. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες έγιναν και μικρού μεγέθους αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στα βόρεια της χώρας.
Η αμερικανική παρουσία στο Νίγηρα χρονολογείται από το 2013, όταν τότε είχε υπογραφεί σχετικό μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που θα εξυπηρετούσε και την γαλλική αντιτρομοκρατική δράση στη χώρα, κατά των τζιχαντιστών. Οι ΗΠΑ επένδυσαν μεγάλα ποσά στην κατασκευή των βάσεων τους και είχαν εμπλακεί και σε τοπικές αψιμαχίες με τζιχαντιστές.
Η κατάσταση ανατράπηκε όμως πέρυσι, με την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος, το οποίο έφερε στην εξουσία εθνικιστικά στοιχεία, που από τις πρώτες μέρες στην διακυβέρνηση ανακοίνωσαν πως θα ζητούσαν την έξοδο Γάλλων και Αμερικανών. Έτσι η Γαλλία απέσυρε πέρυσι τους δικούς της 1.500 στρατιωτικούς, ενώ πριν λίγες μέρες, η νέα κυβέρνηση ζήτησε το ίδιο από τις ΗΠΑ. Οι οποίες ανέμεναν την κίνηση, έχοντας ήδη αναστείλει τη δράση τους στην περιοχή, η οποία στόχευε κυρίως τις τοπικές ομάδες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, όπως και την οργάνωση Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM) που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως αποδέχονται την αποχώρηση και πως τώρα θα συμφωνηθεί ένα πλάνο εξόδου, με κοινή προσπάθεια να γίνει αυτό όσο το δυνατόν πιο ήπια, μιας και υπάρχουν ενδείξεις πως το στρατιωτικό καθεστώς δεν θέλει να διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον.
Προφανώς για τις ΗΠΑ είναι πολύ προβληματικό το γεγονός πως στη χώρα ήδη έχουν φθάσει Ρώσοι εκπαιδευτές (έτσι δηλώνονται), συν ρωσικά οπλικά συστήματα, σε μια μάλλον χοντροκομμένη “υποκατάσταση” τους… Με το γεωπολιτικό παιχνίδι στην ζώνη του Σαχέλ να ανάβει, καθώς οι δυτικές δυνάμεις αποχωρούν από Μάλι, Νίγηρα και Μπουρκίνα Φάσο, το πρόβλημα ασφαλείας με τις τζιχαντιστικές ομάδες να παραμένει σημαντικό, παράγοντας μεγάλη αιματοχυσία και πολλούς πρόσφυγες, και τη Ρωσία να εμφανίζεται ως η “διάδοχη κατάσταση”.