Με επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση του Τουρκικού πυραύλου επιφανείας-αέρος HISAR-D RF, από τη νέα φρεγάτα TCG Istanbul. Το σημαντικό στην όλη διαδικασία ήταν πως η εξαπόλυση του βλήματος πραγματοποιήθηκε από το “εθνικό σύστημα” κάθετης εκτόξευσης MIDLAS, το οποίο θα εφαρμοστεί εφεξής σε όλα τα μεγάλου μεγέθους τουρκικά πολεμικά πλοία που θα κατασκευαστούν.
Το HISAR-D RF αποτελεί την κατευθυνόμενη μέσω ερευνητή ενεργού ραντάρ, έκδοση του βλήματος HISAR-O, επιτυγχάνοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εμβέλεια της τάξης των 35χλμ. έναντι των 25χλμ. της έκδοσης με IIR ερευνητή. Σε τούρκικη υπηρεσία πρόκειται να αποτελέσει τον αντικαταστάτη των πυραύλων ESSM, ενώ διατίθεται και για εξαγωγές, με σαφώς ”χαλαρότερους” όρους αποδέσμευσης, έναντι των προηγμένων βλημάτων της Δύσης.
Σύμφωνα με τις προθέσεις της Roketsan, που είναι και η κατασκευάστρια εταιρεία τόσο του βλήματος όσο και του εκτοξευτή, επιδιώκεται η πιστοποίηση στον εκτοξευτή MIDLAS μιας μεγάλης ποικιλίας βλημάτων που ήδη υπηρετούν ή που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, όπως τα αντιαεροπορικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς Siper, οι αντιπλοϊκοί ATMACA και οι μελλοντικοί πύραυλοι πλεύσης μεγάλου βεληνεκούς GEZGIN.
To επιστέγασμα της όλης αυτής προσπάθειας εξοπλισμού των τουρκικών πλοίων με εγχώρια οπλικά συστήματα, θα είναι η δυνατότητα τοποθέτησης των πυραύλων HISAR σε τετραπλή διαμόρφωση εκτόξευσης από κάθε κελί, όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί και παρουσιαστεί σε σχετικό πρόπλασμα στην αμυντική έκθεση IDEF2023, στην Τουρκία, αυξάνοντας έτσι την ισχύ πυρός του κάθε πλοίου.
Συνοψίζοντας, παρατηρούμε πως η διακηρυγμένη επιθυμία της Τουρκίας όχι πλέον για αυτονόμηση αλλά για ανεξαρτητοποίηση στον τομέα των εξοπλισμών, υλοποιείται με συνέπεια, έστω και με καθυστερήσεις.
Να τονίσουμε εδώ πως η φρεγάτα Istanbul και όλη η κλάση της (θα κατασκευαστούν άλλα 7 πλοία, τα 3 ήδη έχουν ξεκινήσει ναυπήγηση), είχε προγραμματιστεί να φέρει τον αμερικανικό εκτοξευτή Mk41, που είναι και διεθνές στάνταρ. Όμως η εξαγωγή του από τις ΗΠΑ “πάγωσε” στο πλαίσιο του γνωστού εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Τουρκία, οπότε με μεγάλη ταχύτητα η Άγκυρα κινήθηκε στο να σχεδιάσει και παράγει τον MIDLAS, σε αντικατάσταση του. Οι εκτιμήσεις βέβαια είναι πως ο MIDLAS αποτελεί μια τουρκική “έκδοση” του Mk41, αλλά έστω και έτσι, εφόσον παράγεται τοπικά, προσφέρει την αυτονομία στους τουρκικούς εξοπλισμούς, που τόσο επιδιώκεται.
Περισσότερα από 16 κελιά κάθετης εκτόξευσης θα έχουν οι νέες τουρκικές φρεγάτες Istanbul