Πληροφορίες από τον τελικό σχεδιασμό του υπό μελέτη τουρκικού αντιτορπιλικού TF-2000, ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα στη γειτονική χώρα. Αυτές προήλθαν από σημερινή επίσκεψη του Τούρκου ΑΓΕΝ, Ναυάρχου Ercument Tatlıoğlu στο Γραφείο Ναυτικών Σχεδιασμών του Κλάδου, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη του προγράμματος, που είναι το 3ο στάδιο του “Εθνικού Πλοίου”, δηλαδή μετά τις κορβέτες κλάσης Ada και τις φρεγάτες κλάσης Istanbul.
Έτσι στις σχετικές επίσημες φωτό το σκάφος περιγράφεται με μήκος 149 μέτρων, πλάτος 21,3, βύθισμα 5,75, εκτόπισμα 8.300 τόνων, ταχύτητα 26+ κόμβων, και σύστημα πρόωσης CODOG, δηλαδή δύο αεριοστρόβιλοι και εναλλακτικά ντίζελ.
Από πλευράς οπλισμού προβλέπονται 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης MIDLAS, για αντιαεροπορικούς πυραύλους Siper/Hisar, αντιπλοικούς ATMACA και ότι άλλο όπλο ενσωματωθεί, π.χ. οι υπό ανάπτυξη cruise μεγάλους βεληνεκούς GEZGIN. Τα κελιά είναι ανεπτυγμένα σε δύο συγκροτήματα, ένα 32 θέσεων στην πλώρη, πίσω από το κύριο πυροβόλο και ένα 64 θέσεων στο μεσόστεγο. Θυμίζουμε πως η Τουρκία επιδιώκει στα κελιά MIDLAS να πετύχει τετραπλή φόρτωση πυραύλων μέσου βεληνεκούς Hisar.
Κύριο πυροβόλο θα είναι ένα 127 χιλιοστών της τουρκικής ΜΚΕ, θα υπάρχουν πυργίσκοι με πυροβόλα των 25 χιλιοστών STOP της Aselsan. Η άμυνα σημείου θα παρέχεται από πυροβόλο 35 χιλιοστών Gokdeniz στην πρύμνη και ένα εκτοξευτή τύπου RAM στην πλώρη, το LEVENT της Roketsan, με χωρητικότητα 21 πυραύλων. Θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρχουν και εκτοξευτές τορπιλών, πιθανά των ελαφριών τουρκικής κατασκευής Orca.
Στα ηλεκτρονικά, αναφέρεται κύριο ραντάρ το τεχνολογίας AESA, σταθερών πάνελ, CAFRAD της Aselsan (το οποίο είχε δοκιμαστεί σε μια έκδοση του στην τουρκική φρεγάτα TCG Göksu, το 2019). Για αυτό είχε αναφερθεί παλαιότερα εμβέλεια 450 χιλιομέτρων, διπλή μπάντα λειτουργίας, Χ και S, με δυνατότητα ανίχνευσης εως 2.000 στόχων, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες. Πλέον φαίνεται ένας κύριος ιστός με τα πάνελ εκπομπής στην μπάντα Χ και συγκρότητα IFF στο άνω μέρος, ενώ τα πάνελ εκπομπής στην μπάντα S, εμφανίζονται περιμετρικά της υπερκατασκευής.
Το τουρκικό laser «Κακό Μάτι» σε υπηρεσία στο Ναυτικό της χώρας
Στις σημερινές φωτό φαίνεται σύστημα αντιμέτρων, υπέρυθρη κάμερα στοχοποίησης, σύστημα προειδοποίησης laser, συρόμενο σόναρ DUFAS της Armelsan, σόναρ τρόπιδας στο βολβό, σύστημα διαχείρισης μάχης ADVENT (το νέο στάνταρτ στο Τουρκικό Ναυτικό), το ραντάρ ναυτιλίας ALPER, της Aselsan, και μάλλον πάνω από την γέφυρα του πλοίου, το ραντάρ ελέγχου πυρός AKR-D της Aselsan. Μάλλον θα περιλαμβάνεται και το υπό εξέλιξη “πυροβόλο” laser, NAZAR της Meteksan. Ακόμη το σκάφος θα έχει χώρο για 2 οργανικά ελικόπτερα.
Roketsan LEVENT: To τουρκικό σύστημα RAM εγγύς προστασίας για πλοία επιφανείας
Συγκριτικά με παλαιότερες απεικονίσεις του σκάφους, υπάρχει σαφής εξέλιξη, καθώς αναφέρονταν 64 κελιά κάθετης εκτόξευσης, και 16 πύραυλοι ATMACA σε δικά τους ικριώματα. Τώρα φαίνονται πως όλα ενσωματώνονται στα κελιά που αυξάνονται εντυπωσιακά στα 96. Το παλαιότερο διπλό μεσόστεγο έχει γίνει πλέον μονό, έχει μετακινηθεί το συγκρότημα εξαερισμού/καπνοδόχων προς την πρύμνη, το μήκος από 166 μέτρα έχει πάει στα 149, και το εκτόπισμα από 8.500 τόνους είναι στους 8.300. Γενικότερα δηλαδή υπάρχει μεγάλη ωρίμανση του σχεδίου.
Η έμμεση αυτή “ανακοίνωση” των προδιαγραφών του σκάφους, από την τουρκική πλευρά μπορεί…
Η συνέχεια στο Naval Defence