Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινή της Κυριακής η επιστολή η οποία είχε αναφερθεί ότι είχε παραδοθεί στο Κογκρέσο κατά τη γνωστοποίηση της δυνητικής πώλησης F-16V στην Τουρκία, την ίδια ημέρα που γνωστοποιήθηκε επίσης στα αμερικανικά νομοθετικά σώματα η πώληση F-35 στην Ελλάδα, περιείχε προβλέψεις κυρώσεων για την περίπτωση που η Άγκυρα στραφεί κατά χώρας-συμμάχου στο ΝΑΤΟ.
Τότε, αν και η ύπαρξη της επιστολής είχε επιβεβαιωθεί, είχε γνωστοποιηθεί ότι δεν θα δινόταν στη δημοσιότητα.
Όπως γράφει σήμερα η Καθημερινή της Κυριακής, το έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο όχι μόνο περιλαμβάνει πλαίσιο κυρώσεων αλλά περιγράφει και με λεπτομέρειες τα στάδια που θα προκαλέσουν την εφαρμογή τους και τα στάδια που θα ακολουθηθούν, σε περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει επανειλημμένες παραβιάσεις εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων ενός άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Όπως αποδείχθηκε και με τα τουρκικά F-35, ακόμη και μετά την παράδοση των αεροσκαφών στις ΗΠΑ, είναι πάντα δυνατή η παρακράτησή τους. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλα σχετικά προηγούμενα, όπως αυτό του Πακιστάν, στο οποίο δεν παραδόθηκε ποτέ μια παρτίδα F-16 που είχε παραγγείλει, όταν το Ισλαμαμπάντ αγνόησε προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Εκτιμάται ότι και σήμερα το Πακιστάν έχει δεσμεύσεις (με ρήτρα την διακοπή υποστήριξης των F-16 που διαθέτει) σε περίπτωση χρήσης τους κατά της Ινδίας. Είναι πολύ πιθανό ότι ένα τέτοιο πλαίσιο θα ισχύσει και για την Τουρκία.
Σημειώνεται ότι ακόμη και πριν από δυο μέρες η τουρκική κυβέρνηση με δηλώσεις αξιωματούχων είχε αρνηθεί ότι υπάρχει οποιοδήποτε πλαίσιο περιορισμών στη χρήση των F-16 που θα αγοραστούν, αναφέροντας ότι η διακρατική συμφωνία θα υπογραφεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.