Ξεκινά τις πρώτες πρωϊνές ώρες η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», των δυνάμεων της Δυτικής Συμμαχίας κατά του Ιράκ. Μετά την εισβολή του ιρακινού στρατού στο Κουβέιτ, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων 40 κρατών οργάνωσαν μια εκστρατεία απελευθέρωσης του, που θα διαρκούσε μόλις 43 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ιράκ, το δεύτερο είχε υποστηριχθεί οικονομικά από το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο πλούσια σε πετρέλαιο αραβικά κράτη. Με το τέλος του πολέμου, το 1988, το χρέος του Ιράκ στα δύο αυτά κράτη ήταν δυσθεώρητο.
Αδυνατώντας να το αποπληρώσει, ο δικτάτορας της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν απαίτησε από τα δύο κράτη να το διαγράψουν, ως αναγνώριση της προστασίας που τους προσέφερε έναντι της ιρανικής επιθετικότητας. Όταν αυτά αρνήθηκαν, ο Χουσεΐν άρχισε να τις απειλεί, λέγοντας πως αύξαναν την παραγωγή πετρελαίου και έριχναν τις τιμές, στερώντας το Ιράκ από κέρδη εκατομμυρίων πετροδολαρίων. Αργότερα ανέβασε τον πήχυ, κατηγορώντας το Κουβέιτ ότι αντλούσε παράνομα πετρέλαιο από μια συνοριακή πετρελαιοπηγή του, ενώ ενέπλεξε και το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι στήριζαν την πολιτική μείωσης της τιμής του πετρελαίου.
Τον Αύγουστο του 1990, το Ιράκ εισέβαλε αιφνιδιαστικά και κατέλαβε το Κουβέιτ προκαλώντας την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας: Ο ΟΗΕ καταδίκασε την εισβολή, επέβαλε κυρώσεις κατά του Ιράκ και το κάλεσε να αποχωρήσει άμεσα. Ωστόσο, μήνες μετά ο Χουσεΐν έδειξε πως δεν είχε καμία πρόθεση να συμμορφωθεί. Η στρατιωτική εμπλοκή έγινε αναπόφευκτη.
Συνολικά 40 έθνη από τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή καθώς και χώρες πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας συνασπίστηκαν κατά του δικτάτορα του Ιράκ συγκεντρώνοντας μια γιγάντια στρατιωτική δύναμη στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας. Μεταξύ τους και 700.000 περίπου Αμερικανοί.
Η συνέχεια στο Military History