Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου του νοτιοκορεατικών δυνάμεων, που αναμεταδίσει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας έβαλε τουλάχιστον 200 οβίδες, στις δυτικές ακτές της κορεατικής χερσονήσου, σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί Yeonpyeong.
Αμέσως μετά διατάχθηκε εκκένωση των κατοίκων των νησιών και οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε υψηλό βαθμό συναγερμού.
Οι οβίδες κατέπεσαν κατά μήκος της γραμμής NLL (Northern Limit Line) που αποτελεί μέρος από το θαλάσσιο όριο ανάμεσα στις δυο χώρες, οι οποίες, όπως είναι γνωστό βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Η NLL ορίζει μια ενδιάμεση ζώνη, η οποία είχε υιοθετηθεί με βάση συμφωνία ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ το 2018, σε μια προσπάθεια μείωσης της έντασης ανάμεσά τους.
Τον περασμένο Νοέμβριο όμως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong-un κατήγγειλε τη συμφωνία, ενώ με ομιλία του στη γενική συνέλευση του κυβερνώντος κόμματος στο τέλος του 2023, ανακοίνωσε ετοιμότητα για την «καταστολή ολόκληρης της επικράτειας της Νότιας Κορέας».
Τέτοιες προκλήσεις με πυρά πυροβολικού έχουν επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, κάποιες φορές μάλιστα με στόχο βραχονησίδες μέσα στην νοτιοκορεατική επικράτεια.
1. Yeonpyeong Island
2. Baengnyeong Island
3. Daecheong Island
(Πηγή Wikipedia)
Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι διατηρεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος Πυροβολικό στον πλανήτη, με χιλιάδες πυροβόλα και οβιδοβόλα πολυ μεγάλων διαμετρημάτων, πέραν των ΠΕΠ (Πολλαπλών Εκτοξευτών, Πυραύλων) και άλλων πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται μάλιστα ότι στο σύνολό τους αυτά τα οπλοσυστήματα διατηρούνται μέσα σε εκτεταμένο δίκτυο συράγγων, προστατευμένα από την νοτιοκορεατική αεροπορία (RoKAF), η οποία διατηρεί την απόλυτη υπεροπλοία ποσοτικά και ποιοτικά.