Οι σαρωτικές παραγγελίες όπλων της Πολωνίας, σε μεγάλο βαθμό από την Νότια Κορέα, μας εντυπωσίασαν όλους τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά πλέον η αλλαγή κυβέρνησης με την ανάδειξη του Ντόναλντ Τουσκ στην πρωθυπουργία, αρχίζει και ρίχνει “κάποιο φως” στο πως αυτές έγιναν.
Έτσι με μια αμφίσημη δήλωση, ο Τουσκ, διαβεβαίωσε πως οι παραγγελίες από την Νότια Κορέα θα υλοποιηθούν, αλλά ξεκαθάρισε πως ενώ αναμενόταν πως μεγάλο μέρος τους θα είχε χρηματοδότηση από την Νότια Κορέα, ένα τέτοιο δάνειο δεν έχει εξασφαλιστεί! Ο ίδιος χρησιμοποίησε τη λέξη “παρεξήγηση” για το θέμα, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να περιγράψει την κατάσταση, μιας και μιλάμε για παραγγελίες που φθάνουν τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ!
Από την πλευρά της Νότιας Κορέας δεν έγινε κάποιο ειδικό σχόλιο, πέρα από διαβεβαίωση πως οι δύο πλευρές συζητούν για την υλοποίηση των παραγγελιών.
Ο πρώτος εκτοξευτής πυραύλων K239 έφτασε κιόλας στην Πολωνία
Οι παραγγελίες αφορούν πακτωλό όπλων, όπως 1.000 άρματα Κ2, 672 αυτοκινούμενα πυροβόλα Κ9, 48 ελαφρά μαχητικά FA-50, 218 εκτοξευτές ρουκετών Chunmoo, με μεγάλο μέρος των όπλων να συμφωνείται πως θα κατασκευαστεί στην Πολωνία. Ταυτόχρονα οι νοτιοκορεάτες για να ικανοποιήσουν την πολωνική επείγουσα ανάγκη εξοπλισμού, έστειλαν τα πρώτα άρματα και αεροσκάφη από τα δικά τους αποθέματα.
Πάντως δεν θεωρείται απίθανο να παρασχεθεί τελικά οικονομική στήριξη από τη Νότια Κορέα για να ολοκληρωθούν οι παραγγελίες. Ήδη στην ασιατική χώρα γίνονται συζητήσεις μεταξύ τοπικών τραπεζών για να χρηματοδοτήσουν το όλο πρόγραμμα, ενώ η κρατική τράπεζα Εξαγωγών σχεδιάζει πως να προσφέρει χρηματοδότηση έως 8 δις ευρώ. Αν όμως αυτά δεν επιτευχθούν, τότε σημαντικές αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, όπως η Hyundai Rotem και η Hanwha Aerospace μπορεί να αντιμετωπίσουν κατάρρευση της αξίας της μετοχής τους, που είχε ανέβει σημαντικά λόγω πολωνικών παραγγελιών.
Θα είναι πάντως ενδιαφέρον να δούμε αν οι τεράστιες παραγγελίες της Πολωνίας, που αφορούν όχι μόνο τη Νότια Κορέα, αλλά και τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και άλλες χώρες, αν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η προηγούμενη κυβέρνηση, του εθνικιστή Ματέους Μοραβιέτσκι, θα αποδειχθεί πως “ψώνιζε με άδειες τσέπες” και τώρα θα πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια εκ των υστέρων. Κάτι που -ξαναλέμε- δεν πρέπει να είναι φοβερά δύσκολο καθώς και οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παρέχουν χρηματοδότηση, έχει συγκροτηθεί “εθνικό ταμείο άμυνας” ενώ η οικονομία της χώρας έχει αρκετή αντοχή. Αυτό όμως που μπορεί να συμβεί είναι να δούμε μείωση παραγγελιών σε πολύ μεγάλα συμβόλαια, ώστε να πέσει αρκετά το αρχικό κόστος.
Ταμείο για τη χρηματοδότηση των αμυντικών της δαπανών δημιουργεί η Πολωνία